Forskning på dagsordenen: "Det er vigtigt, at vi bruger vores stemmer"

"Det er vigtigt, at vi er til rådighed, når vores ekspertise efterspørges." Sådan sagde Jörg Krieger efter at være blevet inviteret til at præsentere sin forskning foran Europarådet, flere europæiske kulturministre og en stor gruppe europæiske parlamentarikere.

Målet med Jörg Kriegers præsentation var at skabe historisk bevidsthed om sportens politiske dimensioner op til en travl sportssommer.
Målet med Jörg Kriegers præsentation var at skabe historisk bevidsthed om sportens politiske dimensioner op til en travl sportssommer. Foto: Privat.

"Det var lidt overvældende," indrømmer Jörg Krieger få dage efter begivenheden og fortsætter: "Jeg var faktisk lidt usikker på, om det gav mening for mig at deltage, men mine kolleger forsikrede mig om, at dette var en betydelig mulighed både for mig og Aarhus Universitet. Ingen andre akademikere fra Danmark var inviteret, og det sker generelt ret sjældent, at man får chancen for at blive hørt i et så betydningsfuldt politisk forum."

Jörg Krieger er sportshistoriker, og han blev for nylig inviteret til at tale foran en komité fra Europarådet i Folketingssalen på Christiansborg. Her skulle han debattere forholdet mellem sport og politik som en del af et to-dages møde med fokus på kultur, videnskab, uddannelse og medier.

"Nogle af rådets medlemmer må have været opmærksomme på min forskning om sport, politik og neutralitet. Politiseringen af sport er et 'hot topic' i disse dage, og med en travl sportssommer lige om hjørnet, var det en fremragende mulighed for mig at deltage og bringe min forskning på den politiske dagsorden," siger Jörg Krieger.

En uventet invitation

"Det er altid vanskeligt, når vi som forskere træder ud af vores komfortzone og engagerer os med en anden målgruppe," indrømmer lektoren og uddyber:

"Jeg forberedte mit oplæg, som jeg ville have forberedt en akademisk præsentation. Heldigvis havde jeg mulighed for at engagere mig med kollegerne i min forskningsgruppe inden mit oplæg, og de støttede mig i at gøre præsentationen mere tilgængelig. På den måde kunne jeg sikre, at mine hovedbudskaber var klare og relevante for politikerne. Det handler om at møde publikum i øjenhøjde," siger han.

Målet med Jörg Kriegers præsentation var at skabe historisk bevidsthed om sportens politiske dimensioner op til en travl sportssommer.

"Ideen om, at sport skal være politisk neutral, kom faktisk meget senere end sportens oprindelse. Historisk set har sport været gennemsyret af politiske interesser, og når vi i dag opretholder politiske symboler i sport som flag, nationalsange osv., mens vi hævder, at sport intet har med politik at gøre, er det enormt hyklerisk," siger han og fortsætter:

"Derfor provokerede jeg politikerne til at presse på for en åben omfavnelse af forholdet mellem sport og politik, eller overveje at fjerne politiske symboler fra international sport helt."

Dette budskab blev godt modtaget af de tilstedeværende i Folketingssalen.

"Flere deltagere henvendte sig til mig bagefter og sagde, at det var et modigt og interessant tankeeksperiment at lave. Selvfølgelig havde de bekymringer om den praktiske gennemførelse, men jeg havde forventet sådan modstand. Generelt virkede folk dog meget modtagelige over for min forskning om sportens politiske dimension," siger Jörg Krieger.

"Det er vigtigt, at vi tør træde frem"

"En tale i Europarådet er ikke noget, der direkte oversættes til kvantificerbart forskningsoutput eller fordel for universitetet som publikationer eller erhvervelse af ekstern finansiering. Men hvis vi vil have, at vores forskning skal være relevant for både beslutningstagere og offentligheden, mener jeg, at det er vigtigt at gribe sådanne muligheder, når de opstår," siger Jörg Krieger og fortsætter:

"Vi lever i en tid præget af misinformation, falske nyheder og politisk splittelse, og derfor er behovet for at bidrage med forskningsbaserede indsigter til politiske debatter meget stort. Men det er en balancegang, fordi det ikke er en central del af vores job at engagere os med politikere og beslutningstagere, hvis vi får muligheden," siger han.

Dekan Anne-Mette Hvas roste for nylig, i en klumme i fakultetets interne nyhedsbrev, de forskere, der giver tilbage til samfundet ved at deltage i samtaler og interviews og bruger energi på at kommunikere deres forskning til en bred offentlighed. Jörg Krieger er enig i denne ros.

"Jeg tror dog, at vi som forskere ofte har et ambivalent forhold til medieoptrædener. På den ene side vil vi gerne informere om, hvordan vores arbejde skaber værdi for samfundet. Men på den anden side kan mange af os finde det ubehageligt at opgive kontrollen over kommunikationen, når vi taler gennem det filter, som journalisten eller formatet pålægger historien," siger han.

Kontakt

Lektor Jörg Krieger
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Telefon: 93 52 21 87
Mail: krieger@ph.au.dk