"Det lød så skørt, at jeg simpelthen måtte sige ja"
Professor og jazzmusiker Peter Vuust var inviteret til Copenhell for at tale om musik, psykisk sygdom og hjernen – omringet af headbanging, mosh pits og 35.000 metalfans.

Viden i virkeligheden
Universitetsloven stiller krav om, at forskere ved siden af deres forskning og undervisning skal formidle deres forskning ved såkaldt videndeling eller forskningsbaseret formidling.
”Viden i virkeligheden” er en artikelserie om Health-forskere, der bringer deres viden i spil i samfundet på andre måder end via den traditionelle forskningsformidling og ekspertudtalelser.
"Det lød så skørt, at jeg simpelthen måtte sige ja. Og så gjorde jeg det selvfølgelig også, fordi det gav lidt ’street cred’ hos mine to drenge derhjemme," griner Peter Vuust i dagene efter festivalen.
Han er professor, jazzbassist, internationalt anerkendt hjerneforsker og leder af Center for Music in the Brain ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
På årets Copenhell-festival deltog han i et par oplæg om musik, hjernen og psykisk sygdom sammen med danske heavy metal-musikere og personer med diagnoser som PTSD og autisme, som PsykInfo, der rådgiver om psykisk sygdom, stod bag
Fra hjerneforskning til heavy-festival
"Jeg vidste stort set intet om heavy metal, da jeg sagde ja til at holde oplæggene," siger Peter Vuust og fortsætter:
"Men jeg er nysgerrig af natur og synes, det er vildt interessant at opleve andre musikmiljøer på deres egne præmisser – nærmest som en slags feltstudium."
Peter Vuusts oplæg på festivalen handlede blandt andet om, hvordan mennesker med ADHD og autisme ofte har en særlig relation til musik, og hvordan visse psykiske lidelser er overrepræsenterede blandt musikere.
"Jazzens guldalder er et godt eksempel. En undersøgelse viser, at mange af de største jazzmusikere fra 1940-60 havde forskellige psykiske lidelser – fx depression og bipolaritet. Det rejser spørgsmålet, om kreativitet og psykisk sårbarhed kan hænge sammen."
Om Copenhell
- Danmarks største musikfestival med fokus på hård rock og heavy metal
- Afholdes årligt siden 2010 på Refshaleøen i København – i 2025 med cirka 35.000 gæster
- Kendt for sin gennemførte æstetik med ild, dystopiske dekorationer og en stærk fællesskabsfølelse
- Byder også på talks, comedy, kunstinstallationer og debatter – ofte med kant og alternative perspektiver
Kilde: https://www.copenhell.dk/
Et helvedes godt publikum
Trods den usædvanlige ramme var publikum både nysgerrige og åbne.
"Jeg skulle lige lære at lave djævlehornene, og jeg var sikkert den eneste i hvid skjorte på hele festivalen. Men publikum var virkelig lydhøre og stillede gode spørgsmål. Jeg var helt overvældet over, hvor fredeligt og venligt det hele var – især når man tænker på, at festivalen rummer så mange tusinde mennesker."
Men ikke alt gik som planlagt. Ét af de mindre oplæg fandt sted samtidig med musik fra en nærliggende scene, hvilket gjorde det svært at holde fokus – både for publikum og oplægsholder.
"Det var lidt af en ølkasse-situation, og det oplæg kunne man nok godt have undværet. Men det er en del af charmen ved den slags arrangementer. Man må prøve at være overbærende, når man bevæger sig uden for auditoriet – selve hovedoplægget gik dog over alt forventning."
"Jeg tilpasser altid mit materiale til målgruppen”
Som forberedelse til oplæggene gjorde Peter Vuust sig nøje overvejelser om det publikum, han skulle tale til.
"Jeg tilpasser altid mit materiale til målgruppen, men her valgte jeg at være ærlig og begynde med at indrømme, at jeg ikke kender meget til genren og heller ikke vil lade som om. Og det virkede faktisk – så kunne vi tale om det, jeg ved noget om, uden at det kom til at virke kunstigt."
Efter oplæggene fik han mulighed for at gå lidt rundt og suge miljøet til sig.
"Det var utroligt behageligt og inspirerende at snakke med musikerne og publikum, selvom jeg ikke nødvendigvis har den store fidus til det mørke og sataniske univers, de dyrker. Der er mange introverte i miljøet, og det var fascinerende at høre, hvordan den aggressive musik kan være et frirum for dem – præcis ligesom gaming er det for nogen, eller jazz kan være det for mig."
Der var dog én ting, han fortrød:
"Jeg ville virkelig gerne have hørt nogle af hovednavnene. Men jeg skulle tidligt hjem og på arbejde dagen efter, så jeg nåede kun nogle af de mindre acts. Det var ærgerligt, og hvis jeg skal afsted en anden gang, planlægger jeg lidt bedre, for jeg vil vildt gerne se, hvordan Copenhell ser ud, når 35.000 mennesker fester sammen."
Formidling uden for komfortzonen
Copenhell er langt fra den eneste utraditionelle scene, Peter Vuust har stået på som forsker i grænselandet mellem medicin og musik. Netop i disse oplevelser henter han ny inspiration.
"Jeg tror virkelig, det er vigtigt, at vi som forskere viser vores viden dér, hvor folk færdes – også selvom det er langt fra universitetet. På en festival som Copenhell møder man mennesker, som ellers aldrig ville gå til et foredrag om hjerneforskning. Det gør en forskel, at man tør stille sig op."
Til kolleger, der overvejer at sige ja til noget lignende, har han to enkle råd: Tag dit publikum alvorligt – og sørg for, at teknikken fungerer.
"Hvis man er gæst i et fremmed miljø, må man ikke tage noget for givet. Kom i god tid, test teknikken, og vær klar på, at det ikke nødvendigvis kører som i auditoriet."
Og selv hvis alt ikke spiller 100 %, er det stadig det værd:
"Man lærer altid noget, og nogle af mine bedste forskningsidéer er opstået, når jeg har fået mulighed for at opleve musikkulturen fra en ny vinkel. Derfor siger jeg meget ofte ja til den her slags tilbud – især hvis det lyder lidt skørt."
Kontakt
Professor og centerleder Peter Vuust
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin – Center for Music in the Brain og
Det Jyske Musikkonservatorium
Telefon: 27 11 94 71
Mail: vuust@clin.au.dk