Idrætsforsker hjælper Danmarks hurtigste mand til nye rekorder
3...2...1... Løb! Når startskuddet lyder, kæmper Danmarks hurtigste langdistanceløber Jacob Simonsen alene. Mod sig selv, mod konkurrenterne og mod uret. Men det sidste års tid har han haft et es i ærmet: adjunkt Andreas Breenfeldt Andersen fra Institut for Folkesundhed.

Viden i virkeligheden
Universitetsloven stiller krav om, at forskere ved siden af deres forskning og undervisning skal formidle deres forskning ved såkaldt videndeling eller forskningsbaseret formidling.
”Viden i virkeligheden” er en artikelserie om Health-forskere, der bringer deres viden i spil i samfundet på andre måder end via den traditionelle forskningsformidling og ekspertudtalelser.
”Det var en ’no-brainer’ at sige ja tak til et samarbejde med Andreas Breenfeldt Andersen.”
Sådan siger Jacob Simonsen, når man spørger, hvorfor han som elitesportsudøver samarbejder med en idrætsforsker på Health.
Jacob Simonsen, som også er medicinstuderende på Aarhus Universitet, er den hurtigste dansker i historien til at løbe både et maraton og et halvmaraton. Han er desuden dansk mester på 10 kilometer-distancen og har den danske rekord på 10 kilometer landevej.
Den hurtigt løbende læge in spe har samarbejdet med Andreas Breenfeldt Andersen, som forsker i human fysiologi, i godt et års tid.
”Kontakten opstod via Team Danmark, fordi Andreas var en af de få, der kunne foretage måling af hæmoglobinmasse ved hjælp af CO-rebreathing- målemetoden, der anses for ’golden standard’,” forklarer Jacob Simonsen.
Umage par eller perfekt match?
Den idrætsvidenskabelige rådgivning har især fokuseret på at sikre det optimale respons, uden at Jacob Simonsen brændte ud undervejs. Og rollefordelingen er klar: Andreas Breenfeldt Andersen rådgiver og afprøver forskningshypoteser. Jacob Simonsen løber, tester og slår rekorder.
Indtil nu har samarbejdet, som professor Lars Nybo fra Københavns Universitet også er en del af, mest handlet om at undersøge ketoners effekt, og om Jacob Simonsen har effekt af præstationsforbedrende træningsstrategier som varmetræning og højdetræning.
”Jeg synes, vi er et godt match. Vi er lykkedes med at udvikle en træningsstrategi, der sikrer tilstrækkelig stimuli, uden at taksere Jacobs træningsmængde og intensitet for meget. Derudover har samarbejdet gjort en stor forskel for min forskning på en række parametre,” forklarer Andreas Breenfeldt Andersen.
Tester forskningshypoteser på den bedst mulige case
Andreas Breenfeldt Andersen har ved flere lejligheder omsat sin teoretiske viden til praksis.
”Jeg har tidligere brugt min faglighed som bl.a. dopingkontrollant under OL, og jeg synes, det er både oplagt og givende at samarbejde med eliteatleter som Jacob Simonsen, med eliteforbund og med Team Danmark,” siger Andreas Breenfeldt Andersen og uddyber:
”Faktisk mener jeg, at samarbejder som disse er helt essentielle for mig som forsker, fordi de er med til at formidle og anvende forskningen i en bredere og yderst relevant kontekst,” siger Andreas Breenfeldt Andersen.
Samarbejdet med Jacob Simonsen tillader Andreas Breenfeldt Andersen at afprøve nye forskningshypoteser i samarbejde med den praktiske viden og erfaring, som findes ’uden for murene’, og ifølge idrætsforskeren kan det nogle gange kombineres til at opnå en større indsigt.
”Det enormt spændende for en humanfysiolog som mig med interesse for optimering af human performance at arbejde med allerede toptrænede individer og se, om vi sammen kan rykke grænsen en smule mere – både i forskningen og i træningen,” siger han.
Vil optimere uden at risikere skader
For eliteløbere på Jacob Simonsens niveau, der har så stor en træningsvolumen, er risikoen for overbelastning og skader stor. Derfor har Jacob Simonsen udført noget af varmetræningen på cykel, da det belaster led, sener og muskelvæv mindre end løb.

”Varme- og udholdenhedstræning øger volumen af blodplasma og, endnu vigtigere, mængden af hæmoglobin. Det betyder, at det øger den maksimale iltoptagelse. Men hvis man allerede løber tæt på 150-200 kilometer om ugen, kan man ikke ’bare’ tilføje flere kilometer uden at risikere skader,” fortæller Andreas Breenfeldt Andersen.
Han fortæller videre, at det smarte ved varmetræning er, at det hjælper kroppen med at forbedre dens kølemekanismer og øger blodvolumen. Det kan forhindre, at Jacob Simonsen overopheder under løb og forbedre hans udholdenhed.
Samarbejdet er en vigtig del af min udvikling som atlet
Jacob Simonsen forbedrede sin personlige rekord med hele fire minutter, da han i september 2024 slog den danske rekord på maratondistancen.
”Det skyldes helt sikkert Jacobs talent, træningsdisciplin og drive kombineret med, at vi måske har kunnet skrue på et par optimeringsknapper,” siger Andreas Breenfeldt Andersen.
Idrætsforskeren er ikke Jacob Simonsens eneste sparringspartner, men han blev hurtigt en af de vigtigste. Fordi Andreas Breenfeldt Andersen har en enorm viden inden for idrætsfysiologi og performanceoptimering, vender Jacob Simonsen rigtig mange ting med ham, og de er løbende i dialog.
”Samarbejdet med forskere har været et vigtigt element i min sportslige udvikling. Det har flyttet mig til det næste niveau. Jeg har jo selv en masse erfaring og viden inden for min sport, men ikke inden for de nyeste muligheder for træningsoptimering. Så hvorfor ikke søge sparring og viden hos dem, der arbejder med og bruger dagligdagen på at sætte sig ind i disse ting?,” spørger Jacob Simonsen retorisk og fortsætter:
”For mig er det en ’no-brainer’, og jeg vil klart anbefale andre elitesportsudøvere at gøre det samme. Jeg er sikker på, det ville kunne afføde signifikant bedre internationale resultater for danske elitesportsudøvere.”

Jacob Simonsen understreger flere gange, hvor meget samarbejdet med Andreas Breenfeldt Andersen betyder for ham og hans karriere i elitesport.
”Det jeg elsker allermest ved at arbejde med Andreas er, at han altid er kritisk og udelukkende arbejder ud fra evidens. Der er mange tiltag og anbefalinger derude og mange, der forsøger at sælge produkter eller træningsinterventioner, der efter sigende kan forbedre ens præstation. Om det så er rødbedejuice eller ketoner,” siger Jacob Simonsen.
Ønsket om bedre sundhed for alle er en væsentlig drivkraft
Andreas Breenfeldt Andersen deler begejstringen og mener, at samarbejdet tjener et større formål.
”Mit håb er, at hvis jeg kan hjælpe Jacob eller et forbund med at opnå gode resultater og vinde medaljer, mens de giver mig indsigt i responset på det, vi arbejder med i forskningen, så kan det måske vise sig brugbart for den helt almindelige dansker; patienten såvel som motionisten. Det spiller jo ind i vores ønske om bedre sundhed for alle og om flere gode leveår,” siger Andreas Breenfeldt Andersen.
Han forsøger at bringe sin viden i spil der, hvor han føler, at han kan bidrage med noget væsentligt, og når det er passende. Store sportsbegivenheder som fx OL og Tour de France er begivenheder, hvor netop det, han forsker i til daglig, har en særlig relevans.
”Uden at det skal lyde alt for selvhøjtideligt og ’ananas i egen juice’-agtigt, så føler jeg en grad af forpligtelse i forhold til at stille op, når eksempelvis P1, P3, ”Go’morgen Danmark” eller DR henvender sig med noget, der falder inden for mit snævre forskningsfelt,” siger Andreas Breenfeldt Andersen.
Kontakt
Adjunkt og ph.d. Andreas Breenfeldt Andersen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mail: aban@ph.au.dk
Medicinstuderende og langdistanceløber Jacob Simonsen
Mail: jalle_simonsen@hotmail.com