”Vi arbejder i bund og grund for at skabe et endnu bedre universitet”

Vil du have indsigt, indflydelse og være med til sikre en høj akademisk standard på Health? Til november er der valg til Akademisk Råd, og som medlem kan du være med til at påvirke, hvilken retning fakultetet bevæger sig i på en lang række vigtige områder.

Ifølge professor Søren Dinesen Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin finder man ikke noget andet organ på Aarhus Universitet, der kan måle sig med Akademisk Råd på Health, når det kommer til at få indflydelse som almindelig menig medarbejderrepræsentant.

”Jeg har været en del af Akademisk Råd i fire år og stiller op igen til efteråret. Jeg har siddet i mange forskellige råd, arbejdsgrupper og bestyrelser, men har sjældent oplevet at have så stor indflydelse på vigtige ting, som i Akademisk Råd,” siger han.

”Vi laver meget mere end bare ekspeditionsarbejde”

Akademisk Råd på Health er et rådgivende organ, der referer direkte til dekanen og løbende drøfter spørgsmål om forskning, uddannelse og samarbejde med målet om at sikre medarbejdernes og de studerendes medbestemmelse.

Rådet er bredt repræsenteret med videnskabelige medarbejdere fra alle institutter, teknisk administrativt personale og studerende. Alle tre grupper er på valg til november.

Klinisk professor Tine Brink Henriksen fra Institut for Klinisk Medicin har været med i Akademisk Råd i omkring fem år, og hun varetager i dag funktionen som forperson. Som indehaver af den post er det hendes opgave at tage drøftelserne fra Akademisk Råd på Health med videre til forpersonerne fra de øvrige Akademiske Råd, der refererer til Aarhus Universitets bestyrelse og rektor Brian Bech Nielsen.

”Jeg blev lidt irriteret over, at der var så få opstillede til et så vigtigt organ, at jeg besluttede mig for selv at gøre noget ved det. Akademisk Råd er tæt på de vigtigste akademiske beslutninger på universitetet, og som forperson arbejder jeg målrettet for at sikre, at de emner og temaer, vi tager op og sætter på dagsordenen, er vigtige for medarbejderne,” siger Tine Brink Henriksen.

Akademisk Råd på Health bestemmer langt hen ad vejen selv, hvilke emner det beskæftiger sig med. Der er nogle obligatoriske opgaver, som f.eks. at deltage i ansættelsesudvalg, at tildele grader på vegne af dekanatet og at overse universitetets økonomi. Men ifølge forperson Tine Brink Henriksen laver rådet meget mere end bare ekspeditionsarbejde.

”Debatten om forfatterskaber på videnskabelige artikler er et konkret eksempel på et emne, der fylder i vores arbejde i rådet lige nu. Der findes retningslinjer for god videnskabelig praksis, men de er åbenbart ikke gode eller detaljerede nok til at forhindre, at der opstår kontroverser som #pleasedontstealmywork, hvor en gruppe studerende følte, at en vejleder tog hæderen for deres arbejde. Det er vores opgave at få alle sider af sådan en diskussion belyst, så det forhåbentlig ender ud i konkrete og håndgribelige forslag og redskaber,” siger Tine Brink Henriksen.

Også Søren Dinesen Østergaard fremhæver debatten om forfatterskaber som et konkret område, hvor han mener, at Akademisk Råd kan gøre en forskel.

”Jeg synes, at forfatterskabspraksis er et virkelig vigtigt emne. At yngre og fremtidige forskere bliver behandlet ordentligt i den og andre kontekster, ligger mig meget på sinde. Akademisk Råd giver mig anledning til at kunne drøfte dette på et niveau, hvor det forhåbentlig kan føre til reelle forandringer,” siger han.

Om Akademisk Råd

  • Akademisk Råd er et rådgivende organ. Det rådgiver dekanen om forskning, uddannelse og samarbejde og er med til at påvirke, hvilken retning fakultetet skal bevæge sig i.
  • Rådet rådgiver f.eks. dekanen om fakultetets strategiske forhold, fakultetets budget og budgetprincipper, strategiske forsknings- og uddannelsesområder og planer for vidensudveksling samt kvalitetssikring og udvikling af fakultetets forskningsmiljø, ph.d.-uddannelser og den forskningsbaserede undervisning.
  • Akademisk Råd nedsætter også ansættelsesudvalg, når der skal ansættes lektorer og professorer, ligesom rådet uddeler ph.d.- og doktorgrader.
  • Akademisk Råd mødes som udgangspunkt seks gange årligt.
  • I Akademisk Råd sidder repræsentanter for videnskabeligt personale fra alle fem institutter, teknisk-administrativt personale, ph.d.-studerende og øvrige studerende.
  • Klinisk professor Tine Brink Henriksen er forperson for Det Akademiske Råd på Health. Næstforperson er dekan Anne-Mette Hvas.
  • Studentermedlemmerne vælges typisk for en periode på ét år, mens ph.d.-studerende vælges for to år ad gangen. Videnskabeligt personale og teknisk administrativt personale sidder i rådet fire år ad gangen.
  • I november 2023 er alle medarbejdergrupper på valg til Akademisk Råd i forbindelse med universitetsvalget på AU den 13.-16. november.

Du kan læse mere om Akademisk Råd på Health på rådets hjemmeside.

Læs også mere om universitetsvalgene på Aarhus Universitets medarbejderside: https://medarbejdere.au.dk/strategi/universitetsvalg.

På valgsekretariatets hjemmeside finder du en guide til hvordan du stiller op som kandidat.

Opnår både indsigt og indflydelse

Akademisk Råd holder seks møder årligt, og mellem møderne foregår korrespondancer og beslutningsprocesser på mail. Derudover har medlemmerne af rådet en opgave med at bringe emner til og fra baglandet og at synliggøre de ting, som Det Akademiske Råd arbejder med.

Ifølge Søren Dinesen Østergaard er tiden, man bruger i Det Akademiske Råd, godt givet ud, og han har personligt opnået både indsigt og indflydelse på en lang række vigtige områder.

”Akademisk Råd har givet mig en helt anden forståelse for, hvad fakultetet egentlig er for en størrelse, hvad der udfordrer medarbejderne på de forskellige institutter, og hvordan fakultetets økonomi ser ud. I forhold til, hvor meget man får ud af arbejdet i form af indsigt og indflydelse, så er tidsforbruget meget rimeligt og absolut ikke uoverkommeligt,” siger Søren Dinesen Østergaard.

Forperson Tine Brink Henriksen håber, at så mange som muligt vil engagere sig i rådet og benytte sig af deres demokratiske muligheder ved at stemme eller stille op til valget i november.

”Ledelsen lytter til os, og Akademisk Råd bliver opfattet som en medspiller i universitets udvikling, drift og akademiske retning, så der er utroligt meget potentiale at hente i at have en bred repræsentation af medarbejdere,” siger Tine Brink Henriksen og fortsætter:

”Vi arbejder i bund og grund for at skabe et endnu bedre universitet. Forkerte beslutninger, når det gælder forskningspraksis eller prioritering af midler, kan have konsekvenser for forskningskvalitet, arbejdsmiljø og arbejdsglæde på mange niveauer. Så jeg håber, at så mange som muligt vil være med til at engagere sig i rådets arbejde og skabe positiv forandring.”

Kontakt

Klinisk professor og forperson for Akademisk Råd på Health Tine Brink Henriksen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Afdeling for Børn og Unge
Telefon: 26 83 21 79
Mail: tine.brink.henriksen@clin.au.dk

Professor og medlem af Akademisk Råd på Health Søren Dinesen Østergaard
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Mobil: 61 28 27 53
Mail:  sdo@clin.au.dk