Ung genforsker modtager talentpris
Lin Lin fra Aarhus Universitet har modtaget Lundbeckfondens Talentpris. Prisen får hun for sin forskning, der retter sig mod en bedre forståelse af såkaldte neurodegenerative sygdomme – eksempelvis demenslidelser som Alzheimer og Parkinson.
Lin Lin er kun 29 år. Og allerede en erfaren og ambitiøs forsker, som har opnået en række resultater, der har skabt genlyd i den videnskabelige verden. Hun stammer fra Kina, men har de seneste år haft Aarhus som sin base. Det er man godt tilfreds med på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, hvor den talentfulde, unge forsker bidrager med sin viden inden for genetik og epigenetik - studiet af, hvordan celler kontrollerer hvilke gener, der er tændte og slukkede.
Lin Lin blev i 2011 ph.d. fra Aarhus Universitet og har efterfølgende arbejdet inden for flere genetiske og epigenetiske forskningsområder. Nu er hun blevet hædret for sin forskning og har netop modtaget Lundbeckfondens Talentpris og 100.000 kroner.
”Jeg har haft mange gode oplevelser og samarbejder i forskningsmiljøet på Aarhus Universitet, så derfor var det naturligt for mig at arbejde videre med de dygtige og inspirerende mennesker på instituttet. At jeg nu modtager Lundbeckfondens Talentpris for arbejdet er en anerkendelse, jeg er vældig stolt over, og som er et skulderklap alle unge forskere drømmer om,” siger hun.
Vigtige skridt i behandlingen
Lin Lins videnskabelige hovedinteresse er at undersøge, hvordan vi kan håndtere og modificere en særlig type celler sådan, at de kan bruges til en bedre sygdomsforståelse eller til såkaldt regenerativ medicinsk forebyggelse og behandling. Noget, der især kan komme til at gavne patienter med de nævnte neurodegenerative lidelser.
Lin Lin er uddannet genforsker fra Det Kinesiske Videnskabsakademi i 2009 og sideløbende med dette, fik hun tildelt tre års fuld løn til at gennemføre et ph.d.-projekt på Aarhus Universitet.
I den nærmeste fremtid vil hun fokusere sin forskning på identifikation af de terapeutiske ’targets’ eller mål-molekyler, der ser ud til at være de mest kritiske for den neurodegenerative proces. Hendes mål at udvikle muligheder for forebyggelse og behandling af Huntington Chorea, en arvelig hjernesygdom, der oftest rammer personer i 35-45-års alderen, og som leder til svær invaliditet og demens.
”Jeg håber, at jeg kan komme nogle vigtige skridt videre i behandlingen af denne sygdom. Med en anerkendelse som Lundbeckfondens Talentpris er jeg i hvert fald topmotiveret, og de økonomiske midler, der følger med hæderen, og er også et vigtigt bidrag til forskningen,” fortæller Lin Lin.
Yderligere oplysninger
Ph.d. Lin lin
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 5333 5252
lin.lin@biomed.au.dk