Svampeekspert kommer til Aarhus
Maiken Cavling Arendrup er tiltrådt en stilling som adjungeret professor i svampeinfektioner ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Hendes stilling skal styrke samarbejdet med de aarhusianske forskere inden for området.
Det er svampe, der er i fokus for Maiken Cavling Arendrup, som fra den 1. december 2013 tager sin viden inden for dette område med sig til Aarhus.
Gennem sin forskning i svampeinfektioner, i lægeverdenen bedre kendt som mykologi, har hun sammen med sit forskerteam fundet frem til, at vi i Danmark har langt flere alvorlige svampeinfektioner end i de andre nordiske lande, og at hyppigheden af infektioner med resistente svampe stiger. Og det kan være et problem for særligt svækkede patienter.
”Svampe kan forårsage overfladiske infektioner som trøske i munden, ringorm og negleinfektioner. Men svampe kan også forårsage alvorlige og livstruende infektioner hos patienter, der i forvejen er svækkede af sygdomme som cancer, blodkræft og lungesygdomme,” forklarer Maiken Cavling Arendrup.
Korrekt og hurtig diagnostik kan nedbringe dødeligheden betydeligt. Derfor er det vigtigt, at en korrekt diagnose hurtigt bliver stillet.
En bedre videndeling
Maiken Cavling Arendrup håber gennem sit adjungerede professorat at kunne styrke videndelingen på feltet.
”Et stærkt samarbejde mellem behandlende læger, de lokale mikrobiologiske afdelinger og specialiserede fagpersoner i Aarhus er helt afgørende for at sikre forskning på højt niveau. Gennem et stærkt forskernetværk opnår vi den hurtigste videndeling, og det kommer i sidste ende patienterne i Aarhus til gode,” siger Maiken Cavling Arendrup.
Hun er uddannet læge og har opnået en ph.d.-grad ved Københavns Universitet i 1993. I 2013 forsvarede hun sin doktordisputats ved Københavns Universitet.
Maiken Cavling Arendrup er født den 14. april 1961 i København. Hun bor i Kgs. Lyngby i nærheden af København sammen med sin mand.
Yderligere oplysninger
Professor, speciallæge, dr.med., ph.d. Maiken Cavling Arendrup
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Infektionsmedicinsk Afdeling Q
maca@ssi.dk