Superscanner skal vise, hvad fedt og sukker gør ved kroppen ved sygdomme

Professor Hans Stødkilde-Jørgensen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital får 17 mio. kr. til ny scanningsteknik. Teknikken skal vise, hvad kød, fedt og sodavand betyder for udvikling af livstilssygdomme. Samtidig kan resultaterne bruges af fødevareindustrien til at fremstille mere sunde kostprodukter

Professor Hans Stødkilde-Jørgensen står i spidsen for et forskningsprojekt, der skal forebygge kostsygdomme.
Professor Hans Stødkilde-Jørgensen står i spidsen for et forskningsprojekt, der skal forebygge kostsygdomme.

Vi spiser mere kød og fed mad og drikker læskedrikke med masser af sukker. Men hvad betyder det for åreforkalkning, diabetes og sygdomme relateret til overvægt?

Det har professor Hans Stødkilde-Jørgensen ved MR-Centret, Aarhus Universitet fået 17.354,883 kr. fra Det Strategiske Forskningsråds programkomite for sundhed, fødevarer og velfærd til at forske i.

Hans Stødkilde-Jørgensen og hans kollegaer vil udnytte et såkaldt hyperpolariserings-system, som oprindelig er en dansk opfindelse, til at magnetisere sporstoffer. Sammenkoblet med to helt nye MR-scannere vil man opnå et hidtil uhørt præcist billede af kroppens omsætning af fedt, sukker og proteiner. Forskningen sker blandt andet med universiteterne i Oxford og Cambridge.

”Projektets formål er at bidrage til at forebygge sygdomme ved at forstå, hvad kostens indhold af proteiner, fedt og sukker betyder for udviklingen af sygdomme som sukkersyge, åreforkalkning og andre sygdomme opstået i forbindelse med overvægt,” forklarer Hans Stødkilde-Jørgensen.

Følsomheden bliver øget

Desuden kan hyperpolariserings-scanneren vise deltaljer om, hvad fødevarers nye protein-sammensætninger og -mængde i kosten betyder for cellernes nedbrydning af proteinerne. 

”Disse informationer kan understøtte udvikling og raffinering af danske fødevareprodukter og give adgang til nye markeder,” siger professoren.

Aarhus Universitet bliver blandt de første i Europa, der kan udnytte denne nye teknologi i forskning og på sigt tilbyde den til patienter.  Ved teknikken kan man bestemme stofskifte-processer og de mest vigtige nedbrydningsprodukter med en følsomhed, der er øget med 1.000 til 10.000 gang.

”Hyperpolarisering er derfor ekstremt velegnet, når man skal måle de biokemiske processer i kroppen, som følger kostændringer, og til at kigge på sammenhænge i mellem kostmønstre, sygdomme og forebyggelse af sygdomme,” fortæller Hans Stødkilde-Jørgensen.

I projektet deltager desuden DTU, GE Healthcare og Arla Foods Ingredients group.

Mandag den 16. december 2013 er det muligt at se alle, der har fået bevillinger på Det Strategiske Forskningsråds hjemmeside.

65 forskere søgte Det Strategiske Forskningsråds programkomite for sundhed, fødevarer og velfærd om over en milliard kroner. Programkomiteen fordelte 147 mio. kroner til ni projekter i alt, hvor altså Hans Stødkilde-Jørgensen og hans projekt var en af dem.


 

Yderligere oplysninger

Professor Hans Stødkilde-Jørgensen
Aarhus Universitet, MR-centret, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital
Direkte tlf.: 7845 6113
Mail: hsj@mr.au.dk

Anne Tjønneland 
Kontaktperson fra Det Strategiske Forskningsråds programkomite 
Direkte tlf.: 3525 7607
Mail: annet@cancer.dk