Succes med mindfulness til krigsveteraner

Kan krigsveteraner hente hjælp i Mindfulness-Baseret Stress Reduktion (MBSR)? Ja, konkluderer forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Nu er det op til det danske forsvar, om de vil tage metoderne til sig.

Mindfulness-Baseret Stress Reduktion har i følge ny forskning fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital vist sig at kunne hjælpe krigsveteraner til at blive bedre til at håndtere stress. (Foto: Tonny Foghmar, Aarhus Universitetshospital.)
Mindfulness-Baseret Stress Reduktion har vist sig at kunne hjælpe krigsveteraner til at blive bedre til at håndtere stress. (Foto: Tonny Foghmar, Aarhus Universitetshospital.)

Post traumatisk stress syndrom (PTSD), angst og depression. Det er desværre hverdagen for en del af de mennesker, der har været udsendt af det danske forsvar. En femtedel af alle danske krigsveteraner vurderes at lide af fysiske eller psykiske problemer.

Det var baggrunden for, at Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital og Dansk Center for Mindfulness på Aarhus Universitet indledte et samarbejde med Soldaterlegatet om at afprøve programmet Mindfulness-Baseret Stress Reduktion (MBSR) til krigsveteraner. Programmet fokuserer bl.a. på at lave yoga- og koncentrationsøvelser.

Hverdagen er blevet nemmere

Resultaterne af forskningsprojektet ligger nu klar, og der er ingen tvivl: Mindfulness-Baseret Stress Reduktion (MBSR) har en positiv effekt på krigsveteraner. Deltagerne havde mindre angst, depression og færre smerter efter at have gennemgået forløbet. 

"Krigsveteranernes mentale funktion blev forbedret i væsentlig grad. De isolerer sig mindre, og det er blevet lettere for dem at klare deres dagligdag," siger psykolog Tua Preuss, som er en af forskerne bag projektet.

Bedre til at håndtere stress

Michael Nyrup Thornqvist – krigsveteran og deltager i forskningsprojektet – fortæller, at han har haft stor glæde af forløbet med Mindfulness-Baseret Stress Reduktion (MBSR).

"Jeg forstår bedre mine symptomer og kan nemmere håndtere dem. Jeg er blevet klar over, at de opstår af stress, som jeg nemmere kan håndtere i dag," fortæller Michael Nyrup Thornqvist.

Flere af krigsveteranerne efterlyser desuden, at forsvaret bruger mindfulness-træning præventivt, så soldaterne får opbygget mental modstandskraft, inden de bliver sendt ud. Disse metoder bruges allerede i den amerikanske hær.

Forsvaret har besluttet, at man fremover vil øge fokus på den mentale robusthed af de medarbejdere, som skal sendes ud – og samtidig forbedre indsatsen i forhold til veteranerne.

Biologiske test viser også resultater

Sideløbende med Mindfulness-Baseret Stress Reduktion (MBSR) blev nogle af deltagerne i forskningsprojektet også målt på en række biologiske og psykologiske markører såsom puls, opmærksomhedstest og hjerneskanninger.

"De foreløbige resultater herfra er positive, hvilket understøtter, at et forbedret mentalt helbred kan skabe målbare positive, fysiske forandringer," siger Tua Preuss.


Læs mere

Rapporten fra projektet ligger på Dansk Center for Mindfulness hjemmeside: http://mindfulness.au.dk/forskning/ 

 


 

Yderligere oplysninger

Lone Fjorback, overlæge
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin, Dansk Center for Mindfulness og
Aarhus Universitetshospital
Telefon: 7846 4326
lonefjor@rm.dk 

Tua Preuss, psykolog
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin Dansk Center for Mindfulness og
Aarhus Universitetshospital
Telefon: 7846 4339
tuapreus@rm.dk