Studie: Høj forekomst af sklerose i Nordeuropa kan spores tilbage til bronzealderens steppefolk

Seniorforsker Lise Torp Jensen fra Institut for Klinisk Medicin var tirsdag med til at rydde forsiden på tidsskriftet Nature, da den fremtrædende DNA-forsker Eske Willerslev udgav fire banebrydende studier af vores danske forfædres historie, sygdomme og genetiske sammensætning.

I et banebrydende studie har et internationalt forskerhold - med den fremtrædende DNA-forsker Eske Willerslev i spidsen - forsøgt at kaste lys over den mulige forbindelse mellem vores fjerne forfædre og den gådefulde sygdom multipel sklerose (MS).

Studiet er en del af et stort projekt, hvor Willerslevs team har udforsket danskernes historie, europæiske folkevandringer og flere sygdommes oprindelse. Projektet kulminerede med publicering af fire artikler i tidsskriftet Nature og omtale i flere store danske medier.

Ph.d. og seniorforsker Lise Torp Jensen fra Institut for Klinisk Medicin har været en af hovedkræfterne på et af delstudierne med særligt fokus på MS.  

Ved at analysere DNA fra tusinder af gamle skeletter har forskerne sporet MS-relaterede genvarianter tilbage til et steppefolk, Yamnaya-folket, der for ca. 5000 år siden vandrede fra det nuværende Rusland ind i Nordeuropa.

”Vi har fundet en klar forbindelse mellem Yamnaya-herkomst og en øget risiko for MS. Vi kunne se, at hyppigheden af MS-relaterede genvarianter steg betydeligt for fra for 5000 til 2000 år siden, hvilket indikerer en positiv udvælgelse. Det tyder på, at disse gener gav deres bærere en fordel i deres tid,” forklarer Lise Torp Jensen, der er én af førsteforfatterne bag studiet.

Markant stigning i antallet af sklerose-patienter

MS er en autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunsystem angriber nerveceller i hjernen og rygmarven. Forekomsten af MS er steget markant over de seneste 50 år. I dag lever omtrent 18.000 mennesker med MS i Danmark, hvoraf 2/3 er kvinder.

Sygdommen er uhelbredelig, og ingen ved præcis, hvorfor man får MS. Tidligere forskning har dog vist, at sygdommen skyldes et uheldigt sammenspil mellem risikogener og miljøfaktorer.

For bedre at forstå dette samspil, og dermed få viden om de underliggende årsager, satte forskerne sig for at undersøge, hvornår, hvorfra og hvorfor den genetiske risiko for en ”moderne” sygdom som MS er opstået.

Ifølge Lise Torp Jensen har de gener, som i dag øger risikoen for at få MS, givet en fordel og sandsynligvis givet bærerne beskyttelse mod forskellige virusser og bakterier i bronzealderen.

Fordel er vendt til ulempe

Yamnaya-folket var et nomadisk folkeslag, der levede omkring 3300-2600 f.kr. på stepperne i det, der nu er Rusland, Ukraine og Kasakhstan. De menes at være blandt de vigtigste forfædre til indoeuropæerne og har bidraget afgørende til den genetiske sammensætning af moderne europæere.

Forskerne mener, at da Yamnaya-folket havde en tæt relation med deres husdyr og indførte nye livsstilsændringer – herunder en kost rig på animalske produkter – blev de eksponeret for nye typer af smittestoffer.

”Dette fund bidrager til vores forståelse af, hvordan ændringer i kost, livsstil og befolkningstæthed påvirker vores genetik og dermed vores sundhed. Genvarianterne, der engang var en fordel for vores forfædre, kan nu være en ulempe i vores moderne samfund, hvor livsstil, kost og hygiejne er radikalt ændret. Vores immunsystem er således ude af sync med vores moderne miljø og livsstil, og det kan føre til en overaktivitet eller fejlregulering af immunsystemet, som kan føre til MS,” forklarer Lise Torp Jensen.

Vigtigt skridt på en lang vej

Tidligere forskning har vist, at genetiske faktorer kun forklarer 30 procent af den samlede risiko for sygdommen. Omkring 20 procent af danskerne har den allerstørste genetiske risiko-faktor – et immun-gen kaldet HLA-DRB1*1501.

Derudover mener forskerne, at især infektioner, men også rygning, kost og forhøjet BMI kan være udløsende faktorer for de – genetisk set – mest sårbare personer.

Opdagelsen af MS’s genetiske rødder fører ikke umiddelbart til en kur, men den giver forskerne en dybere forståelse af, at behandlingen af sygdommen er oppe imod dybt forankrede evolutionære kræfter. Et indblik i sygdommens oprindelse kan være første skridt på vejen mod en mere effektiv behandling.

”Efter mere end 20 års forskning er vi stadig ikke kommet særlig langt i forståelsen af, hvordan genetik, miljø og livsstil spiller sammen og forårsager MS, men selv om vi er langt fra en kur, giver denne forskning os en vigtig brik i puslespillet. Hver gang vi identificerer en ny faktor, der bidrager til sygdommens udvikling, får vi en dybere forståelse af, hvordan MS fungerer, hvilket på sigt kan bane vej for nye behandlingsmetoder,” siger Lise Torp Jensen.

 

Bag om forskningsresultatet

Studietype: Genetisk epiodemiologisk undersøgelse.

Finansering: Lundbeck Fonden, Danmark, Wellcome Trust, Storbritannien, European Research Council, EU, National Institutes of Health, USA, Danish National Research Foundation, Danmark, Novo Nordisk Fonden, Danmark, The Wellcome Trust Centre for Human Genetics, Storbritannien

Samarbejdspartnere: MRC Integrative Epidemiology Unit, Population Health Sciences, University of Bristol, Bristol, UK, Lundbeck Foundation GeoGenetics Centre, Globe Institute, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark, Pathogen Genomics and Evolution Group, Department of Veterinary Medicine, University of Cambridge, Cambridge, UK, Departments of Integrative Biology and Statistics, University of California, Berkeley, Berkeley, CA, USA, Eco-anthropologie (EA), Muséum National d’Histoire Naturelle, CNRS, Université de Paris, Musée de l’Homme, Paris, France, Laboratory of Biological Anthropology, Department of Forensic Medicine, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark, Ålborg Historiske Museum, Nordjyske Museer, Vestbjerg, Denmark, Museum Østdanmark–Djursland og Randers, Randers, Denmark, Museum Vestsjælland, Holbæk, Denmark, Trace and Environmental DNA (TrEnD) Laboratory, School of Molecular and Life Sciences, Curtin University, Perth, Western Australia, Australia

Evt interessekonflikt: Ingen

Link til videnskabelig artikel: https://www.nature.com/articles/s41586-023-06618-z#Abs1

Kontakt:

Ph.d. og seniorforsker Lise Torp Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin,
Mobil: 78455019
liset@clin.au.dk