Stress under graviditet kan påvirke børns pubertetsalder
Nyt studie peger på, at børn, hvis mødre oplever stress under graviditeten, går tidligere i puberteten.
Både piger og drenge, der er er født af mødre, der har oplevet stress under graviditeten, går tidligere i pubertet.
Det fremgår af et nyt studie af forskere på Aarhus Universitet, der har undersøgt sammenhængen mellem moderens oplevelse af stress og tidspunktet for deres børns pubertetsudvikling.
”Vi var interesserede i at undersøge, hvordan moderens stressniveau under graviditeten kunne have en langsigtet effekt på børns udvikling,” forklarer postdoc ved Institut for Folkesundhed Anne Gaml-Sørensen, som sammen med professor Cecilia Høst Ramlau-Hansen har stået i spidsen for undersøgelsen.
Undersøger mange markører
Enkelte studier har tidligere undersøgt sammenhængen mellem mors stress i graviditeten og børnenes alder ved pubertet.
Nogle har fundet, at pigerne fik deres første menstruationsblødning tidligere end deres jævnaldrende, hvis deres mor havde oplevet stress i graviditeten.
Andre studier har ikke fundet den samme sammenhæng.
”Vi har dog mulighed for at undersøge mange forskellige pubertetsmarkører hos både drenge og piger,” fortæller Cecilia Høst Ramlau-Hansen, som er leder af den danske fødselskohorte Bedre Sundhed i Generationer (BISG) og også står i spidsen for BSIGs Pubertetsundersøgelse, som er blandt de største af sin slags på verdensplan.
Data fra knap 16.000 børn
Undersøgelsen indeholder data fra næsten 16.000 børn, der gennem hele puberteten gav oplysninger om flere forskellige pubertetsmarkører.
Ud over første menstruationsblødning har pigerne givet oplysninger om blandt andet alder ved brystudvikling og kønsbehåring, og drengene har givet oplysninger om, hvornår deres stemme gik i overgang, om første sædafgang, testikeludvikling og kønsbehåring.
De gravide kvinder oplyste i andet trimester, om de havde oplevet stress i graviditeten.
De oplyste blandt andet, om de oplevede belastninger som følge af for eksempel finansielle problemer, problemer med boligforhold, i relation til familie og venner, problemer i parforholdet eller alvorlig sygdom i nærmeste familie.
Disse oplysninger sammenholdt forskerne dels med information om børnenes trivsel, samt højde og vægt i syvårsalderen, dels med information om pubertetsalder.
”Overordnet fandt vi, at jo mere stress, de gravide kvinder havde angivet i graviditeten, jo tidligere gik børnene i pubertet, og vi fandt også ud af, at denne sammenhæng ikke skyldtes en påvirkning af børnenes egen trivsel og BMI i barndommen,” siger Anne Gaml-Sørensen.
Da tidlig pubertet er relateret til alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser senere i livet, er det ifølge forskerne vigtigt at forstå de underliggende årsager.
”Tidlig pubertet sættes i forbindelse med overvægt, sukkersyge, og nedsat mental sundhed senere i livet. Derfor vil det være godt at være opmærksom på at yde ekstra støtte til gravide, der oplever stress,” siger Anne Gaml-Sørensen.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Kohortestudie. Studiet er en undersøgelse i den danske fødselskohorte ’Bedre Sundhed i Generationer’- www.bsig.dk.
Ekstern finansiering: Forskningen er finansieret af Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom, Danmarks Frie Forskningsfond, Aarhus Universitet samt det europæiske forskningsråd med bevillinger givet til professor Cecilia Høst Ramlau-Hansen.
Link til videnskabelig artikel: https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(24)00520-X/fulltext
Kontakt:
Postdoc Anne Gaml-Sørensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Telefon: 40868183
Mail: ags@ph.au.dk
Professor Cecilia Ramlau-Hansen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Telefon: 26295715
chrh@ph.au.dk