Støtte til kræft og demens: forskertalenter modtager millionbevillinger
Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt mere end 85 millioner kroner til en række dygtige forskere på de tidlige karrieretrin. To forskere på Health er blandt bevillingsmodtagerne.
Med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfonds Inge Lehmann-program i ryggen får to Health-forskere mulighed for at dykke ned i deres egen, originale idé og samtidig styrke deres karrieremuligheder på forskningsområdet.
Her er Healths to modtagere:
Lektor Maria Rusan fra Institut for Klinisk Medicin og Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital modtager 2.192.106 kr. til projektet: 'Leveraging synthetic lethality between PARP and transcriptional CDK-inhibitors in head and neck squamous cell carcinoma'.
Maria Rusan forsker i at forbedre behandlingen af visse kræftformer ved at kombinere to typer medicin. Den ene type medicin, kaldet PARP-hæmmere, hjælper med at forhindre kræftceller i at reparere sig selv, men nogle kræftceller bliver hurtigt resistente over for denne behandling.
Maria Rusan undersøger derfor, om man kan forhindre resistens ved at kombinere PARP-hæmmere med en type medicin, der hæmmer kræftcellernes "transskriptionsmaskineri" – altså cellernes evne til at kopiere og bruge deres DNA.
Fokus er især på hoved-halskræft, men resultaterne kan potentielt udvides til andre kræftformer.
Postdoc Marta Diaz del Castillo fra Institut for Retsmedicin modtager 3.168.000 kr. til projektet: ’The Aging Bone-Brain Axis (ABBA)’.
Forskeren undersøger, hvordan knogler og hjernen kommunikerer med hinanden, og hvordan denne forbindelse påvirkes med alderen.
Knogler spiller en vigtig rolle i at opbevare næringsstoffer og mineraler, og de sender signaler til kroppen. Ét af disse signaler kommer fra et molekyle kaldet sclerostin, som hæmmer knogledannelse. Med alderen producerer kroppen mere sclerostin, hvilket ikke kun fører til svagere knogler, men også ser ud til at have en forbindelse til udvikling af demens.
Sclerostin påvirker nemlig hjernen, så det skader nerveceller og immunceller og medfører kognitive problemer i de tidlige stadier af demens. Marta Diaz del Castillo håber/ønsker at finde ud af, om knoglemedicin, der allerede bruges mod osteoporose, også kan beskytte hjernen og bremse udviklingen af demens.
Kontakt
Lektor Maria Rusan
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Molekylær Medicinsk Afdeling (MOMA)
Mail: maria.rusan@clin.au.dk
Postdoc Marta Diaz del Castillo
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Mail: marta@forens.au.dk