Skolepraktik giver SKT-elever solid ballast

Det er lykkedes SKT at etablere et meningsfyldt alternativ til traditionelle elevpladser i form af et praktikcenter, som tiltrækker elever fra andre dele af landet. Lige nu står tandlæger på venteliste for at få elever til at dække akutte behov.

Praktikcenter ved SKT giver elever i  skolepraktik en god klinikerfaring. Arkivfoto: Jesper Rais/AU KOM
Praktikcenter ved SKT giver elever i skolepraktik en god klinikerfaring. Arkivfoto: Jesper Rais/AU KOM

Finanskrisen rammer også eleverne på grunduddannelsen på SKT, Skolen for klinikassistenter, tandplejere og kliniske tandteknikere. Eleverne mærker krisen ved, at både private og offentlige tandlægeklinikker har skåret ned på antallet af elevpladser. 

De elever, som ikke får en læreplads, kommer i skolepraktik på SKT. Ordningen er ikke ny, men i 2013 blev SKT opgraderet med etableringen af et såkaldt praktikcenter. Formelt betyder det, at skolepraktikken følger et ministerielt bestemt koncept, og at der er adgang for elever fra andre grunduddannelsesinstitutioner i Danmark. Aktuelt har SKT 65 elever fra grunduddannelsen som klinikassistent og 10 laboratorietandteknikelever i skolepraktik. Deres uddannelsesforløb bliver anderledes end deres medstuderendes. Men ikke dårligere, siger Mitzie Abildgaard, som er studie- og udviklingsleder – og ansvarlig for praktikcentret - ved SKT.

”Vi følger de krav, som ministeriet sætter for en praktikplads, og vi slækker ikke på kvaliteten. Tværtimod er vi meget bevidste om, at skolepraktikken klæder eleverne på til at imødekomme de udfordringer, de ville blive stillet overfor, som hvis de var ude i et ordinært praktikforløb,” siger Mitzie Abildgaard.

Kulturelle barrierer

Mitzie Abildgaard afviser, at der er tale om en bestemt type elev, som må kigge forgæves efter en elevplads i klinikken og i stedet benytter sig af skolepraktikordningen.

Nogle faktorer har eleven ikke indflydelse på. For eksempel den økonomiske, som når tandlægen skærer i bemandingen på klinikken, hermed også skærer i antallet afi elevpladser. Andre årsager skal findes hos eleven eller aftageren, men det handler sjældent om fagligheden, siger Mitzie Abildgaard:

”Nogle elever har svært ved at sælge sig selv. I få tilfælde handler det om kultur. Nogle af vores elever bærer tørklæde, og det er ikke altid foreneligt med dresscoden i en tandlægeklinik,” fortæller Mitzie Abildgaard.

I kø for at få elev

En del af konceptet i skolepraktikken er, at eleven ikke går glip af et ophold i en tandlægeklinik. SKT gør et stort lobbyarbejde med konstant at hale kortere eller længere uddannelsesaftaler i hus med klinikker, som i første omgang ikke har oprettet en elevplads. Stort set alle elever får erfaringer med at være i klinikarbejde på et eller andet tidspunktet i løbet af de to et halvt år, som elevtiden varer. Lige nu er situationen den, at praktikcentret ved SKT har måttet oprette en venteliste for tandlæger, som står i kø for at få en elev ind i klinikken. Disse akutte behov opstår, hvis en anden elev går på barsel, bliver syg eller klinikken får ekstra opgaver.

”Det er en uventet situation, som vi ikke havde forudset. Men vi er meget glade på vores elevers vegne, når der er brug for dem på klinikkerne,” siger Mitzie Abildgaard.

Det er hendes vurdering, at der altid vil være behov for et praktikcenter.  Derfor er det også med hendes opbakning, at praktikcenteret på linje med landets øvrige centre bliver evalueret grundigt, som det sker i disse måneder.

”Man kan sige, at skolepraktik er den næstbedste løsning. Men vi har det succeskriterium, at vores elever, der har været i skolepraktik, dimitterer med en ligeså god eksamen som de, der har haft elevplads. Og det regner vi med at opnå,” siger Mitzie Abildgaard.

Fakta:

  • SKT’s praktikcenter har elever fra Aalborg, Herning, Kolding, Herning og Odense
  • SKT skal ansøge om at fortsætte som praktikcenter i 2015