Siri Beier Jensen er genansat som leder af Institut for Odontologi og Oral Sundhed

Navnet er velkendt, men mange af opgaverne i stillingen er nye. Siri Beier Jensen er genansat som institutleder for Institut for Odontologi og Oral Sundhed, og de næste seks år skal hun stå i spidsen for instituttets forskning, uddannelse og videre udvikling.

Portræt af institutleder Siri Beier Jensen, der står i klinikken på Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet
Foto: Simon Fischel, AU Health

Egentlig synes Siri Beier Jensen, at åremålsansættelser er sundt for alle parter. At der er et aftalt udløb for ansættelsen, så alle får mulighed for at stoppe op og reflektere over, om man stadig er den rette til jobbet, har visioner og drivkraft, eller der skal en udskiftning til.

Hendes egen ansættelse som institutleder på Institut for Odontologi og Oral Sundhed rinder ud med udgangen af juli – og starter igen den 1. august 2024. Hun har søgt den opslåede stilling som institutleder, og ansættelsesudvalget har sagt et enstemmigt ja tak til, at Siri Beier Jensen de næste seks år fortsat skal være leder af instituttet med de tre tandfaglige uddannelser, 300 medarbejdere, 700 studerende og 36.000 årlige patientbesøg.

”Jeg glæder mig meget til de nye opgaver, instituttet står overfor. Vi er lykkedes med mange ting på de indre linjer, så nu er vi klar til at hæve blikket, rykke videre til næste fase og udvikle instituttet yderligere med et tydeligt aftryk på samfundet,” fortæller Siri Beier Jensen og understreger:

”Jeg glæder mig allermest til og over, at jeg fortsat skal arbejde sammen med de helt utroligt dygtige medarbejdere på instituttet og i de administrative enheder, som understøtter instituttet. Vi har et supergodt og engageret team på alle niveauer. Med hver sin kernefaglighed for øje løser medarbejdere og ledere på instituttet opgaver med viden, indsigt og ekspertise. Det motiverer mig,” fortæller Siri Beier Jensen.

”Et godt arbejdsmiljø er ikke givet. Det er en gave, når det lykkes.”

De første otte år med Siri Beier Jensen på institutlederposten har omfattet store interne forandringsprocesser. Den første var fusionen mellem Institut for Odontologi og Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og Kliniske Tandteknikere, i daglig tale forkortet SKT, til det nuværende Institut for Odontologi og Oral Sundhed.

”Fusionen var ikke kun en organisatorisk sammenlægning, den handlede i høj grad også om hele arbejdspladskulturen. I dag har vi de rigtige folk på de rette poster i alle funktioner på instituttet, og vi arbejder sammen på en helt anden måde, end vi gjorde for år tilbage. Det giver en positiv energi på hele instituttet,” siger Siri Beier Jensen og uddyber:

”Et sundt arbejdsmiljø og en god arbejdskultur er ikke givet. Det er en gave, når det lykkes. Instituttet er et godt sted lige nu, og når jeg kigger tilbage, er det nok den ændrede kultur, jeg er allermest stolt af.”

”Vi kan snart høste frugterne, men ikke hvile på laurbærrene.”

Fusionen blev også startskuddet til en omkalfatring af instituttets uddannelser til henholdsvis tandlæge, tandplejer og klinisk tandtekniker. Studieordningerne til alle tre uddannelser er revideret, så de ellers så solide uddannelsessiloer med det orofaciale slægtskab i stedet bliver tænkt sammen med synergi, videndeling og optimeret samarbejde i det orofaciale team.

”Vores dygtige og engagerede studerende på alle tre uddannelser er nysgerrige på hinandens faglighed, og de har gennem alle årene efterlyst et større kendskab til hinandens ekspertiseområder, så de kunne fungere som et team,” fortæller Siri Beier Jensen.

Ude i verden er den unikke uddannelsesmodel kendt som ”The Aarhus Model of Dental Education”.

”Vi har lavet alle tegningerne, bygget modellen og arbejdet benhårdt med at gentænke vores uddannelser. Og når jeg siger ’vi’, tilfalder æren i høj grad de medarbejdere, der med dygtighed har udført det enorme arbejde at revidere studieordningerne,” siger Siri Beier Jensen og fortsætter:

”Vi er tæt på at kunne høste frugterne af den store indsats, men vi kan endnu ikke hvile på laurbærrene. Der er stadig meget proaktivt og komplekst arbejde at gøre i implementeringen, og jeg vil gerne være med til at følge opgaven helt til dørs og bringe Aarhus-modellen godt i spil til gavn for samfundet.”

De første dimittender på de tre uddannelsers nye studieordninger springer ud henholdsvis i sommeren 2026, vinteren 2027 og sommeren 2027.

Forskningsmiljøerne skal have bedre vilkår

De, der kender og har arbejdet sammen med Siri Beier Jensen, vil ofte have hørt hende bruge udtrykket ”det er snuden i sporet og videre”. Sådan tænker hun også om de opgaver, hun som institutleder nu skal løse for at bringe Institut for Odontologi og Oral Sundhed videre.

En af de kommende opgaver handler om at styrke de odontologiske forskningsområder, rekruttere videnskabelige medarbejdere, skabe gode karriereudviklingsmuligheder og tilhørsforhold for instituttets dygtige undervisere og forskere.

”Vi har været tyndt bemandet på nogle af de odontologiske fagområder. Det er for sårbart. Næste vigtige opgave er derfor at konsolidere forskningsmiljøerne, så vi fortsat kan levere forskningsbaseret uddannelse og har gode rammer for forskningsbaseret udvikling af odontologien. Det ligger mig meget på sinde,” forklarer Siri Beier Jensen.

”Vi skal blive bedre til at tydeliggøre vores værdi”

Med mere ro på de indre linjer og store dele af forandringsprocesserne veloverstået er der ifølge Siri Beier Jensen nu plads til, at hun kan bruge mere tid på at tydeliggøre instituttets plads og værdi i sundhedsvidenskaben og som bidragende til sundhedsvæsenet.

”Vi er en vigtig del af helheden, og vores faglighed bidrager til sundhedsfremme, sygdomskontrol og helhedsorienteret behandling i befolkningen. Det skal vi blive endnu bedre til at dele med omverdenen, gerne i øget samspil med andre sundhedsfagligheder,” mener Siri Beier Jensen og forklarer:

”Vi skal i endnu højere grad bringe vores viden i spil og gøre vores indflydelse gældende alle de steder, hvor det er relevant og kan gøre en forskel – videnskabeligt, kvalificerende for politisk beslutningsgrundlag og i befolkningen. Det er en opgave, som jeg kommer til at bruge endnu flere kræfter på i de kommende år.”

I 2023 fik Institut for Odontologi og Oral Sundhed en særbevilling på 62,5 mio. kr. fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at øge dimensioneringen fra 85 til 100 tandlægestuderende om året i en fireårig periode for at imødekomme tandlægemanglen i Danmark. Bevillingen udløber i 2030.

”Det er vigtigt, at vi fastholder det politiske fokus og får sikret de bedst mulige økonomiske rammer for de odontologiske uddannelser og forskning i Danmark. Jeg kommer til at kæmpe for vores faglighed og vores virke,” fastslår Siri Beier Jensen.

Den vigtigste opgave er stadig medarbejdernes muligheder

Visionen om at øge fokus på instituttets position ude i verden, fjerner ifølge Siri Beier Jensen ikke hendes blik på de indre linjer:

”Min vigtigste opgave som institutleder er at få de rigtige folk på de rette poster, at sørge for de har rammerne til at udfolde sig og trives og at lytte til deres faglige indsigt og løsninger. Det er kernen i mit lederskab og opskriften på et stærkt Institut for Odontologi og Oral Sundhed. Jeg glæder mig til udviklingen de næste seks år. Det bliver godt.”

Kontakt

Institutleder Siri Beier Jensen
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mobil: 93 50 85 25
​​​​​​siri@dent.au.dk