Se billederne: Stor åbningsdag for SMARTbiomed

Et nyt internationalt forskningscenter har set dagens lys på Health. Med 250 millioner kroner i ryggen og stærke partnere i både Oxford og København skal SMARTbiomed bringe datadrevet sundhedsforskningen ind i en ny æra.

Centerdirektør og professor ved University of Oxford Naomi Wray holder sin åbningstale foran et godt fyldt Merete Barker-auditorium. Foto: Jens Hartmann Schmidt, AU Foto

Om SMARTbiomed

  • Bevillingen til forskningscentret SMARTbiomed løber frem til 2036
  • Centret er støttet af Lundbeckfonden, Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Carlsbergfondet og Danmarks Grundforskningsfond.

Læs mere om forskningen, ledige stillinger og personerne bag på SMARTbiomeds hjemmeside.

Store datamængder, nye metoder og internationale ambitioner.

Det var nøgleordene, da Health den 19. juni fejrede åbningen af SMARTbiomed – et nyt forskningscenter, der skal revolutionere, hvordan vi forstår og behandler komplekse sygdomme.

Centret er støttet med 250 millioner kroner fra fem danske fonde og bliver det første såkaldte Pioneer Centre med base på Aarhus Universitet.

SMARTbiomed er forankret ved Center for Registerforskning på Institut for Folkesundhed og bag centret står også Københavns Universitet og University of Oxford.

Både forskere, samarbejdspartnere og repræsentanter fra fonde havde fundet vej til Søauditorierne for at fejre åbningen af det nye, murstensløse forskningscenter. 

“Vi taler meget om personlig medicin – men vi har stadig lang vej at gå. Med SMARTbiomed får vi et center, der kan levere transformative løsninger på store samfundsmæssige udfordringer,” sagde dekan Anne-Mette Hvas.

Centerdirektør og professor ved University of Oxford Naomi Wray fremhævede både det videnskabelige potentiale og det internationale samarbejde bag centret.

“Selvom befolkningen er relativt lille, har Danmark utroligt gode sundhedsregistre og muligheden for at sammenkøre dem via CPR-registret. SMARTbiomed skal udvikle metoder og software, der kan gøre sundhedsdata endnu mere brugbare – også internationalt,” sagde Naomi Wray under åbningstalen. 

Meddirektør og professor ved Københavns Universitet Erin Gabriel fortalte om centerets uddannelseskoncept, som går under navnet "mentoring pods": 

"En grundpille i SMARTbiomed er vores mentoring pods – højt specialiserede forskningsgrupper med et stærkt tværfagligt perspektiv, som både skal uddanne og støtte forskerne i deres arbejde."

Meddirektør og professor ved Center for Registerforskning på Health Bjarni Vilhjálmsson fortalte om den store opgave med at skabe sammenhængskraft i et forskningscenter, som arbejder på tværs af både regioner og nationer.

 “Vi har sommerkurser, workshops, journal clubs og symposier i støbeskeen – og det er blandt andet ved at forbinde mennesker til disse begivenheder, at det egentlige forskningssamarbejde kan opstå," understregede professoren, som også kunne fortælle, at SMARTbiomed forventer at uddanne og oplære hele 32 ph.d.-studerende og 36 postdocs over det næste årti.

“Det kræver langsigtet finansiering at opbygge stærke forskningsmiljøer og uddanne næste generation af forskere. Men det er netop den slags investeringer, der gør det muligt at tage store chancer – og opnå store gennembrud. Jeg er overbevist om, at centret nu er klar til at nå sit mål om at mindske den samfundsmæssige udfordring ved komplekse folkesygdomme,” sagde Jan Egebjerg, forskningsdirektør og vicedirektør for bevillinger og priser for Lundbeckfonden.

Efter åbningen blev der netværket, skålet og snakket på kryds og tværs over en let frokost.

Efter frokosten stod resten af dagen på faglig forbydelse med et symposium, hvor forskere fra både Danmark og Oxford delte indsigter og diskuterede fremtidens sundhedsdata. Her stod det klart, at SMARTbiomed allerede er godt i gang med at bygge bro mellem discipliner, institutioner og idéer.

Kontakt

Centerdirektør, professor Naomi Wray
Center for Registerforskning - Institut for Folkesundhed
Fuglesangs Allé 26, Building R
8210 Aarhus V
Mail: naomi.wray@psych.ox.ac.uk