Rengøringsteamet på Health nomineret til integrationspris
Health Byg Rengøring er blevet nomineret til Aarhus Kommunes Integrationspris 2014. Rengøringsleder Bente Levisen fortæller om arbejdet med integration på arbejdspladsen.
To kandidater var på forhånd blevet indstillet til Aarhus Kommunes Integrationspris 2014, som blev uddelt af borgmester Jacob Bundsgaard i går. De nominerede var rengøringsteamet på Health og Virksomhedsskolen på Aarhus Ø.
På Health er rengøringsleder Bente Levisen ansvarlig for rengøringsteamet. Hun har ansvar for cirka 50 medarbejdere, hvoraf cirka 80 procent har en anden etnisk oprindelse end dansk.
Hvordan arbejder I med integration i Health Byg Rengøring?
Det er selvfølgelig ikke uproblematisk at arbejde med integration. Derfor arbejder vi målrettet med to parametre; dansk som fælles sprog og respekt for hinanden.
Vi er ultimative i vores krav til, at ”her taler vi dansk”. Det er en dansk arbejdsplads, og derfor taler vi dansk. På den måde får alle hurtigt et niveauløft i forhold til deres sprogkundskaber. Og hos os er det bedre at sige noget forkert end at tie stille. Vi får os mange gode grin, når ting bliver sagt forkert. Det kalder vi kærlig mobning.
I forhold til kultur er respekt et afgørende omdrejningspunkt. Ingen har ret til at nedgøre andres kultur. Den holdning giver tryghed og medvirker til, at alle tør fortælle, hvem de er, og hvad de kan bidrage med. Vi har for eksempel mange muslimske medarbejdere. De har nogle regler, der skal overholdes i forhold til at bede og i forhold til at være klædt på en bestemt måde. Det er udfordringer, som vi taler helt åbent om, og som på ingen måde udgør problemer i hverdagen.
Hvorfor tror du, at I lykkes så godt med integrationen?
Det kræver et stort engagement og en stor indsats af alle parter. En helt afgørende del af vores succes er, at mine ledere på AU altid har accepteret vores måde at tænke og arbejde på. Og så er vi jo bare vanvittigt privilegerede ved at have brugere, som i høj grad udviser respekt for og accept af vores medarbejdersammensætning. Det gør en stor forskel for medarbejderne i rengøringsteamet, at de bliver respekteret for det arbejde, de udfører. Og det gør de her på Health.
Hvad betyder anerkendelsen for medarbejderne i afdelingen?
Det må blive et gæt, men jeg oplever stor glæde, når jeg informerer dem om vores nominering. Jeg tænker dog straks mere på vores hverdag, hvor jeg dagligt oplever en kæmpe stolthed blandt medarbejderne over at arbejde på universitetet generelt og på Health i særdeleshed. Medarbejderne udviser dagligt en enorm vilje til, at vi lykkes med vores opgaver, at vi når vores arbejdsopgaver, og at vi støtter og hjælper hinanden, når noget er svært.
Hvad betyder nomineringen for dig personligt?
Jeg bliver naturligvis rigtig stolt og meget glad. Anerkendelse bliver man aldrig for gammel til. Vores vigtigste opgave på Health er naturligvis at sikre, at vores lokaler altid fremstår pæne og rene, og at vores opgaver løses på bedste vis.
Når man har opbygget en medarbejdergruppe på cirka 50 medarbejdere bestående af cirka 20 procent etniske danskere og cirka 80 procent med anden etnisk oprindelse end dansk, så er den største ”omkostning”, at man slet ikke kan lade være med at involvere sig. Det slider selvfølgelig på ressourcerne, og derfor har vi opbygget et rigtig godt team med en tilsynsassistent og en kontorfunktionær, som bidrager til, at alle bliver set og hørt. Det er vigtigt og en god konstellation.
Min erfaring er, at når vi møder mennesker med respekt, tillid og åbenhed, så oparbejdes der et miljø, som skaber grobund for et rigtig godt psykisk arbejdsmiljø til stor glæde for os alle sammen, slutter Bente Levisen.
Vinderen af Aarhus Kommunes Integrationspris 2014 blev Virksomhedsskolen på Aarhus Ø.
Om Aarhus Kommunes Integrationspris
Integrationsprisen er stiftet af Aarhus Byråd, og den har til formål at hædre aarhusianske virksomheder, som har ydet en særlig indsats for at styrke beskæftigelsessituationen for flygtninge og indvandrere – eller som har gjort sig særligt bemærket i holdningen til integration på arbejdspladsen. Integrationsprisen kan også gives til enkeltpersoner, som enten har gjort en ekstraordinær indsats for andre eller for selv at blive integreret.
Prisen blev overrakt af borgmester Jacob Bundsgaard onsdag den 18. juni 2014 kl. 15.00 i Byrådssalen på Aarhus Rådhus.
Læs mere om integrationsprisen på Aarhus Kommunes hjemmeside.