Puddersne og prisregn over PhD Day 2024

Hundredvis af veloplagte ph.d.-studerende trodsede vintervejret og mødte op til fakultetets traditionsrige PhD Day. Dagen er en unik mulighed for ph.d.-studerende og forskningsårsstuderende for at mødes på kryds og tværs af fagområder og præsentere sin forskning. Se billederne, og hvem der tog årets priser med hjem, her.

Den 19. januar samlede fakultetet over 400 ph.d.-studerende til en dag med spændende præsentationer og en sand prisregn.
Den 19. januar samlede fakultetet over 400 ph.d.-studerende til en dag med spændende præsentationer og en sand prisregn. Foto: Jens Hartmann Schmidt, AU Foto.

Kalenderen melder den 19. januar, og på denne kolde og mørke vintermorgen fyldes Per Kirkeby Auditoriet af forventningsfulde og forfrosne ph.d.- og forskningsårsstuderende. I forhallen er der rift om at få en kop kaffe at varme sig på, og overalt i den fyldte forelæsningssal begynder det at summe af forventning. Årets PhD Day er klar til at løbe af stablen.

Kl. 08:15 byder den nye forperson for organisationskomiteen af PhD Day, Anders Etzerodt, velkommen i selskab med Sofie Abildgaard Jacobsen, der er forperson for Ph.d.-foreningen på Health. Med et tætpakket program er det bare om at komme i gang – første og fremmest med et internationalt besøg.

Oplægsholder med gode råd til de studerende

Dekan Unnur Thorsteinsdottir fra Island forsker i menneskets genetik. Hun har gennem flere årtier modtaget stor anerkendelse for sit arbejde og er i dag vicepræsident for forskning i den biofarmaceutiske virksomhed deCODE genetics samt dekan for det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Islands Universitet.

Til PhD Day 2024 lægger hun fra land med en inspirerende keynote-præsentation om sin vej ind i forskningen og de mange interessante projekter, som deCODE genetics arbejder med. Hun runder af med en række gode råd til de studerende:

”Samarbejde er vejen frem, og intet arbejde i laboratoriet er under din værdighed,” pointerer oplægsholderen.

Med de ord er det tid til at tage hul på den prisregn, der hører med til PhD Day.

Om PhD Day

PhD Day afvikles årligt i januar (2022 blev udsat til 24. juni grundet covid-19)
Formålet er at bringe de ph.d.-studerende sammen og skabe netværk på tværs af et bredt videnskabeligt felt.

Dette års keynote-talere var dekan og vicepræsident for forskning hos DeCODE Genetics Unnur Thorsteinsdottir og direktør for Sundhedsstyrelsen Jonas Egebart.

Læs mere om PhD Day 

Læs mere om de tre priser:
Fogh-Nielsen prisen
JCD-Prisen
3R-Prisen

Stærke oplæg i Fogh-Nielsen-konkurrencen

Traditionelt bliver der til PhD Day uddelt tre priser – Fogh-Nielsen-prisen, JCD-prisen til årets vejleder og 3R-prisen for årets mest dyrevenlige forskning.

Nøglekriterierne for 3R-konceptet er ’Refinement, Reduction and Replacement’, og udvalget vurderede desværre at ingen af projektbeskrivelserne i tilstrækkelig grad opfyldte et eller flere af 3R-kriterierne. Af disse grunde anbefalede udvalget ikke at uddele en 3R-pris i 2023.

Fogh-Nielsen-prisen hylder en ph.d.-studerende, som ikke blot formår at udøve forskning af høj kvalitet, men også bestrider den svære kunst at formidle sin viden. Her skal tre skarpe finalister dyste i sidstnævnte om æren og fordelingen af en præmiesum på 125.000 kr.

Med vidt forskellige projekter som Pernille Gro Thranes ”Changes in prognosis after heart attack”, Caroline Juhl Arnbjergs ”Care for persons with bipolar disorder in low-ressource settings” og Mathis Ersted Rasmussens ”Extending the oncologist’s hand with AI in radiotherapy”, kommer årets Fogh-Nielsen-konkurrence langt omkring.

Du kan se de tre finalister præsentere deres forskning i korte videoer her.

Og vinderne er…

Efter tre stærke oplæg trækker dommerpanelet sig tilbage for at finde en vinder, men dagen er langt fra slut endnu. Der er nemlig lagt op til utallige pitches, flashtalks og mundtlige præsentationer rundt omkring på fakultetet samt endnu en spændende keynote-præsentation fra Jonas Egebart, der er direktør i Sundhedsstyrelsen.

Efter en begivenhedsrig dag bliver det endelig tid til at uddele dagens priser og at kåre en vinder af Fogh-Nielsen-konkurrencen.

Ph.d.-studerende Caroline Juhl Arnbjerg fra Institut for Folkesundhed løber med æren og Fogh-Nielsen-hovedprisen på 75.000 kr. Ifølge dommerpanelet leverede hun en præcis og levende præsentation om det arbejde med psykoedukation, som hun har udført i Rwanda sammen med sin ph.d.-tvilling Emmanuel Musoli-Rwililiza.

Et projekt, som vi tidligere har skrevet om i Inside Health.

Ph.d.-studerende Pernille Gro Thrane deler sammen med Mathis Ersted Rasmussen andenpladsen og modtager hver 25.000 kr. Begge studerende er fra Institut for Klinisk Medicin.

Der hersker ikke tvivl om, at et vellykket ph.d.-projekt også kræver en dygtig vejleder. JDC-prisen for årets ph.d.-vejleder går i år til professor Stine Korreman fra Institut for Klinisk Medicin og Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Læs Inside Healths portrætartikel med Stine Korreman her.

Allerede før PhD Day 2024, den 17. og 18. januar, tog 29 nysgerrige ph.d.-studerende fra en række forskellige sundhedsforskningsfelter udfordringen op ved ph.d.-skolens helt nye workshop ”Fill up your toolbox for future commercial research collaborations”.

Deltagerne fik en bred vifte af værktøjer og metoder til at fremme innovativ tænkning og et samarbejdende mindset og fik desuden mulighed for at præsentere deres arbejde foran deres medstuderende og et panel på PhD Day.

Med prisuddelingen og den dertilhørende gallamiddag er PhD Day overstået for denne omgang, men allerede nu kan du glæde dig til januar 2025, hvor arrangementet igen løber af stablen.

Kontakt

Ph.d.-administrator Helene Hallas
Aarhus Universitet, ph.d.-administration Health
Telefon: 93 52 26 09
Mail: heha@au.dk