Ph.d.-studerende får bevilling til forskning i knoglekræft

Gitte Brinch Andersen, ph.d.-studerende på Institut på Biomedicin på Aarhus Universitet, har netop modtaget en bevilling til sit ph.d.-projekt. Hun forsker i knoglekræft, en kræftform, der oftest rammer børn.

Gitte Brinch Andersen har netop modtaget en bevilling til sit ph.d.-projekt, hvor hun forsker i knoglekræft.
Gitte Brinch Andersen har netop modtaget en bevilling til sit ph.d.-projekt, hvor hun forsker i knoglekræft.

Knoglekræft rammer fem børn om året i Danmark. Diagnosen bliver tit stillet meget sent, da symptomerne ofte bliver forvekslet med vokseværk.

”Der er meget lidt viden om årsagerne til kræftformen, så der er et stort behov for mere forskning i denne sygdom for at opnå en bedre helbredelsesrate for disse meget unge patienter, fortæller Gitte Brinch Andersen.

For hvert fjerde barn har kræften spredt sig til andre organer ved diagnosen, hvilket resulterer i, at kun 15 – 20 procent af børnene er i live efter fem år.

Gitte Brinch Andersen har fået 479.511 kroner fra Arvid Nilssons Fond til sit ph.d.-projekt om knoglekræft.

”Jeg har identificeret flere gener i denne type knoglekræft, der ikke længere fungerer normalt, og som giver en dybere forståelse af, hvorfor disse børn får sygdommen,” siger hun.

Tændte og slukkede gener

I kræft sker der ofte fejl i de mekanismer, som styrer hvilke gener, der er tændt og hvilke der er slukkede (epigenetik) og der slukkes ofte for gener, der normalt forhindrer kræftudvikling.

”Disse forandringer kan vendes, så gener, der er blevet slukket i kræftceller, kan tændes igen og derved bekæmpe tumorcellerne indefra,” forklarer Gitte Brinch Andersen.

Helt nye behandlingsstrategier, baseret på epigenetiske forandringer i kræftceller, har vist et stort potentiale. De foreløbige resultater peger på store muligheder i forbindelse med både tidlig diagnose af sygdommen og fremtidig implementering af en epigenetisk behandlingsform for børn med knoglekræft.

Gitte Brinch Andersen har kombineret sit speciale med sin ph.d., så hun i alt har fire år til projektet, der er et tæt samarbejde mellem vejlederne Lise Lotte Hansen, Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet og Jörg Tost, Director af forskningsafdelingen for Epigenetik og miljø, Det Nationale Center for Genotypering (CNG) i Paris.

Bevillingen fra Arvid Nilssons Fond er givet til driftsudgifter til yderligere analyser baseret på de  resultater, der allerede er fundet i projektet. Udover ph.d.-stipendiet, som er finansieret af Health, Aarhus Universitet, har Gitte Brinch Andersen modtaget fondsstøtte fra 12 fonde på sammenlangt 1.977.511 kr. til driftsudgifter til projektet.

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Gitte Brinch Andersen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
gitteba@biomed.au.dk