PhD Day: Vi savner vejlederne!
PhD Day på Health sprudler på snart 20. år som et stort, fagligt netværksarrangement med internationale gæster. Men vi savner mange vejledere, der vil kunne kvalificere diskussioner og debatter, siger ph.d.-skoleleder, prodekan Lise Wogensen Bach.
Lige nu sidder 5-600 ph.d.-studerende fra Ph.d.-skolen på Health og arbejder med et abstract til den årlige PhD Day. Men når de mødes 22. januar til PhD Day 2016, vil flere af dem formentlig spejde forgæves efter deres hovedvejleder. Tidsnød, vanskeligheder med f.eks. at hente en dag ud af vagtplanen på afdelingen, undervisning, konferencer m.v. kan spænde ben for de gode intentioner.
”Men vi behøver opbakning fra vejlederne, også på dagen”, lyder det fra ph.d.-skoleleder, prodekan Lise Wogensen Bach, der mindes tidligere tiders PhD Days, hvor de seniore forskere næsten var i overtal:
”Hovedvejlederen har ansvar for hele den ph.d.-studerendes uddannelse og forskningsprojekt og bør derfor støtte op om arrangementet, så det er overraskende, at relativt få af de ca. 275 hovedvejledere i dag prioriterer at deltage, med mindre de er chairmen for en poster-session”, siger hun.
Kan bringe diskussionerne videre
Særligt i år kan der være grund til, at de erfarne forskere møder op, mener Lise Wogensen Bach. Temaet for det store arrangement er ”Set Science Free”, og diskussioner og paneldebatter vil derfor komme til at dreje sig om selve det, der driver forskningen fremad og får forskere til at tænke nyt:
”Det tema vil seniore AU-forskere kunne bidrage til at kvalificere, så vi sammen kan blive klogere på, hvad der skal til for at få vores talenter til at blomstre”, siger hun.
Og der er noget at komme efter for den garvede forsker, hvis man skal tro én af de vejledere, der ofte deltager aktivt på PhD Day: professor Lars Østergaard fra Institut for Klinisk Medicin. Han betegner PhD Day som ”sjov”, men også nyttig, fordi man kan skabe sig et helt nyt netværk ved at deltage:
”Det gælder uanset, om man sidder i et panel og diskuterer årets tema med kolleger fra nær og fjern, eller om man bevæger sig rundt og ser, hvilke spændende projekter, der folder sig ud blandt de mange hundrede ph.d.-studerende under ph.d.-skolens paraply”, siger han.
Aarhus-model øger kvaliteten af ph.d.-uddannelsen
Det er tidligere ph.d.-skoleleder (2002 til 2011), professor emeritus Michael J. Mulvany fra Institut for Biomedicin helt enig i:
”I sagens natur er ph.d.-studerende spredt over et utal af laboratorier og afdelinger. Så at samle dem og deres vejledere én gang om året er en kraftig tilskyndelse til at sikre, at alle er klar over mulighederne for at udnytte en ph.d.-uddannelse optimalt. Det gælder såvel for den enkelte studerende, som for den enkelte vejleder”, siger han.
Desuden minder han om, at konceptet, der har vist sig uhyre levedygtigt, blev udviklet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet tilbage i 1990’erne:
”PhD Day 22. januar 2016 vil være 10-års jubilæum for den nuværende version af arrangementet, men det er næsten 20 år siden, at konceptet blev introduceret af PhD Association. At det stadig lever og har spredt sig til andre universiteter herhjemme og i udlandet tyder på, at vi gør noget rigtigt”, siger han og tilføjer:
”Personligt mener jeg ganske enkelt, at PhD Day er med til at øge kvaliteten af ph.d.-uddannelsen”.
- Se mere om PhD Day 2016
Fakta:
- Den årlige PhD Day giver alle ph.d.-studerende på Health mulighed for at præsentere deres arbejde og netværke – også med internationale gæster. Dagen er arrangeret af en Organising Committee, der består af VIP’er og medlemmer af PhD Association.
- Ph.d.-studerende på første og andet år præsenterer deres forskning i poster-sessioner i løbet af PhD Day. Tredjeårsstuderende præsenterer deres forskning mundtligt under arrangementets oral sessions eller deltager som co-chairmen i dagens poster-sessioner. Desuden har også forskningsårsstuderende mulighed for at indsende et abstract og indgå i separate poster-sessioner. Deltagelse i PhD Day giver 1 ECTS point.
- Forskningsprisen The Fogh-Nielsen Legacy bliver uddelt på PhD Day. Prisen er på 100.000 kr.
- The JCD Prize - - også kaldt vejlederprisen - bliver uddelt på PhD Day. Prisen er på 25.000 kr.