På dekanens bord: Forskningsintegritet kræver mere end et kodeks

Debatten om god forskningspraksis er evig aktuel. De diskussioner, vi oftest lander i, handler om forfatterskaber. Men når vi taler om forskningsintegritet, har to nye områder meldt sig på banen; kunstig intelligens og Open Science.

Disse områder er også en del af den revision af det nationale kodeks for forskningsintegritet, som pågår her i 2024.

”På dekanens bord” – en klumme i Inside Health

Kort efter et møde i Akademisk Råd, hvor vi bl.a. talte om medinddragelse, fik jeg en mail fra et af rådets medlemmer. Hun havde tænkt over vores drøftelser og foreslog, at jeg skrev direkte til medarbejderne på Health i fakultetets nyhedsbrev. På den måde kunne jeg informere om nogle af de initiativer, som aktuelt ligger på mit bord, så alle medarbejdere har mulighed for løbende at følge med i noget af dét, vi arbejder med på fakultetet.

Jeg synes, at det er en super god idé (tak for den!). Så det gør jeg fremover – én gang om måneden.

Det første danske kodeks for integritet i forskning kom i 2014, og vi har siden gjort en kæmpe indsats for at rulle kodekset ud og diskutere god forskningspraksis – både generelt på AU og her på fakultetet.

Vi har på Health standarder for ansvarlig forskningspraksis, vi har obligatoriske kurser for ph.d.-studerende, ansvarlig forskningspraksis er blevet integreret i vejlederkurserne, og vi har udviklet dilemmaspil, som er spillet i alle forskningsgrupper på vores fakultet.

I 2025 kommer det nye kodeks ud. Det vil – ligesom det første kodeks - blive meget overordnet, og det kan derfor ikke stå alene. Det vil kalde på en masse diskussioner om, hvad det betyder i vores daglige forskningspraksis.  

Det er de erfarne forskere, der definerer kulturen og sørger for, at vores forskningsmiljøer hele tiden udvikler sig. Og unge forskere skal introduceres til, hvad god forskningspraksis er – også i forhold til samarbejder og forfatterskaber.

Noget af det, der optager mig, er, hvordan vi vedvarende gør samtalen om god forskningspraksis til en naturlig del af vores daglige møder og diskussioner. Alle forskere skal kunne tage emner op og tale åbent om de udfordringer, de møder.

Kampagnen om forfatterskaber #PleaseDontStealMyWork blev en tydelig påmindelse om behovet for løbende at diskutere god forskningsskik i en respektfuld og åben dialog.

Der går en rum tid, før det nye kodeks bliver offentliggjort. Lige nu er vi midt i arbejdet, men for mig er det centralt, at det ikke ender som en skrivebordsøvelse.  

Høj integritet i forskning kræver mere end et kodeks; så vi får brug for jer alle til at diskutere, hvordan vi omsætter det i praksis, når vi kommer dertil.