Ny oversigt skal skærpe opmærksomheden om overgreb på børn

Forskere fra Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet har dokumenteret de aldersrelaterede forskelle i skader hos børn, der er undersøgt efter mistanke om overgreb. Studiet skal bidrage til, at fysisk og seksuelt misbrug opdages tidligere.

Foto: AU

For første gang findes der nu en dansk oversigt, der viser de mest typiske tegn på fysiske overgreb på børn fordelt på aldersgrupper.

Oversigten kommer fra Enhed for Klinisk Retsmedicin ved Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet, og bag studiet står læge Marlene Beyer Eg.

”Fysiske overgreb på børn kan bremses ved en tidlig indsats. Den indsats styrkes af en større klinisk viden om forventede skader i forskellige aldersgrupper,” siger hun.

Studiet er bragt i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Forensic Sciences, og forskerne håber, at oversigten kan klæde fagpersoner – som fx læger, lærere og pædagoger – på til hurtigere at opdage de børn, der er udsat for fysisk eller seksuelt misbrug.

Både ydre og indre skader

Forskerne har registreret både indre og ydre skader hos de undersøgte børn og unge. Ydre skader kan fx være blå mærker, hudafskrabninger, flænger, skudtraumer, forbrændinger og ar. Indre skader kan være frakturer, hjerneblødninger, nethindeblødninger, traumer i mundhulen og indre organskader.

Forskergruppen har blandt andet registreret, at sår og blå mærker på hoved og brystkasse er hyppigst fremkommende hos børn under fire år ved mistanke om overgreb, mens ældre børn har flest mærker på arme og ben.

Det er svært at finde tegn på overgreb ved mistanke om seksuelt misbrug af børn under fire år, mens piger fra otte til 15 år har forskellige vaginale skader, der dog ikke sikkert bekræfter overgreb. Seksuel kontakt forårsager ofte ikke synlige fysiske skader, hvilket måske forklarer, at der kun registreres unormale fund hos 4%-5% af de børn, der gennemgår en retsmedicinsk undersøgelse under mistanke om seksuelt misbrug.

Hidtil har der manglet dokumentation, der beskriver aldersrelaterede forskelle blandt børn ved mistanke om fysisk og seksuelt misbrug, forklarer Marlene Beyer Eg.

”Oversigten kan styrke vidensgrundlaget for gode børneundersøgelser og forhåbentlig hjælpe bl.a. sundhedspersoner til at opdage tegn på overgreb. Men den kan også styrke den kliniske opmærksomhed i forhold til hvor på barnet, man skal sikre sig spor. Det er især relevant, hvis gerningsmanden bliver sigtet,” siger hun. 

Studiet er omtalt i Ugeskrift for Læger den 8. januar 2023 - læs mere her.

 

Fakta – undersøgelse af børn

  • Når en sag om muligt overgreb på et barn bliver anmeldt til politiet, skal politiet som led i den strafferetlige efterforskning tage stilling til, om en retsmedicinsk undersøgelse af barnet er nødvendig.
  • I Danmark er det en retsmediciner, der udfører undersøgelsen under tilsyn af en kollega. De to fagpersoner dokumenterer skader, ligesom de påviser, indsamler og bevarer mulige DNA-beviser.
  • Retsmedicinerne har fokus på skader eller ændringer på kroppen, der kan understøtte eller svække mistanken om misbrug af barnet. Der kan også blive gennemført yderligere mikrobiologiske, biokemiske og toksikologiske analyser.
  • Læs mere i folderen Information til børn og forældre om den retsmedicinske undersøgelse
  • Hvis barnet er dødt, bliver der foretaget en obduktion bestående af en grundig kombineret ydre og indre kropslig undersøgelse. Opmærksomheden er rettet mod skader eller ændringer på kroppen, der anses for at være den mulige dødsårsag eller tyder på overgreb inden døden.

 

Bag om forskningsresultatet

  • Studiet beskriver en prospektiv kohorte af 756 børn under 16 år. Børnene er undersøgt på Institut for Retsmedicin i Aarhus mellem 2001 og 2013 efter mistanke om fysiske eller seksuelle overgreb.
  • Samarbejdspartnere er Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet og Center for Registerforskning, Aarhus Universitet.
  • Ekstern finansiering: Offerfonden. Studiets udførelse, indhold og resultater er alene forfatternes ansvar. De vurderinger og synspunkter, der fremgår af studiet, er forfatternes egne og deles ikke nødvendigvis af Rådet for Offerfonden
  • Læs mere i den videnskabelige artikel: Distinct age‐related differences among victims in cases of suspected child abuse - Eg - Journal of Forensic Sciences - Wiley Online Library

 

Kontakt

Postdoc Troels Græsholt-Knudsen
Aarhus Universitet, Institut for Retsmedicin
Telefon: 25 32 86 21
Mail: tgkn@forens.au.dk