Ny indsats skal styrke karriereudviklingen på Health

Health søsætter en ny indsats, der skal styrke og understøtte især yngre forskeres karrierer. Den nye plan består af syv elementer, der alle har til formål at tydeliggøre forskernes muligheder for udvikling i ansættelsen og bidrage til forventningsafstemning og -afklaring om nuværende ansættelse og de videre karriereperspektiver for den enkelte medarbejder.

Der er mange veje op ad karrierestigen. En ny karriereudviklingsindsats på Health skal hjælpe unge forskere godt på vej. Foto: Colourbox

Fakultetet introducerer en ny karriereudviklingsindsats særligt rettet mod de videnskabelige medarbejdere i midlertidige stillinger, specifikt postdocs og adjunkter. Indsatsen bliver sat i værk i løbet af efteråret 2023 og vil derefter være en vedvarende indsats, der skal give større klarhed over de muligheder, der findes for medarbejdere på Health.

Prodekan for forskning, Hans Erik Bøtker, har været en primær drivkraft bag udarbejdelse af den nye plan. Han ser det som meget positivt, at Health nu kan tilbyde hjælp til en gruppe medarbejdere, der tidligere har stået i en usikker situation.

"At være ansat i en tidsbegrænset stilling kan være både ustabilt og utrygt. Derfor har vi haft et grundlæggende fokus på at gøre livet lidt lettere for den gruppe medarbejdere. Vi kan ikke ændre på, at denne slags ansættelser er et grundvilkår i universitetsverdenen, men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at skabe et stabilt og gennemskueligt karriereforløb for alle,” siger han.

Samtaler, planer og udpegning af karriereambassadører

Den nye indsats består af syv elementer, der er designet til at støtte yngre forskeres karriereafklaring og -udvikling: en forventningsafstemningssamtale, en opfølgende karrieresamtale, en karriereudviklingsplan, en stillings- og kompetencebeskrivelse for postdocs, et tilbud om vejledning ved en karriereambassadør på hvert institut, karriereafklarende aktiviteter på institutterne og en opfordring til at deltage i AU Career's karriereworkshop.

”Det har især været vigtigt for mig, at både ansatte og ansættende fra start får en samtale om, hvad man skal bruge den midlertidige ansættelse til, og hvad den ansatte kan forvente. Jeg har selv erfaret i min egen karriere, at hvis man ikke får taget sådan en snak, så aner den ansatte ikke, hvilke fremtidsudsigter eller hvilken grad af sikkerhed, man går i møde. Det er ikke holdbart,” siger Hans Erik Bøtker.

Med løbende karrieresamtaler og karriereudviklingsplaner skal det nu blive nemmere for især postdocs at gennemskue, hvad man som medarbejder på Health kan gøre for at kvalificere sig i den ene eller anden retning.

”Der har været lidt en signalværdi om, at en adjunktstilling er den lige vej i retning af en akademisk karriere, mens karrieremulighederne for postdocs er mere uigennemsigtige. Med den nye plan har vi sat nogle kompetenceprofiler op som vejledning, som man kan have fokus på for bedre at kvalificere sig i andre sammenhænge,” siger Hans Erik Bøtker.

Karriereudvikling skal gøres gennemsigtig for alle

Hans Erik Bøtker er stolt af at være med til at søsætte projektet som noget af det sidste, før han forlader posten som prodekan for forskning. Han anerkender, at der på området har været et stort behov, som ikke har været tilstrækkeligt tilgodeset.

”Jeg tror, det vil påvirke arbejdsmiljøet positivt, at man nu får de her ting fastlagt og får karriereudvikling og -afklaring som et fast fokusområde. Både ung som ældre kan se behovet, og jeg er glad for, at vi nu får sat tingene i system på institutterne og hele fakultetet,” siger han.

Også dekan for Health, Anne-Mette Hvas, ser den nye indsats som en god måde at gøre karriereudviklingsområdet mere gennemsigtigt, end det tidligere har været på fakultetet.

”Som fakultet er det vigtigt, at vi sikrer, at vi understøtter unge forskere i forhold til deres ambitioner, kompetencer og muligheder,” siger hun og fortsætter:

”Det drejer sig også om at forventningsafstemme, hvad den nuværende stilling indebærer. Det er vigtigt med fokus på nuværende ansættelse og målene for den og dernæst en samtale om, hvad næste skridt kunne være. Indsatsen omkring karriereambassadører tænker jeg som en vigtig supplerende mulighed, da det vil være uvildige personer, som unge forskere også vil kunne tale med om de videre karrieremuligheder”.

Det er planen at begynde med at udrulle karriereudviklingsindsatsen lokalt på institutterne i løbet af efteråret. Mere information om processen og de involverede er på vej på den anden side af sommerferien, herunder en ny karriereportal på web, som samler information og ressourcer om karriereudvikling og -afklaring.

De syv indsatsområder

Med den nye karriereindsats ønsker Health at give medarbejderne værktøjer til at realisere deres potentiale og nå deres karrieremål. Det har resulteret i udarbejdelsen af syv konkrete indsatsområder:

  1. Forventningsafstemningssamtale
    Nærmeste leder indkalder nyansatte postdocs og adjunkter til en forventningsafstemningssamtale umiddelbart efter ansættelse. Samtalen har til formål at afklare muligheder, begrænsninger og fremtidsperspektiver i relation til stillingen og medarbejderens karriereønsker.

  2. Karrieresamtale
    En karrieresamtale følger op på forventningsafstemningssamtalen og har til formål at gøre medarbejderen klogere på egne kompetencer, styrker og værdier. Er der et match mellem medarbejderens kompetencer og karriereønsker, og hvordan kvalificerer medarbejderen sig bedst muligt til næste job? Alle nyansatte postdocs og adjunkter tilbydes en samtale med nærmeste leder inden for et år efter ansættelse.

  3. Karriereudviklingsplan
    Karriereudviklingsplanen til postdocer og adjunkter er et værktøj til afklaring af karrieremål og de færdigheder, som det kræves at nå sit karrieremål. Planen kan bruges i forbindelse med karrieresamtalen, men er ikke obligatorisk.

  4. Stillings- og kompetencebeskrivelse for Postdocs på Health
    Rammepapiret er henvendt til postdocs og deres vejledere/ledere, og beskriver hvad man kan forvente som postdoc på Health for at sikre transparens.

  5. Karriereambassadører
    På institutniveau udpeges en karriereambassadør (lektor/professor), der står til rådighed for postdocs og adjunkter, der har brug for uvildig karrierevejledning.

  6. Karriereafklarende aktiviteter på institutterne
    På institutniveau er der allerede tiltag målrettet postdocer og adjunkter, fx netværk. Institutterne opfordres til dialog med deres yngre forskere med henblik på at arrangere flere aktiviteter målrettet karriereudvikling, fx temamøder, workshops, mentor, virksomhedsbesøg mv.

  7. Karriereworkshop ved AU Career PhD & JR
    Alle postdocs og adjunkter på Health forventes at deltage i workshoppen ’Strategic Career Thinking’ i løbet af deres ansættelse. Workshoppen varer ca. 3 timer og udbydes flere gange årligt.

Kontakt

Dekan Anne-Mette Hvas
Aarhus Universitet, Health
Mail: dean.health@au.dk

Rådgiver Tanja Hansen
Aarhus Universitet, Fakultetssekretariat Health
Mail: tanja.hansen@au.dk
Telefon: +4593508108