Blev vækket klokken 4:45 og førte beredskab på sporet

Healths bygningschef spillede en central rolle, da dele af Universitetsparken tirsdag blev evakueret på grund af mistanke om kemisk udslip.

Foto: Jakob Binderup

Tirsdag morgen mødte medarbejdere og studerende på Health en lang række udrykningskøretøjer og politiafspærringer i Universitetsparken.

Mange ankom til et lettere kaotisk scenarie med evakuerede bygninger og uklar information om, hvad der præcis foregik.

Det skabte forvirring på campus, hvor aktiviteter og undervisning blev aflyst, mens myndighederne arbejdede på at få overblik over situationen. Evakueringen skyldtes mistanke om et kemisk udslip, efter at 23 studerende i det foregående døgn havde søgt lægehjælp med ens symptomer.

For chef for Health Bygningsservice Conor Leerhøy startede dagen allerede klokken kvart i fem tirsdag morgen, hvor han blev ringet op af BSS' driftsdirektør, der havde en beredskabschef på medhør.

”De ville vide, om vi kunne være skyld i, at et antal studerende havde fået symptomer, og jeg svarede med det samme, at det kunne vi ikke, fordi jeg var helt sikker på, at der ikke var kemi i Bartholin-bygningen, som var i fokus på det tidspunkt," siger han. 

"Men jeg tog mit tøj på og skyndte mig at køre herop for at tjekke alle vores faciliteter sammen med Healths driftsdirektør for at være helt sikker på, at det ikke var os, der var årsag til det hele, og vi var inde alle steder, hvor vi har kemi," tilføjer bygningschefen.

Hurtigt vendte beredskabets interesse sig mod Søauditorierne, som Health i mange år har været driftsansvarlig for. Derfor kunne Conor Leerhøy hjælpe med at udpege ventilationsanlæg og udsugningsanlæg. 

Ifølge bygningschefen forløb samarbejdet med forskellige beredskaber godt, og de gik systematisk til værks for at udelukke eventuelle risici.

Forvirring blandt ansatte og studerende

Mens beredskab og bygningsservice arbejdede på at få et overblik over situationen, var der tydelig forvirring at spore hos de mange studerende og ansatte, der blev stoppet af afspærringerne på Vennelyst Boulevard i morgentimerne.

De tidlige meldinger i medier og på universitets hjemmeside varierede, og studerende og medarbejdere med aktiviteter planlagt i de berørte bygninger blev usikre på, hvordan de skulle forholde sig.

Conor Leerhøy kan godt forstå, hvis situationen skabte forvirring på campus.

”Der kom på et tidspunkt en melding om, at hele Universitetsparken var evakueret, men det passede ikke. Det skabte forvirring, fordi folk ikke vidste, om de skulle blive hjemme eller gå ind i bygningerne. Det var lidt uheldigt, for sådan noget spreder sig hurtigt, men heldigvis fik vi styr på det,” siger han.

Ret hurtig blev han opmærksom på, at hele situationen næppe skyldtes et kemisk udslip, men noget helt andet og anderledes ufarligt.

Det skete, da myndighederne afkræftede meldinger om, at de berørte studerende havde oplevet åndedrætsbesvær, og at symptomerne kun var kløe og svien i øjnene.

"Så vidste jeg, at det havde noget med UV-lys at gøre, og jeg snakkede med BSS's driftsdirektør, der spørger, om det kan skyldes det UV-anlæg, der blev installeret under corona. Det viser sig, at anlægget på grund af en teknisk fejl var tændt af sig selv," fortæller Conor Leerhøy.

Allerede på det tidspunkt fornemmer bygningschefen, at alle medlemmer af beredskabet bliver mere rolige. Alligevel fortsætter undersøgelserne på campus i flere timer herefter for at udelukke alle andre scenarier. 

"Der går jo en proces i gang, men der falder på det tidspunkt ro over beredskabet. De følger dog deres plan og er meget professionelle i den måde, de arbejder på," siger Conor Leerhøy.

Pressemøde efter timers undersøgelser

Efter flere timers grundige undersøgelser af Søauditorierne og BSS’s kantine kunne beredskabet tirsdag eftermiddag endelig bekræfte, at der ikke var tale om et kemisk udslip, men i stedet en teknisk fejl i kantinens UV-desinfektionsanlæg. 

Ledende overlæge Niels-Christian Emmertsen fra Præhospitalet i Region Midtjylland fortalte på et pressemøde, at de studerende havde fået såkaldte svejseøjne, og at symptomerne ville aftage efter 1-2 dage.

Universitetsdirektør Kristian Thorn takkede ved samme lejlighed beredskabet for indsatsen i Universitetsparken.

”Politiet og andre rykkede talstærkt ud, og det var tydeligt, at politiet ikke tog chancer. Det er meget prisværdigt, og vi er taknemmelige for handlekraften og samarbejdet,” sagde han og beklagede over for alle medarbejdere og studerende, som blev forstyrret af virakken.