Ministerbesøg i Aarhus har fokus på patienters udbytte af forskning

I næste uge besøger Minister for Sundhed og Forebyggelse Nick Hækkerup Aarhus Universitet og Region Midtjylland til en snak om blandt andet sundhedssamarbejdet i regionen og de omdiskuterede forebyggende helbredsundersøgelser i almen praksis.

Patienters udbytte af sundhedsforskning er temaet, når Aarhus Universitet og Region Midtjylland mødes med sundhedsminister Nick Hækkerup på Det Nye Universitetshospital i Skejby. Foto: Jørgen Weber.
Patienters udbytte af sundhedsforskning er temaet, når Aarhus Universitet og Region Midtjylland mødes med sundhedsminister Nick Hækkerup på Det Nye Universitetshospital i Skejby. Foto: Jørgen Weber.

Minister for Sundhed og Forebyggelse Nick Hækkerup kommer onsdag den 19. november 2014 til Aarhus. I skurbyen ved byggeriet af Det Nye Universitetshospital skal han mødes med repræsentanter for både det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet og for regionsrådet i Region Midtjylland. Sammen skal parterne drøfte sundhedsvidenskabelig forskning med fokus på forskningens betydning for patienterne.

”Vi ønsker at vise eksempler på den gavn, borgerne og patienterne har af det unikke samarbejde mellem universitet og region,” siger dekan Allan Flyvbjerg.

På dagsordenen for mødet er derfor seneste nyt om sundhedsvidenskabelig forskning inden for forebyggende helbredssamtaler i almen praksis, cancerdiagnostik i almen praksis, diagnostik og behandling af psykisk sygdom i almen praksis, anvendelse af sundhedsdata til studier af lægemidlers bivirkninger og interdisciplinær sundhedsforskning. Alt sammen med patienternes udbytte af forskningen som omdrejningspunkt.

Og der er store forventninger til forskningen. Region Midtjyllands forventning til sundhedssamarbejdet er, at sammenhængen mellem behandling, forskning og udvikling bliver stærkere.

”Vi er stolte af de omgivelser, vi i løbet af få år kan tilbyde patienter, pårørende og personale på Det Nye Universitetshospital,” siger Bente Nielsen, der er 1. næsteformand for regionsrådet i Region Midtjylland.

”Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi forventer, at der kommer sundhedsmæssig nytænkning ud af at samle højt kvalificerede forskere og klinikere i samme hus som patienterne,” siger Bente Nielsen.

Helbredsundersøgelser gør en forskel

Torsten Lauritzen, som er praktiserende læge og professor, dr.med. på Aarhus Universitet er en af de forskere, der deltager i mødet med ministeren.

”Jeg glæder mig til mødet med sundhedsminister Nick Hækkerup og sætter stor pris på, at jeg får mulighed for at nuancere den debat om forebyggende helbredsundersøgelser i almen praksis, der har verseret i medierne,” fortæller Torsten Lauritzen.

Han fortæller videre, at forebyggende helbredsundersøgelser i dansk almen praksis kan være nyttige, og at de med stor sandsynlighed kan nedbringe dødeligheden blandt patientgrupper med høj risiko for hjerte-kar-sygdom og diabetes. Risikoen for disse sygdomme er højere blandt folk som eksempelvis er overvægtige, motionerer for lidt, ryger eller har familiemedlemmer med hjerte-kar-sygdomme eller diabetes.

”Der er fortsat et stort behov for at udvikle og optimere helbredsundersøgelser og -samtaler. Derfor vil jeg understrege over for ministeren, at en politisk beslutning om at tilbyde helbredsundersøgelser og -samtaler til risikogrupper bør ledsages af en beslutning om, at der samtidig afsættes ressourcer til udvikling og evaluering,” siger Torsten Lauritzen.

Han håber, at helbredsundersøgelser med fokus på screening for diabetes og risiko for hjerte-kar-sygdom bliver et fast tilbud i almen praksis.

Mødet med sundhedsminister Nick Hækkerup finder sted onsdag den 19. november 2014 på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Dekan Allan Flyvbjerg fra Aarhus Universitet er vært ved arrangementet. Blandt deltagerne er 1. og 2. næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland Bente Nielsen og Anne V. Kristensen.

Yderligere oplysninger

Dekan Allan Flyvbjerg
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 5177 9548
dean.health@au.dk

Professor, dr.med. Torsten Lauritzen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Sektion for Almen Medicin
Mobil: 2043 6931
tl@ph.au.dk