”Miljøet er også konkurrencepræget her, men jeg føler mig mere sikker”

Hvordan er det at arbejde på Health, når man er ny, kommer udefra og lige er landet? Det har vi spurgt en række internationale kolleger fra fakultetets fem institutter om. Cristina de la Torre Martínez fra Institut for Biomedicin ser på fakultetet med friske øjne.

Cristina de la Torre Martínez
Cristina de la Torre Martínez sætter stor pris på de grønne omgivelser i Universitetsparken. De hjælper hende med at bevare roen, når der er travlt. Så går hun en tur. Søen i parken og balkonen ved Fysisk Kantine er hendes yndlingssteder på campus. Foto: AU Foto

Hvem er Cristina de la Torre Martínez?

  • Navn: Cristina de la Torre Martínez
  • Alder: 31
  • Baggrund: Født og opvokset i Spanien.
  • Stillingsbetegnelse: Postdoc i Fulvio Reggioris forskningsgruppe på Institut for Biomedicin.
  • Forskningsområde: Undersøger hvordan Parkinsons sygdom udvikler sig og forsøger at afkode, hvad der sker i neuronerne, før neuronskader opstår, med henblik på at identificere potentielle behandlingsmål i de tidlige faser af sygdommen. Har i den forbindelse et særligt fokus på autofagi.
  • Ansættelsestidspunkt: Juni 2023.
  • Tidligere ansættelse: Lavede ph.d. på Castilla-La Mancha Universitet i Spanien. Den oprindelige plan var at ansøge om et projekt inden for Alzheimers sygdom, men det lykkedes ikke at skaffe finansiering. Lavede i stedet afhandling om kræft og testede bl.a. forskellige nanopartikler som lægemiddelbærere i håbet om at forbedre effektiviteten af kemoterapi som behandling mod prostatakræft.

Hvorfor søgte du et job hos Health?

Da jeg havde afsluttet mit ph.d.-forløb og var på udkig efter en postdoc-stilling inden for neurovidenskab, var jeg i praktik i Letland. Her mødte jeg en ung kvinde, som havde været ansat på Aarhus Universitet (AU) og anbefalede mig at tjekke det ud. Hun havde selv været glad for både mulighederne og forskermiljøet i Aarhus, så jeg tænkte ’hvorfor ikke?’ og sendte en ansøgning afsted – stilet til professor Fulvio Mario Reggiori.

Et par uger efter kontaktede Fulvio mig og inviterede mig til samtale. Selv om det var online, var det en stor oplevelse. Jobsamtalen var meget mere end bare et møde og en snak med lederen af gruppen. Jeg mødte også de mennesker, der skulle vise sig at blive mine nye kolleger, talte med mange af dem og fik i det hele taget et indtryk af miljøet og kulturen. Det var helt klart med til at gøre beslutningen om at tage imod jobbet let for mig.

På hvilken måde adskiller Health sig fra din tidligere arbejdsplads?

Jeg lavede min ph.d. på et universitet i Spanien – et noget mindre universitet end AU. Så jeg blev bl.a. glædeligt overrasket over alle de seminarer og workshops, der er tilgængelige her. Jeg har deltaget i flere faglige arrangementer, og det er en enormt værdifuld måde at få udvidet sin faglige viden på. Det er også en god anledning til at møde nye mennesker, netværke og lære af dem.

I det hele taget synes jeg, at der er rigtig gode muligheder for at danne relationer både på instituttet, på fakultetet og på tværs af universitetet. Det er nemt at henvende sig til kolleger og andre forskningsgrupper og bede om hjælp og sparring. Folk er åbne og imødekommende. Da jeg lige kom hertil, havde jeg problemer med noget i min forskning, og en kollega på instituttet henviste mig lynhurtigt til en anden kollega, der kunne hjælpe mig videre. Det var fedt!

På AU, eller i al fald i min gruppe, vægter forskningen højt – også højere end undervisningen. Sådan var det ikke på min tidligere arbejdsplads. I Spanien er der færre ressourcer på universiteterne, og det betyder, at der er større konkurrence om forskningsmidlerne. Og man skal være enormt proaktiv i sin undervisning for overhovedet at få lov til at prioritere sin forskning. Sådan er det heldigvis ikke her. Det er forskningen jeg brænder for.

Forskermiljøet er også konkurrencepræget her, men jeg føler mig mere sikker. Jeg behøver ikke bekymre mig, så længe jeg passer mit arbejde og gør mit bedste.

Hvad vægter du højest i dit arbejdsliv?

Mine kolleger og et godt arbejdsmiljø. Jeg synes, jeg har været meget heldig, fordi jeg kom med i en international forskningsgruppe, som er meget team-orienteret og prioriterer fællesskabet. Vores samarbejde er meget let og naturligt.

Det er også vigtigt for mig at have en god balance mellem arbejde og fritid, og her er Fulvio meget opmærksom og forstående. I starten, da jeg ledte efter en lejlighed, fordi min første bolig kun var midlertidig, gav han mig for eksempel en fridag til at tage ud og se på lejligheder. Det betød meget for mig.

Han spørger også ind til, hvordan vi har det, opmuntrer os til at fortsætte og motiverer os, når et forsøg i laboratoriet ikke går som planlagt. Det er dejligt med den opbakning fra en, som forstår os, og som har mere erfaring.

Hvad ville du gerne have vidst, inden du tiltrådte din nuværende stilling på Health?

Da jeg fik tilbudt stillingen som postdoc og takkede ja, havde jeg to måneder til at arrangere alt og komme hertil. Allerede til jobsamtalen, hvor jeg mødte nogle af de andre internationale medarbejdere, fik jeg tips og tricks til, hvordan jeg lettest håndterede alt det praktiske. HR-afdelingen var også en stor hjælp.

For mig var processen lidt rodet, men det er nok bare fordi, jeg ikke kan lide bureaukrati. I virkeligheden gik det ret nemt, og folk var meget hjælpsomme. Men jeg vidste for eksempel ikke, at jeg skulle have en dansk bankkonto. Det var lidt stressende, for jeg havde brug for at få mit cpr-nummer for at oprette en bankkontoen – og jeg skulle have en permanent adresse for at få cpr-nummeret. Og det havde jeg jo ikke.

MitID var også nyt for mig. Det gør, at jeg har brug for min telefon til alt. Det overraskede mig i starten, hvor afhængige alle var og er af deres telefoner, men nu kan jeg godt lide det. Det er meget praktisk. Men jeg er også mere afhængig af min telefon end før.

Har du et godt råd til (internationale) kolleger, der for nylig er blevet ansat på Health?

Jeg oplever, at der i Aarhus er plads til alle. Så selvom det i starten kan virke svært at finde sin plads, skal man væbne sig med tålmodighed og selv gøre en indsats for at komme ud og socialisere med andre.

Jeg tilmeldte mig for eksempel ret hurtigt et hold i capoeira – en afro-brasiliansk kampdans. Det går jeg til tre gange om ugen, og selvom jeg indimellem føler mig doven, og vejret er dårligt, prøver jeg at komme afsted hver gang. For det gør mig glad at mødes med de andre – der er både danskere og andre internationale som mig. Vi mødes til træning, men også for at gå på café og drikke et glas vin.

Det er sværere at skabe relationer med danskere uden for arbejdstid. De har jo deres familier derhjemme. Det er lettere med de internationale kolleger – vi er alle i samme båd. Jeg kom hertil med en partner, men vi er ikke sammen længere. Så fællesskab blandt de internationale medarbejdere er ret vigtigt for mig.

Kontakt

Postdoc Cristina de la Torre Martínez
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mail: cristina.delatorre@biomed.au.dk

Læs også artiklen ”Socialisér mest muligt med dine kolleger – det er mit bedste råd”, hvor ph.d.-studerende Emaan Ghias fra Institut for Retsmedicin ser på fakultetet med friske øjne.