Marie Curie-fellow løftede professors projekt til nye højder
Marie Sklodowska-Curie Fellowship-programmet giver forskere unik mulighed for at rekruttere et højt kvalificeret og selvkørende forskningstalent fra udlandet, fortæller professor Robert Fenton, der selv startede som fellow på Aarhus Universitet for 17 år siden.
Mangler du højt kvalificeret hjælp til et stort forskningsprojekt, så kan det være en god idé at rekruttere et forskningstalent fra udlandet, der kan bidrage med nye input og selvstændigt løfte store opgaver.
Heldigvis findes der et program, der er indrettet netop til at støtte udveksling af de mest lovende forskere mellem universiteter; nemlig Marie Sklodowska-Curie-Fellowship-programmet.
Robert Fenton, professor ved Institut for Biomedicin, har i flere omgange ansøgt og modtaget et stipendium fra programmet. Første gang, da han for 17 år siden rejste fra USA til Aarhus for at tage næste skridt i en lovende forskerkarriere. Og da han mange år senere havde brug for hjælp til et forskningsprojekt, vidste han, hvor han skulle søge støtte til at rekruttere et internationalt forskertalent.
”Jeg var selv Marie Curie-fellow, så jeg var opmærksom på programmet i mange år og vidste, at det var en god mulighed for at skaffe gode forskere og få finansiering uden om de normale nationale kanaler,” fortæller Robert Fenton.
Unik mulighed for forskere
Formålet med Marie Sklodowska-Curie Fellowship-programmet er at støtte forskertalenter, der vil udvikle deres karriere ved at lære nye kompetencer og discipliner på universiteter i udlandet.
Men programmet er ikke kun en gylden mulighed for ambitiøse og eventyrlystne forskertalenter. Det er også en unik mulighed for at rekruttere fra de øverste hylder i udlandet, hvis man er forskningsleder, fortæller Robert Fenton.
Han har en baggrund inden for molekylær biologi, cellebiologi og fysiologi, og da han i 2014 skulle sætte et hold til et stort forskningsprojekt, ansøgte han om at blive mentor for en fellow gennem Marie Sklodowska-Curie-programmet. Og det var der flere årsager til, fortæller han.
”At ansøge ved Marie Curie var en mulighed for en stærk postdoc for at få et internationalt anerkendt fellowship, der ville have stor indflydelse på vedkommendes karriere. For mig var det også en mulighed for at rekruttere en stærk forsker med én ansøgning. Og når kandidaten så modtog sit fellowship og dermed deres egen bevilling, var jeg i en situation, hvor jeg kunne rekruttere endnu en fremragende postdoc til mit projekt,” forklarer Robert Fenton.
Søgte specifikke kompetencer
Han gjorde sig tidligt klart, hvilke kompetencer han eftersøgte hos en forskningsassistent. Det skulle være én med en helt anden baggrund end både ham selv og resten af forskerholdet.
”Jeg vidste, at vi var stærke på nogle områder, men manglede viden på andre, så jeg ville finde en postdoc, der havde de unikke kompetencer, som vi havde brug for,” siger Robert Fenton.
Han måtte vente ni måneder, før han fandt en kandidat med den rette ekspertise og tilstrækkelig tyngde til at løfte forskningsprojektet.
”Jeg fandt Qi Wu, der lige havde fået sin ph.d. fra Dalian Institute i Kina, som havde en baggrund inden for kemisk analyse, hvilket var kompetencer, som var meget anderledes end dem, vi allerede havde på laboratoriet.”
Qi Wu havde i 2014 et stærkt cv og havde blandt andet sit navn på omkring 30 videnskabelige artikler.
Modtog fellowship i andet forsøg
Kineseren accepterede Robert Fentons tilbud om en postdoc-stilling, og sammen ansøgte de dernæst om et fellowship gennem Marie Curie-programmet.
Efter et afslag i 2014 lykkedes det i andet forsøg at få bevillingen. Og det har været afgørende for både Robert Fentons forskning og Qi Wu’s karriere.
”Qi bidrog med helt andre færdigheder på områder, hvor jeg selv havde meget begrænset praktisk erfaring. Vi havde brug for hans færdigheder inden for bioinformatik, fordi det kunne løfte vores forskning og skabe bedre resultater,” forklarer Robert Fenton.
Skaber optimalt forsningsmiljø
Efter sit to-årige fellowship valgte Qi Wu at blive i Aarhus og fortsætte karrieren på universitetet. I dag er han tilknyttet som adjunkt ved Institut for Biomedicin.
Robert Fenton opfordrer i dag sine forskerkolleger til at overveje at rekruttere talent fra udlandet. Og den tid, det tager at ansøge om et Marie Sklodowska-Curie-fellowship, kan være en særdeles god investering for både forskertalenter og mentorer, mener Robert Fenton.
”Folk fra andre lande har en anden tilgang til forskning, og deres erfaring og færdigheder adskiller sig ofte fra danske forskere. Jeg synes, at en blanding mellem danske og udenlandske forskere skaber et optimalt forskningsmiljø,” siger han.
Tre gode råd:
- Sikr dig, at kandidaten er yderst kvalificeret. Marie Sklodowska-Curie-fellowshippet er meget eftertragtet, og kun de allerbedste når gennem nåleøjet.
- Led efter en kandidat, der kan bidrage med nye og anderledes færdigheder, og som selvstændigt kan stå for dele af forskningsprojektet.
- Vær opmærksom på, at der kan gå lang tid fra ansøgningsproces til udbetaling af en eventuel bevilling og risiko for kandidatens frafald i den forbindelse.
Fakta om Marie Sklodowska-Curie Postdoctoral Fellowship
Formålet med fellowshippet er at støtte udviklingen af forskeres karriere. Postdoc-fellowshippet er målrettet forskere, der har en ph.d., og som ønsker at forske i udlandet for at tilegne sig nye færdigheder.
Kandidater ansøger om fellowshippet i samarbejde med værtsorganisationen. Læs mere om fellowshippet her.