Livstilsændringer på recept: Kan vi helt fjerne type 2-diabetes?

Et stort nationalt forskningsprojekt skal undersøge, om type 2-diabetes kan gå væk alene ved hjælp af vægttab og skræddersyede kost- og motionsændringer. Klinisk professor Søren Gregersen står i spidsen for projektet, der er det hidtil største af sin slags i Danmark, og støttes med lidt over 100 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden.

Det er forventningen, at resultaterne bliver skalérbare og brugbare i den virkelige verden og kan mindske både den samfundsmæssige og individuelle byrde af type 2-diabetes.
Det er forventningen, at resultaterne bliver skalérbare og brugbare i den virkelige verden og kan mindske både den samfundsmæssige og individuelle byrde af type 2-diabetes. Foto: Steno Diabetes Center Aarhus.

Spis sundt, spis mindre og motionér mere.

Sådan lyder de typiske gode råd til de omkring 23.000 danskere, der hvert år får konstateret type 2-diabetes. Det er en kronisk sygdom med forhøjet blodsukker, som man som udgangspunkt har resten af sit liv.

”Livstilsændringer som vægttab, sund kost og motion har en gavnlig effekt på dit blodsukker, hvis du har type 2-diabetes. Men det er langt fra er så let, som det lyder,” siger Søren Gregersen, der er klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin og overlæge på Steno Diabetes Center Aarhus.

Med forskerkolleger fra store dele af Danmark vil Søren Gregersen i projektet On LiMiT undersøge præcis hvilke livsstilsændringer, der skal til for at lykkes med at ændre og fastholde en livsstil, der kan holde type 2-diabetes i skak.

I alt 1.500 personer, der lige har fået konstateret type 2-diabetes og samtidig er overvægtige, skal rekrutteres til det landsdækkende forskningsprojekt, der går i gang i 2025.

”Vi skræddersyr livstilsændringerne til den enkelte deltager, laver tilpassede måltidskasser og lægger personlige træningsprogrammer. For hele humlen er jo, at dét, der virker for mig, ikke nødvendigvis virker for dig. Vi skal gøre det langt mere individualiseret, når det kommer til behandling og forebyggelse af diabetes,” siger Søren Gregersen.

Projektet ledes af klinisk professor og overlæge Søren Gregersen og udføres i samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen, Steno Diabetes Center Odense, Københavns Universitet, Bispebjerg Hospital og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

Projektet strækker sig fra 2025-2030 og er støttet med 101.811.237 kr. fra Novo Nordisk Fonden.

Kontakt

Klinisk professor og overlæge Søren Gregersen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Steno Diabetes Center Aarhus
Telefon: 30 13 42 45
Mail: soeren.gregersen@clin.au.dk

Denne tekst er baseret på en pressemeddelelse fra Steno Diabetes Center Aarhus