Kandidatreformen rammer særligt ét af Healths institutter

Pilen peger på Institut for Folkesundhed, når Health skal udmønte kandidatreformen – i første omgang med en reduktion i optaget af akademiske bachelorer og senere med en omlægning af kandidatuddannelser. Det fortalte dekan Anne-Mette Hvas på et informationsmøde for alle fakultetets medarbejdere.

På Health er der ifølge dekan Anne-Mette Hvas ikke andre muligheder end at udmønte kandidatreformen på Institut for Folkesundhed. Foto: Lars Kruse, AU Foto og Simon Fischel, AU Health

Fakta om udmøntning af kandidatreformen på Health

Følgende uddannelser kan komme i spil i forhold til omlægning af kandidatuddannelser:

  • Kandidatuddannelsen i folkesundhedsvidenskab
  • Kandidatuddannelsen i sygepleje
  • Den sundhedsfaglige kandidatuddannelse
  • Kandidatuddannelsen i optometri og synsvidenskab
  • Kandidatuddannelsen i idrætsvidenskab

Arbejdet med at implementere kandidatreformen kan tidligst starte i oktober 2024, hvor regeringens kandidatudvalg ifølge den nuværende tidsplan skal aflevere den endelige rapport.

Følgende uddannelser kommer i spil i forhold til reduktion i optaget af akademiske bachelorer:

  • Folkesundhedsvidenskab
  • Idrætsvidenskab

I processen med at reducere antallet af bachelorstudiepladser på Health, som allerede er i gang, bliver følgende råd og fora (nævnt i vilkårlig rækkefølge) som minimum inddraget:

  • Fakultetsledelsen
  • Institutledelsen på Institut for Folkesundhed
  • Akademisk Råd
  • Fakultetets samarbejdsudvalg (FSU)
  • Det relevante lokale samarbejdsudvalg (LSU)
  • Fakultetets arbejdsmiljøudvalg (FAMU)
  • Relevante studienævn

Mandag den 19. august 2024 var alle fakultetets medarbejdere inviteret til informationsmøde i Store Anatomisk Auditorium i Universitetsparken for at høre dekan Anne-Mette Hvas fortælle, hvilke konsekvenser kandidatreformen forventeligt får for fakultetet.

”Vi kan kun udmønte reformen ét sted, og det bliver svært”

Ifølge Anne-Mette Hvas står det nu klart, at vi som udgangspunkt skal omlægge ti procent af Healths kandidatuddannelser til enten etårige kandidatuddannelser på 75 ECTS-point eller erhvervsrettede kandidatuddannelser.

Dekanen forklarede på mødet, at kandidatuddannelserne i medicin og odontologi er undtaget fra reformen, fordi autorisationsgivende uddannelser ikke kan omlægges. Og idrætsvidenskab skal omlægge 30 procent af studiepladserne på kandidatuddannelsen, fordi idrætsvidenskab er kategoriseret som en naturvidenskabelig kandidatuddannelse, som er omfattet af en højere omlægningsprocent.

”Vi ved endnu ikke præcis, hvor mange af kandidatpladserne vi skal omlægge til henholdsvis etårige kandidatuddannelser eller erhvervsrettede kandidatuddannelser. Men vi ved, at vores eneste mulighed for at implementere den krævede omlægning af kandidatuddannelser, er at se på uddannelserne på Institut for Folkesundhed,” sagde Anne-Mette Hvas på mødet.

Rammer hårdt og smalt

Kandidatreformen indeholder dels omlægning af kandidatuddannelser og dels en reduktion af optag af akademiske bachelorer, også kaldet sektordimensionering.

”Health er et af de fakulteter, der på papiret ser ud til at slippe billigt med en nettodimensionering på blot ti studiepladser. Men det er ikke så enkelt,” sagde Anne-Mette Hvas og forklarede:

”De seneste år har vi haft et højere optag end udgangspunktet for beregningerne, som tager udgangspunkt i årene 2018-2022, og derfor er der i realiteten tale om en større dimensionering. Derudover indgår vores uddannelser i medicin og odontologi i regnestykket, vi kan bare ikke røre dem. Det gør, at de uddannelser, vi kan røre, bliver ramt – relativt – meget hårdere.”

Konkret betyder det, at Health ikke har andre muligheder end at dimensionere de to akademiske bacheloruddannelser på Institut for Folkesundhed, som er folkesundhedsvidenskab og idrætsvidenskab. De to uddannelser har i år tilbudt henholdsvis 69 og 73 ansøgere en studieplads.

Konsekvensen af sektordimensioneringen bliver, som det ser ud lige nu, at Health skal reducere udbuddet af akademiske bachelor-studiepladser med 51 pladser fra 2025 sammenlignet med optag af akademiske bachelorer i 2024. Det skyldes, at Health fra 2025 kun må optage 703 akademiske bachelorer i alt om året.

”Det er for tidligt at sige noget endeligt om konsekvenserne af kandidatreformen, men jeg anerkender, at der venter medarbejdere og ledelse på Institut for Folkesundhed en stor opgave. Samtidig er det vigtigt for mig at understrege, at vi er et samlet fakultet, og at vi derfor vil se på, hvordan vi kan hjælpe Institut for Folkesundhed i fællesskab,” siger Anne-Mette Hvas.

Processen er allerede i gang

Konstitueret institutleder på Institut for Folkesundhed Helle Terkildsen Maindal, den øvrige ledelse og medarbejdere på instituttet var godt klar over, hvor pilen nok ville pege hen. Men at instituttet bliver ramt så relativt hårdt, var ikke forventet.

”Vi er bekymrede og ærgerlige over, at det bliver Institut for Folkesundhed, der alene må holde for, når kandidatreformen skal udmøntes på Health. Vi har ikke haft kendskab til beregningsgrundlaget for dimensioneringen, så vi har ikke kunnet forberede os på det store antal,” siger hun.

Helle Terkildsen Maindal har allerede igangsat processen med at finde de studiepladser, der skal reduceres.

”Vi kommer til at køre en relativt hurtig proces, fordi fakultetet allerede skal melde ind til universitetsleden til oktober, hvordan vi har tænkt os at implementere sektordimensioneringen. Derfor har jeg i første omgang nedsat en lille arbejdsgruppe med de to studieledere og vores viceinstitutleder for uddannelse,” fortæller hun.

Solidariteten og fællesskabet bliver afgørende

For Helle Terkildsen Maindal er det vigtigt, at medarbejdere og ledelse nu står sammen om at håndtere de kommende udfordringer. Ikke kun på instituttet, men på hele fakultetet.

”Jeg hæfter mig ved, at vores dekan betragter den kommende opgave som et fælles anliggende for hele fakultetet. Det betyder meget for både medarbejderne og mig, at vi kan forvente både ledelsesmæssig og kollegial opbakning i en periode, hvor vi som institut bliver udfordret,” siger hun.

Helle Terkildsen Maindal er ikke i tvivl om, at instituttet kan løse opgaven, men hun kan godt være bekymret for instituttets økonomi og uddannelsernes bæredygtighed.

”Det her kommer formentlig til at betyde, at vi kommer til at undervise små hold, og at vores indtægter på de to uddannelser falder. Det kræver, at vi tænker nye veje for at undgå langsigtede konsekvenser,” siger hun.

Ifølge dekan Anne-Mette Hvas er afskedigelser ikke et aktuelt emne på Health. Det skyldes bl.a., at de økonomiske konsekvenser af både dimensionering, omlægning og nye uddannelsesaktiviteter først vil være kendte efter cirka fem år.

Kontakt

Dekan Anne-Mette Hvas
Aarhus Universitet, Health
Mail: dean.health@au.dk

Konstitueret institutleder Helle Terkildsen Maindal
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Telefon: 25 46 23 20
Mail: htm@ph.au.dk