Høj sol og prisregn over PhD Day

Det summede af videndeling, flashtalks og prisuddelinger, da årets PhD Day løb af stablen fredag d. 24. juni. Se alle billederne og ikke mindst hvem, der tog årets priser med hjem.

Ph.d.-studerende Trine Strandgaard fra Institut for Klinisk Medicin vandt årets Fogh-Nielsen pris.

Om PhD Day

PhD Day afvikles årligt i januar (2022 blev udsat til 24. juni grundet Covid-19)
Formålet er at bringe de ph.d.-studerende sammen, og skabe netværk på tværs af et bredt videnskabeligt felt.

Dette års keynote taler var lektor Christine Parsons fra Interactive Minds Centre 

PhD Day 2023 afvikles d. 20. januar 2023.
Læs mere om PhD Day 

Læs mere om de tre priser:
Fogh-Nielsen prisen
JCD-Prisen
3R-Prisen

Blå himmel, høj sol og en tiltrængt mulighed for at mingle og fremvise forskningsresultater. Efter PhD Day 2022 måtte corona-aflyses tilbage i januar, var det fredag d. 24. juni endelig tid til at vise/præsentere de studerendes arbejde. Og med 146 flashtalks om bl.a. ”DARE – DAiry pain RElief: Role of dairy proteins in the reduction of oral burn”, ”Generation of in vitro-grown human eggs” og ”Bleeding and thromnosis in intensive care patients with liver cirrhosis” var der rig mulighed for at blive klogere på mange forskellige emner for de omkring 500 deltagere.

Keynote om karrierevej i modvind

Man kan drage paralleller mellem en cykeltur ud i det blå og en tur ned ad livets karrierevej. Det fortalte årets keynote speaker, Christine Parsons fra Interacting Minds Centre, da hun åbnede dagen i et fyldt Per Kirkeby-auditorium. Overskriften var ”Diversity in Academia,” og en af pointerne var, at det kan være svært at opdage problemerne, hvis man ikke selv er en minoritet.

”Når vi cykler en tur, mærker vi det, hvis der er meget modvind. Men hvis vi har medvind, så glemmer vi hurtigt alt om vinden. Vi tror bare, vi cykler en tur. Vi er nødt til at anerkende, at nogle i den akademiske verden cykler i modvind, mens andre har medvind som usynligt accelererer dem frem.”

Christine Parsons påpegede også, at det ofte er minoriteterne selv, som kæmper for at rive nogle af barriererne ned på deres vej. Og at mere end køn spiller ind. Etniske minoriteter eller forskere handicap har også karrierevinden mod sig. Derfor understregede hun, at alle har en rolle i at nedbryde fordomme og hjælpe med at skabe lige vilkår. Her fremhævede hun blandt andet, at mentorer og sponsorer spiller en stor rolle. Og hvor de fleste ph.d.-studerende har en mentor at sparre med, er det langt overvejende mandlige studerende, der også har en sponsor i form af en seniorforsker, som aktivt baner en karrierevej ved at banke på døre og bruge sit netværk til at løfte den studerende frem.

And the winners are….

Ingen PhD Day uden en decideret prisregn. I år blev der uddelt tre priser, nemlig Fogh-Nielsen-prisen, JCD-prisen til årets vejleder og ikke mindst 3R prisen for årets mest dyrevenlige forskning.

Fogh-Nielsen-prisen hylder en ph.d.-studerende, som ikke blot formår at udøve forskning af høj kvalitet, men også bestrider den svære kunst at formidle sin viden. Tre skarpe finalister indtog scenen til en formidlings-battle, og niveauet var højt, fortalte formand i Fogh-Nielsen-bestyrelsen Søren K. Moestrup, inden han til aftenfesten udråbte årets pristager.

Det blev Trine Strandgaard fra Institut for Klinisk Medicin, som løb med æren og hovedprisen på 100.000 kr. Hun leverede en imponerende præsentation af sin forskning i, hvordan ’trætte’ immunceller har indflydelse på behandlingen af patienter med blærekræft. Om kåringen af Trine Strandgaard sagde dommerpanelet:

“Trine vandt, fordi hun balancerede indhold og formidling, og det var baseret på solid forskning. Fogh-Nielsen bedømmelseskomiteen var dybt imponeret over niveauet for alle tre finalister, især i lyset af de udfordringer covid-pandemien har givet forskningen.”

Ph.d.-studerende Jacob Horsager fra Institut for Klinisk Medicin delte sammen med Peder Berg fra Institut for Biomedicin andenpladsen. De modtog hver 50.000 kroner.

Der hersker ikke tvivl om, at vejlederne spiller en stor rolle i ph.d.-årene. Årets vejlederpris – JDC-prisen - gik i år til Vibeke E. Hjortdal fra Institut for Klinisk Medicin. ”Hun åbner verden op for sine ph.d.-studerende og har fokus på, at de opnår deres fulde potentiale både akademisk og personligt,” lød de rosende ord fra den gruppe ph.d.-studerende, som havde indstillet hende til årets pris. Vibeke E. Hjortdal har vejledt over 50 ph.d.-studerende på Health, og hun havde i øvrigt selv Jens Christian Djurhuus, som prisen er opkaldt efter, som vejleder under sin egen ph.d.-tid.

Replacement – Refinement – Reduction. Det er de tre R’er bag 3R-prisen. Prisen går hvert år til en ph.d.-studerende, som arbejder for at enten reducere eller forbedre brugen af forsøgsdyr i forskningsprojekter.

Med ordene: ”Jeg er måske ikke en prisvindende formidler, men i det mindste er jeg god mod dyr,” modtog ph.d.-studerende Michael Schou Jensen fra Institut for Klinisk Medicin årets 3R-pris. Michael Schou Jensen modtager prisen for at have reduceret antallet af forsøgsdyr ved at bruge flere organer fra det samme dyr.

Kontakt

Annika Haarbye Jensen, PhD administrator

Mail: annikahj@au.dk

Telefon: +4593508209