Health uddeler fuldt finansierede ph.d.-stipendier til otte forskere
To gange om året uddeler fakultetet fuldt finansierede ph.d.-stipendier til talentfulde forskere med en lovende karriere foran sig. Årets anden pulje er nu fordelt, og otte forskere kan se frem til at blive indskrevet som ph.d.-studerende på Health.
Om fakultetets fuldt finansierede ph.d.-stipendier
- Fakultetet uddeler fuldt finansierede ph.d.-stipendier to gange om året på baggrund af åbne opslag. Det præcise antal ph.d.-stipendier bliver fastlagt forud for hver uddelingsrunde.
- Uddelingen af ph.d.-stipendierne er baseret på en række bedømmelseskriterier og Stipendieudvalgets ekspertvurderinger af ansøgernes kvalifikationer, talent og projekt.
- Stipendieudvalget er udpeget af dekanen og fungerer som rådgivende organ. Udvalgets medlemmer repræsenterer den akademiske diversitet på Health.
- Et fuldt finansieret ph.d.-stipendie dækker tre års løn og studieudgifter.
- Næste uddelingsrunde finder sted i slutningen af forårssemesteret.
Fakultetet har i anden uddelingsrunde i 2023 investeret i otte nye ph.d.-studerende. To af dem er tilknyttet Institut for Folkesundhed, en er tilknyttet Institut for Odontologi og Oral Sundhed, mens de øvrige hører til under Institut for Klinisk Medicin. Emnerne spænder vidt – fra gangbesvær til inflammatorisk tarmsygdom.
De nye ph.d.-studerende er:
Chen Zhang, Institut for Klinisk Medicin
Titel: The Crosstalk in Peripheral Nerve Microenvironment of Multiple Acyl-CoA Dehydrogenase Deficiency: Implications for Mitochondrial Fatty Acid Oxidation and Neurorehabilitation.
Hovedvejleder: Lektor Rikke Katrine Jentoft Olsen
Om ph.d.-projektet: Chen Zhang fokuserer på at forstå og behandle den sjældne genetiske sygdom kaldet MADD. Den bliver primært forårsaget af mutationer i genet for elektrontransfer og fører til funktionsfejl i fedtsyreoxidation (FAO). Der er i øjeblikket ingen tilfredsstillende behandling, så målet med projektet er at finde bedre behandlingsmetoder for MADD og andre lidelser relateret til FAO, som f.eks. diabetes.
Cecilie Munch Johannsen, Institut for Klinisk Medicin
Titel: Reducing neurological injury following cardiac arrest
Hovedvejleder: Professor Asger Granfeldt
Om ph.d.-projektet: Cecilie Munch Johansen skal undersøge udviklingen i hjerneskade som følge af hjertestop. Ved hjælp af klinisk relevante grisemodeller og avancerede MR-scanningsmetoder vil hun undersøge, hvordan hjerneødem og hjernens blodgennemstrømning ændrer sig over tid. Resultaterne kan bidrage med viden om, hvordan behandling efter genoplivning kan forbedres.
Cæcilie Skejø, Institut for Folkesundhed
Titel: Inflammatory bowel disease during pregnancy its impact on offspring’s health and development
Hovedvejleder: Lektor Bodil Hammer Bech
Om ph.d.-projektet: Cæcilie Skejø skal undersøgelse, hvordan inflammatorisk tarmsygdom (IBD) hos gravide kvinder påvirker deres ufødte børns sundhed og udvikling. Mange kvinder med IBD modtager immundæmpende medicin både før og under graviditeten, hvilket har rejst bekymringer om påvirkningen af fostrets immunsystem og neurologiske udvikling. Målet er at give værdifulde indsigter til rådgivning af IBD-patienter, der overvejer graviditet.
Titel: Efficacy of community-based brisk walking on physical function, mental health, comorbidities, cognition, and disease severity in persons with Parkinson’s disease. A randomized controlled trial
Hovedvejleder: Professor Ulrik Dalgas
Om ph.d.-projektet: Patienter med Parkinsons (pwPD) har rapporteret gangbesvær som det mest generende symptom, de ønsker at forbedre. I sit ph.d.-projekt skal Frederik Bonde Jensen derfor undersøge effektiviteten af en 24-ugers gangintervention, som både kombinerer overvåget og ikke-overvåget samt individuel og gruppebasseret gangtræning for pwPD.
Titel: First-line treatment for femoroacetabular impingement syndrome: a multicenter randomized controlled trial comparing a 6-month supervised strength exercise intervention to usual care on hip-related quality of life. (The Better Hip Trial).
Hovedvejleder: Professor Inger Mechlenburg
Om ph.d.-projektet: Femoroacetabular impingement syndrom (FAIS) er årsag til hoftesmerter. I sit ph.d.-projekt skal Frederik Foldager undersøge, om styrketræning kan forbedre funktion, muskelstyrke og ikke mindst den hofterelaterede livskvalitet hos patienter med FAIS. Det gør han gennem randomiserede kontrollerede forsøg med målinger efter 3, 6 og 12 måneder.
Titel: Effect of Finerenone on Cardiovascular Target Organ Damage in Patients with Type 2 Diabetes – A Randomized Trial.
Hovedvejleder: Klinisk professor Per Løgstrup Poulsen
Om ph.d.-projektet: Lene Halkjær skal i et stort randomiseret forsøg undersøge effekten af lægemidlet finerenone på patienter med type 2-diabetes, som allerede bliver behandlet med en ny klasse af diabetesmedicin kaldet natrium-glukose cotransportør inhibitorer. Målet er, ved hjælp af avanceret MRI-teknologi, at afdække, hvordan finerenone påvirker hjerte-kar-sygdomme og nyreskader.
Titel: Orofacial pain mechanisms (OPINE): can we distinguish between nociceptive, neuropathic or nociplastic?
Hovedvejleder: Professor Peter Svensson
Om ph.d.-projektet: Nicole Renner skal forske i temporomandibulære lidelser (TMD), der er den primære årsag til smerter i det orofaciale område, som ikke er relateret til tænderne. Ved at skelne mellem forskellige smertetyper og mekanismer er målet at forbedre forståelsen af TMD, som kan lede til mere målrettede og effektive behandlingsstrategier for patienterne.
Titel: Dalbavancin – a novel antibiotic drug for long interval treatment of staphylococcal bone and joint infections.
Hovedvejleder: Lektor Mats Høy Bue
Om ph.d.-projektet: Sara Kousgaard Tøstesen vil forbedre behandlingen af bakterielle ortopædiske infektioner, såsom osteomyelitis og spondylodiscitis, der er nogle af de vanskeligste infektionssygdomme at behandle. Projektet skal undersøge brugen af dalbavancin, et nyt antibiotikum med en usædvanlig lang halveringstid, og målet er at bane vejen for introduktionen af dalbavancin i Danmark.