Health-forskere bag ny udstilling om ”Den Oversete Krop”

Tirsdag d. 21. januar 2025 blev dørene slået op til en ny udstilling på Steno Museet med titlen ”Den Oversete Krop”. Udstillingen viser publikum, hvordan kvindekroppen gennem århundreder er blevet overset i medicinsk forskning.

Felicity Mae Davis, Nina Rågård og Christine Parsons er alle tre en del af det forskerhold, som står bag den nye udstilling. Foto: Simon Fischel, AU Health

Flere års planlægning, udvikling og fundraising ligger bag den nye udstilling, som i denne uge kunne invitere de første gæster indenfor på Steno Museet i Universitetsparken.

Med en blanding af kunstinstallationer, personlige beretninger og historiske artefakter fra medicinens verden skal udstillingen ”Den Oversete Krop” oplyse museets besøgende om, hvilken betydning det har, at kroppe med kvindelig biologi historisk har været underprioriteret i den lægevidenskabelige forskning.

Bag udstillingen står en gruppe forskere fra Health, der ved siden af deres forskning, undervisning og kliniske arbejde har udtænkt planen, sikret midlerne og sammensat det tværfaglige hold, som har gjort idéen til virkelighed.

”Jeg er virkelig glad og stolt lige nu,” sagde lektor Felicity Mae Davis fra Institut for Biomedicin kort efter sin åbningstale. Hun er hovedansøger på den millionbevilling fra Novo Nordisk Fonden, der har muliggjort projektet.

”Det er én ting at være med til at skabe forandring her på universitetet, men problemet rækker langt udover forskningsverdenen. Det er et samfundsproblem. Og jeg håber, at denne udstilling giver mulighed for at starte en større samtale om ulighed i sundhed mellem de biologiske køn,“ fortsatte lektoren.  

”Der er sygdomme, og så er der kvindesygdomme”

Vil man have eksempler på, hvordan den kvindelige biologi er blevet skilt fra i den medicinske verden, behøver man ifølge klinisk professor Ida Vogel ikke lede længe.

Hun pointerer, at der stadig er utroligt meget, vi ikke ved om kvinders kroppe ganske enkelt fordi, det aldrig er blevet undersøgt.

”Tag moderkagen for eksempel. Et helt unikt organ, som kortvarigt skabes, og som selv lukker ned og slipper kroppen, når dets opgave er slut. Men til trods for, at vi alle sammen er kommet til verden ad den vej, mangler vi basal forståelse for, hvordan organet fungerer og slipper igen. Og den mangel på indsigt kan i værste tilfælde koste fødende kvinder livet,” siger Ida Vogel.

Fra sin position i både forskning og i hospitalsverdenen oplever Ida Vogel afgjort, at samtalen om ulighed er begyndt at ændre sig til det bedre. Men ifølge professoren er der endnu lang vej, inden vi kommer uligheden til livs.

Eksemplerne findes fortsat mange steder – fra de meget konkrete som crash test dummies, der er modelleret efter den gennemsnitlige mandekrop, og til den måde kvinders sundhed er repræsenteret i sproget. 

”Det er jo påfaldende, at vi har afdelinger for kvindesygdomme og fødsler, men ikke afdelinger for mandesygdomme. Men det stemmer fint overens med det strukturelle problem, at den mandlige biologi har været betragtet som standarden, og kvindekroppen er noget, som skiller sig ud. En slags eftertanke,” forklarer Ida Vogel. 

”Endometriose er lige så udbredt som diabetes, men få ved det”                        

Udstillingen rummer også en installation om endometriose – en sygdom, der rammer op mod hver tiende kvinde, men som stadig er relativt ukendt for mange.

”Kvinder har historisk set måttet finde sig i at blive syge uden svar eller hjælp,“ forklarede Felicity Mae Davis. ”I dag ved vi, at kvinder tilbringer op mod 25 % mere af deres liv i dårlig sundhedstilstand, end mænd gør. Det bør i sig selv være grund nok til at gøre op med den systemiske blindhed, som har marginaliseret kvindernes helbred,” fortsætter hun.   

Udstillingen ruller i to faser

Åbningen af udstillingen markerer blot starten på et flerårigt forløb. Over det næste år skal der sideløbende med udstillingen afholdes workshops for unge i alderen 13-19 år, som bliver medskabere af udstillingens anden fase, der åbner d. 8. marts 2026.

Disse workshops giver de unge mulighed for at bidrage med deres egne perspektiver og spørgsmål, som vil indgå i udstillingens videre udvikling.

”Det her er kun begyndelsen. Vi håber, at denne udstilling vil være et springbræt til flere samtaler, mere forskning og vigtigst af alt – handling,“ sagde Felicity Mae Davis.

” Vi synes, at udstillingen er relevant for alle uanset køn, alder og baggrund. Vi vil gerne nå ud til alle. Og vi håber, at udstillingen både udfordrer, oplyser og skaber grundlag for diskussion,” afslutter Felicity Mae Davis.

Se flere billeder fra åbningen

Kontakt

Lektor Felicity Mae Davis
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 41 21 00 65
Mail: felicity@biomed.au.dk

Klinisk professor Ida Vogel
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital – Kvindesygdomme og fødsler
Telefon: 31 52 31 56
Mail: iv@clin.au.dk