Health får ny professor i medicinsk bioinformatik og statistisk genetik

Jakob Grove anvender og udvikler bioinformatiske og statistiske metoder til at analysere store datasæt, navnlig genetiske, til at forstå den underliggende biologi bag psykiatriske lidelser som fx autisme. Fra d. 1. august er han ny professor på Institut for Biomedicin.

Portrætfoto af den nye professor Jakob Grove
Jakob Grove er en af hovedkræfterne i det store internationale autisme-samarbejde ”Psychiatric Genomics Consortium”, som fokuserer på det, man kalder hyppige genetiske varianter. Han er også dansk forskningsleder for et nyt internationalt samarbejde, GEARs, der skal studere gen-miljø-vekselvirkninger inden for psykiatriske lidelser. Foto: Simon Fischel, AU Health

Med en baggrund i matematik og fysik har den nyudnævnte professor specialiseret sig i at udvikle og anvende avancerede statistiske og bioinformatiske metoder til at undersøge komplekse sygdomme og tilstande – bl.a. psykiatriske lidelser – ved hjælp af store biologiske datasæt.

Jakob Grove har særligt forsket i autisme og arbejdet med at håndtere heterogenitet i diagnoser, hvilket vil sige den variation i symptomer, forløb og sværhedsgrad, der kan forekomme inden for samme diagnose, og som kan være en udfordring både i klinikken og i forskningssammenhæng. Han undersøger også sygdomme, som autister har en højere risiko for at få end mennesker uden en autismediagnose. Håbet er at forstå og forebygge denne risiko.

”Min forskning må betegnes som grundforskning. Problemstillingerne, vi forsøger at forstå, er uhyre komplekse, og gevinsterne høstes generelt først på den lange bane. Jeg tror dog, at vores arbejde på autismeområdet inden for en overskuelig årrække kan bidrage til tidligere og mere præcise diagnoser til gavn for både autister og deres pårørende,” siger Jakob Grove.

Som professor fortsætter Jakob Grove med at bidrage til undervisningen af studerende. Han håber, at professoratet kan være en håndsrækning på to vigtige områder:

”Rent praktisk tænker jeg, at mit professorat vil være et rygstød ved fondsansøgninger og en hjælp ved rekruttering. Det er to ting, der har stor betydning for hvilken forskning, vi er i stand til at lave. Og så er udnævnelsen selvfølgelig også en anerkendelse af det arbejde, vi har udført i min gruppe, og det sætter jeg stor pris på,” fortæller Jakob Grove, der tiltrådte stillingen på Institut for Biomedicin d. 1. august 2024.

Kontakt

Professor Jakob Grove
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 29 80 17 68
Mail: grove@biomed.au.dk