En verden udenfor: Health er godt på vej med internationaliseringen

Da studerende på IOOS blev undervist via Zoom af lektor Isabel Moreno Hay fra Kentucky University, var det et eksempel på, hvordan fakultetets strategiske indsatsområde, internationalisering, bliver en del af hverdagen.

Det går godt med internationaliseringen på Health, internationale gæsteforelæsere og større projekter i Circle U. regi er godt i vej.

70 studerende fra 7. semester på odontologi er på plads i det store auditorium, og storskærmen er klar. Som en del af en temadag om smerte bliver en forelæsning streamet direkte fra Kentucky University. På den anden side af storskærmen skulle studerende fra Kentucky også have siddet parat med notesblokken. Men, udfordringerne med samarbejder på tværs af Atlanten er tidsforskellen, og denne gang kunne det ikke falde på plads, at ramme forelæsningstider som passede ind i de studerendes program både over there og her. Alligevel har forelæsningen stor værdi for de studerende, fortæller lektor fra Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Eduardo Castrillon:

”Vi har et rigtigt godt netværk af førende smerteforskere og ved at trække på det, kan vi give vores studerende forelæsninger med andre vinkler. Det både styrker deres viden og tilgang til læring, ligesom det giver dem en god fornemmelse af deres vidensniveau sammenlignet med andre universiteter verden rundt.”

Der bliver taget mange noter, mens Dr. Isabel Moreno Hay forklarer, hvordan vi, bare ved at bede patienterne forklare, hvor det gør ondt, kan få en god fornemmelse af, om det er muskelsmerter eller problemer i kæbeleddet, som er roden til problemet. Forelæsningen er fyldt med små videoer og animationer, som viser konkret, hvordan tandlæger kan identificere smertekilden. Og det er netop målet med forelæsningen, siger Eduardo Castrillon.

”Vi mener, at en forelæsning som denne kan hjælpe de studerende med at få sat deres teoretiske viden i en praktisk kontekst og dermed skabe en bedre forståelse af de måske lidt tunge tekster, som de læser. Derfor afholder vi ofte en mere praktisk forelæsning lige op til en eksamen.”

Og selvom det ikke lykkedes at få studerende med fra Kentucky, så er sektionen af Orofacial Smerte og Kæbefunktion allerede i gang med at arrangere det næste internationale undervisningssamarbejde.

Circle U. samarbejdet vokser

Det er ikke kun på tværs af Atlanten, det internationale samarbejde blomstrer. Siden 2020 har Aarhus Universitet været en del af Circle U.-alliancen, hvor syv universiteter i Europa samarbejder om forskning og uddannelse. Projektet er derfor godt halvvejs, og derfor tog Health i start december status på samarbejdet ved et seminar. Konklusionen er klar. Der er mange spændende projekter allerede, men der er også ambitioner og muligheder for endnu større og bredere samarbejder.

Prorektor Berit Eika lagde ud med at give en status. Hun kunne fortælle, at der ansøges ved EU Kommissionen om at forlænge alliancen, så samarbejdet kan fortsætte.

Desuden fortalte hun, at Circle U. er et supplement til Healths internationaliserings-strategi og der er mange projekter på vej. Blandet andet en konference om diversitet i marts, to sommerskoler for ph.d.-studerende, ligesom den kommende MatchPoints konference om Global Health vil trække på alliancen.

Drømmen om en fælles bachelor

En af de helt store Circle U.-drømme har været en fælles bachelor, hvor blandt andet neuroscience har været i spil. Men selvom der er vilje, er vejen ikke altid ligefor. Blandt andet er sproget på tværs af de syv universiteter en udfordring.

På seminaret fortalte professor Morten Storm Overgaard og professor Leif Østergaard om noget af det arbejde, som indtil videre har været i gang for at skabe fælles undervisning i neurovidenskab.

”Det skal være en interdisciplinær uddannelse, hvor forskningsspørgsmål skal drive værket. Og så skal den være let at integrere, for eksempel ved at dele undervisningen op i moduler, så de studerende nemt kan rejse mellem universiteterne og også styrke forskningssamarbejderne,” fortalte Morten Storm Overgaard.

Tanken er, at undervisere skal præsentere de studerende for nogle af de åbne forskningsspørgsmål, så de frem for at studere allerede kendt viden, skal arbejde aktivt på at søge ny viden i forbindelse med undervisningen.

En fælles uddannelse er i høj grad stadig et projekt på tegnebrættet. Men, ifølge Morten Storm Overgaard, har både Humboldt Universitetet i Berlin og Pisa Universitet vist interesse for samarbejdet.

Og selvom det første hold bachelorstuderende ikke lige er på trapperne, har arbejdet i sig selv stor værdi, forklarede Leif Østergaard:

”Det er vildt inspirerende. Vi stykker det sammen på samme måde, som hvis vi skulle give et symposium til fagfæller. Hvad kan vi ikke finde ud af endnu? Hvordan kan vi kvalificere den viden, vi har? De studerende skal selv studere lærebogen og så får de lov at følge stages of investigation og få kontakt med forskere, som arbejder med de her spørgsmål.”

”Hverdagsinternationalisering”

Ud over drømmen om en bachelor var flere andre emner oppe at vende på seminariet. Blandt andet de sommerskoler, Circle U. samarbejdet føder på de syv universiteter, hvor både udfordringer og muligheder for udvikling, blev diskuteret. Derudover fortalte projektleder for mobilitet og uddannelsessamarbejde Lotte Skovborg om ambitionerne på sigt.

Målet er at 50% af de studerende fra de syv universiteter skal have en eller anden form for international berøring. Der er lagt op til, at universiteterne må lege med formaterne for kurser, så de både kan blive kortere, virtuelle og hybrid. Og så skal internationaliseringen tænkes ind i kurserne, som det skete med forelæsningen fra Kentucky, såkaldt hverdagsinternationalisering.
 

2023 bliver et travlt år i Circle U. regi. Mange sommerskoler er ved at falde på plads, årets MatchPoints-konference ”Global Health Challenges and Solutions” tager udgangspunkt i samarbejdet og besøg på Humboldt i Berlin er på programmet, mens en gruppe fra Institut for Biomedicin tager til Kings College i London for at høre, hvordan de arbejder med forskningsbaserede uddannelser

Læs mere om Circle U. Samarbejdet her: https://www.circle-u.eu

Kontakt

Lektor Eduado Castrillon
Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Mail: ec@dent.au.dk
Tlf: +4587152657