”Det har aldrig været mere spændende – og udfordrende - at arbejde med uddannelse”

Lise Wogensen Bach er blevet forlænget i stillingen som prodekan for uddannelse på Health og skal stå i spidsen for udviklingen af uddannelserne de næste tre år. Opgaver som kandidatreform, sektordimensionering, nye studieordninger og kandidatpladser i Gødstrup fylder godt op på to-do listen. Men det gør træfældning og Clair de Lune også.

Lise Wogensen Bach tager tre år mere i stolen som prodekan for uddannelse. Foto: Simon Fischel

Et enkelt blik i Lise Wogensens kalender viser, at der er godt gang i biksen, og at det ikke er småting, som skal jongleres på plads, når man er prodekan for uddannelse. De tungere opgaver, som regeringens reformer og sektordimensioneringer, har naturligt nok fyldt meget de seneste år. Men for Lise Wogensen Bach er det er glæden ved at skabe de bedst mulige uddannelser og betingelser for både studerende og ansatte, som fik hende til at sige ja tak til en tørn mere.

”For mig er det en stor glæde at være med til at uddanne fremtidens kandidater. De er det største aftryk, universitetet har på omverdenen. Og så får jeg en stor arbejdsglæde og energi af at arbejde sammen med alle de engagerede og fagligt dygtige kollegaer, som er på alle vores uddannelser her på Health."

Det er en efterhånden lang karriere på Aarhus Universitet, som Lise Wogensen Bach har bag sig. Hun har forsket i diabetes, hvor hun blandt andet har udviklet transgene musemodeller med fokus på karforandringer, og så har hun været med til at finde svaret på, hvordan gekkoer og firben kan tabe halen så lynhurtigt. Siden blev hun ph.d.-skoleleder og derefter prodekan for talent og eksterne relationer, inden hun i januar 2020 trådte ind i rollen som prodekan for uddannelse på Health.

”Det lyder basalt – men det er vigtigt at huske de studerende, når vi taler uddannelse”

De mange år på universitetet har givet hende en god erfaring og en forståelse af hverdagslivet som både studerende, underviser, forsker og leder. Og det er en grundsten for hende, at studie- og arbejdsmiljø skal være i orden.

”Helt fundamentalt er det svært at lære nyt eller levere et godt stykke arbejde, hvis vi ikke trives i hverdagen. Vi har travlt, vi jonglerer store opgaver og skal arbejde på tværs af institutter, fakulteter og fagmiljøer. Det kan vi kun, hvis vi er nysgerrige og lytter til hinanden.”

Derfor har hun, siden hun satte sig i prodekanstolen, også inviteret de studerende med, når emner som fx studiestart og inkluderende studiemiljø skal diskuteres.

”Det er de studerende, som skal have en ny hverdag til at gå op, som skal føle sig motiverede, fagligt udfordrede og trygge ved at studere på Health. Hvis vi vil uddanne de bedst mulige kandidater, skal vi løfte dem godt i gang og lytte til, hvor de mener, der er behov for nytænkning og støtte.”

Samarbejdet med de studerende har blandt andet ført til et kodeks for både studiestarten og for de sociale arrangementer i fakultetets festforeninger. De to kodekser skal være en rettesnor og sikre, at der er plads til alle studerende i studenterforeningernes sociale arrangementer og i den hæsblæsende studiestart.

Men, det er vigtigt at have alle for øje, når vi taler trivsel,  siger hun.

”Lige nu er der rigtigt mange både ubekendte og kendte faktorer, som giver uro og usikkerhed på fakultetet – og det skal håndteres med stor respekt.”

”Det vil ændre vores uddannelsestilbud – det kommer vi ikke udenom”

Det er selvfølgelig de store reformer og sektordimensioneringer, som lige nu rammer hele universitetsverdenen – også her på Health, som Lise Wogensen hentyder til. Først blev kandidatuddannelsen i Sygepleje på campus Emdrup overdraget til RUC. Og nu står Health igen foran en af de helt store omkalfatringer af uddannelseslandskabet, hvor Institut for Folkesundhed endnu engang skal holde for på fakultetet.

”Det er en kæmpe opgave. Og det er en bunden opgave. Vi skal omlægge kandidater til kortere og erhvervsrettede kandidatudbud, og vi skal dimensionere med omkring 50 færre pladser. Det er ikke en ønskeopgave, det lægger jeg ikke skjul på. Men det er en opgave, vi forsøger at løfte med mest mulig gennemsigtighed for de berørte medarbejdere.”

”Jeg vil gerne have mere tid til Claire de Lune”

Det har ikke skortet på reformer, nye studieordninger, dimensioneringer og udflytninger af studiepladser de fire år, Lise Wogensen har været prodekan. Derudover har Circle-U samarbejdet, corona-nedlukninger og AI’s indtog på uddannelserne fyldt en god del. Der er, med andre ord, mange grunde til, at der altid er stakke af papir på Lise Wogensens kontor. Men der bliver også tid til andet end uddannelsesreformer, studieordninger og møder.

”Jeg kan godt lide at have travlt, men det er også vigtigt, at der er et liv udenfor universitetet. På Djursland har vi et lille sommerhus med en stor grund med mange træer og rigtigt mange gyvel. Dem fælder jeg et par stykker af, når jeg har behov for at afreagere ovenpå kandidatreformer og lignende. Og så nyder vi at samle hele familien om bålmad, det gør vi så ofte som muligt."

I 2013 og 2014 gennemførte hun Berlin maraton. Guleroden for enden af de 42.195 kilometer var egentligt en hundehvalp, men det viste sig, at husbond Flemming ikke ville have hund. I stedet blev belønningen for de to gennemførte løb et lille flygel.

”Jeg spillede som barn og brugte det meget, da jeg læste til eksamen. Men da jeg selv fik børn, løb det ud i sandet. Så, som præmie til mig selv, købte jeg et lille flygel, og det bruger jeg så meget tid på som muligt. Jeg har før spillet meget Beethoven og Mozart, men lige nu forsøger jeg at lære at spille Claire de Lune af Debussy, og det er faktisk ikke så let, som det måske kan lyde, når man hører stykket.”

Fem hurtige til Lise Wogensen Bach

  • Hvem har inspireret dig?  Jørn Nerup – min gamle vejleder på mit disputatsarbejde på Niels Steensens Hospital og Nora Sarvetnick, som var min vejleder, da jeg var Postdoc på The Scripps Research Institute i San Diego. Og så er jeg også meget inspireret af Dostojevskij.
  • Du er fortaler for livslang læring. Hvad er noget af det vigtigste, du selv har lært? At bygge gode relationer,  fordi vores samarbejde og samspil med andre mennesker er afgørende for, at vi lykkes.
  • Hvis du havde tre ønsker, hvad ville du så ønske dig? Tilbagerulning af kandidatreformen, mere tid til at spille klaver og et evigt liv, fordi det er så dejligt at være til.
  • Hvilken sang får dig altid ud på dansegulvet? – (I Can't Get No) Satisfaction og Stand By Me.
  • Hvad er din livret? Grovvalset havregryn fra Aurion med vilde blåbær fra egen grund.

Kontakt

Prodekan for uddannelse, Lise Wogensen Bach
Health, Aarhus Universitet
Mail: lwb@au.dk
Telefon: 25488522