Caroline fra Danmark og Emmanuel fra Rwanda er ’ph.d.-tvillinger’

Ph.d.-studerende Caroline J. Arnbjerg og Emmanuel Musoni-Rwililiza er snart i mål med deres studie om psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse i Rwanda. Projektet er blevet til på noget utraditionel vis, for parret har udarbejdet opgaven i fællesskab som en ’Twin-PhD” på tværs af verdensdele.

Parrets ph.d.-projekt tager udgangspunkt i et randomiseret studie af patienter med bipolar affektiv sindslidelse i Rwanda.
Parrets ph.d.-projekt tager udgangspunkt i et randomiseret studie af patienter med bipolar affektiv sindslidelse i Rwanda. Foto: Simon Fischel, AU Health

Som det tredje par ph.d.-studerende i Global Sundhed på Institut for Folkesundhed har Caroline J. Arnbjerg og Emmanuel Musoli-Rwililiza siden 2019 arbejdet på en fælles ’Twin-PhD’. Initiativet er startet af professor Per Kallestrup, der også fungerer som parrets hovedvejleder i ph.d.-forløbet.

Emmanuel Musoni-Rwililiza fra Rwanda er psykiater, og i sit hjemland arbejder han på universitetshospitalet i landets hovedstad Kigali som klinikchef for Psykiatrisk Afdeling.

”Da jeg studerede medicin, lavede jeg en del frivilligt arbejde sammen med danske medicinstuderende. Det er nok i virkeligheden der, at ideen opstod, for jeg hørte gennem en ven om konceptet ’Twin-PhD’, og at man kunne gøre det i Danmark,” siger Emmanuel Musoni-Rwililiza.

Caroline J. Arnbjerg fra Danmark er læge og planlægger at specialisere sig i psykiatri. Som studerende lavede hun også frivilligt arbejde og har gennem det arbejdet med studerende fra Rwanda.

”Da jeg var færdig med mit første år som læge, blev jeg ansat i en afdeling for Transkulturel Psykiatri. Min chef kendte Emmanuel fra hans frivillige arbejde, og de kendte begge Per Kallestrup, som nu er vores ph.d.-vejleder. De spurgte mig, om jeg kunne tænke mig at møde Emmanuel i Rwanda for at se, om vi kunne udvikle et ph.d.-projekt sammen. De betalte for min flybillet, og så tog jeg afsted til Rwanda i fem uger,” fortæller Caroline J. Arnbjerg.

Første psykiater med en ph.d. i Rwanda

Parret havde indledningsvis mange samtaler online, og ifølge Emmanuel Musoni-Rwililiza virkede den sociale måde at skrive en ph.d. særdeles attraktiv.

”Jeg har set venner og kolleger, som har skrevet en ph.d. alene, og der var flere af dem, som følte sig ret ensomme, og som havde store problemer med at finde andre mennesker at diskutere deres projekt med. Nogle blev udbrændte og andre måtte forlænge deres skriveperiode med op til flere år,” siger han.

Forskningskapaciteten på Kigalis universitet er ikke stor nok til at oprette et ph.d.-forløb, så det gav god mening for psykiateren fra Rwanda at affilieres med to universiteter på en gang. Ideen om at have en partner fra Rwanda var også for danske Caroline J. Arnbjerg en stor gevinst for arbejdet med global sundhed.

”Traditionelt har folk fra vestlige lande lavet stort set alt forskningen i lande med lavere indkomst uden af involvere befolkningen. Det bidrog ikke til at opbygge lokal kapacitet eller en bæredygtig tilgang til forskning. Så for mig handler samarbejdet meget om projektets bæredygtighed, og at man ikke bare gør det for sin egen skyld, men at vi hjælper med at opbygge noget. Når vi er færdige med projektet, er Emmanuel den første psykiater med en ph.d. i hele Rwanda, og det betyder virkelig noget for det fremtidige forskningsmiljø i Rwanda,” siger Caroline J. Arnbjerg.

Emmanuel Musoni-Rwililiza er en af bare 15 psykiatere i Rwanda, til landets 14 millioner borgere. Landets sundhedssystem er meget anderledes end det danske, og uden insiderviden ville Caroline J. Arnbjerg ikke ane, hvor hun skulle tage fat.

”Der er kun et hospital i hele Rwanda med en sengeafdeling for psykiatriske patienter. Det er svært at gennemskue, hvordan man laver en bæredygtig intervention, som rent faktisk kan lade sig gøre med få ressourcer og gøre en forskel på lang sigt. Men den indsigt, som Emmanuel har fra at arbejde med området, er så unik,” siger Caroline J. Arnbjerg, hvorefter Emmanuel Musoni-Rwililiza fortsætter:

”Vores samarbejde gavner helt sikkert begge parter. Når jeg kommer hjem, kommer jeg tilbage med en lille del af Danmark i mig, og jeg vil vædde med, at det er det samme med Caroline og Rwanda. Det er ikke kun på det akademiske niveau, men også på det personlige, at vi har fået en stærk forbindelse”.

Psykoedukation af patienter med bipolar affektiv sindslidelse

Parrets ph.d.-projekt tager udgangspunkt i et randomiseret studie af patienter med bipolar affektiv sindslidelse i Rwanda. Sammen med læger og psykologer har de skabt en manual, som skal hjælpe patienter med at forstå deres diagnose, og som er tilpasset patienter i den rwandiske kultur. Studiet har fulgt omkring 150 patienter i grupper af 8-10 personer, hvor cirka halvdelen har modtaget manualen og psykoedukation i grupper, hvor de på hospitalet er blevet fortalt om diagnosen, og hvad de kan gøre for at få det bedre.

“ Omkring 45 procent af patienterne i vores studie vidste ikke engang, at de havde diagnosen. Ikke fordi, de ikke var blevet diagnosticeret, men fordi det sparsomme sundhedsfaglige personale ikke har tiden til at forklare det til patienterne og fordi det ikke findes ord for de psykiatriske lidelser på det lokale sprog Kinyarwanda,” siger Caroline J. Arnbjerg, hvorefter Emmanuel Musoni-Rwililiza tilføjer:

”Det er en af grundene til, at en ’Twin-ph.d.’ er en virkelig fed ide. Vi har i mange år forsøgt at finde måder at hjælpe befolkningen i Rwanda på, men i Danmark har man meget mere erfaring med psykoedukation, og det er en integreret del af den måde, som sundhedssystemet fungerer. Så fordi jeg kender systemet og dets udfordringer, er det nemt at pinpointe, hvor vi kan lære noget af Danmark og lave noget forskning, der rent faktisk hjælper befolkningen i Rwanda”.

Parrets håb er, at projektet og den dertilhørende manual kan bidrage til befolkningens generelle viden om lidelsen og dermed hjælpe en masse folk med at leve bedre og mere informerede liv med bipolar affektiv sindslidelse.

Projektet er dog ikke blevet til uden udfordringer, for kun et par måneder inde i ph.d.-forløbet ramte covid-19, hvilket resulterede i en komplet lockdown i Rwanda. Det var ikke fysisk muligt at rejse ind og ud af landet, og først i oktober 2020 fik Caroline J. Arnbjerg godkendelse fra AU til at rejse til landet for at starte projektet op .

”Vi talte meget sammen online i den periode og overvejede flere gange at kaste håndklædet i ringen, men Emmanuel kunne altid få mig op med humøret. Da jeg endelig kom til Rwanda, var der udgangsforbud, og det var ikke tilladt at gå udenfor efter kl. 18. Jeg kunne ikke engang tage til Danmark for at besøge min egen familie i julen, så Emmanuel tog mig med hjem til sin familie for at fejre jul der. Hvis vi ikke havde haft hinanden, tror jeg ikke, at vi kunne have gennemført projektet,” siger hun.

Parret var i Rwanda i 14-15 måneder i dataindsamlingsfasen og befinder sig nu i Danmark, hvor de er ved at færdiggøre projektet.

Et projekt med masser af potentiale

’Twin-PhD’-konceptet har eksisteret i 10 år efter ide fra professor Per Kallestrup, som skrev sin egen ph.d. i Zimbabwe på samme måde. Initiativet er stadig i en testfase, men parret vil varmt anbefale andre at prøve det.

”At tage en ph.d. har i mange år været set som en individuel ting, så mange studerende er måske tilbageholdende i forhold til at kaste sig ud i det som et makkerpar på tværs af verdensdele, før de har set andre have succes med det. Forhåbentligt kan vores historie vise, at projekter som det her rent faktisk kan lade sig gøre, og jeg håber, at flere vil kigge sig omkring efter en tvilling i ph.d.-forløbet,” siger Emmanuel Musoni-Rwililiza, hvorefter Caroline J. Arnbjerg tilføjer:

”At være to om den samme ph.d. kan dog også gøre det mere komplekst i opstartsfasen. Hvordan finder man det rigtige match, hvordan finder man finansiering til to personer, hvordan finder man en partnerinstitution osv. Men vi er nødt til at gå sammen på denne måde, hvis vi for alvor vil rykke de magtstrukturer, der har eksisteret i så mange år i forskningsverdenen og skabe positiv forandring globalt”.

Kontakt

Læge og ph.d.-studerende Caroline J. Arnbjerg
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed – Sektion for Sundhedsfremme og Sundhedsvæsen
Telefon: 24 64 64 49
Mail: caroline.arnbjerg@ph.au.dk

Psykiater og ph.d.-studerende Emmanuel Musoni-Rwililiza
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Mail: musoni@ph.au.dk