Årets ph.d.-vejleder: ”Jeg ser hver ph.d.-studerende som et helt menneske”

Professor Stine Korreman fra Institut for Klinisk Medicin får JCD-prisen 2024. Hun har med sin personlige og forstående tilgang til vejledning vundet de ph.d.-studerendes hjerter. Her fortæller hun, hvad der i hendes øjne gør en god vejleder til den bedste.

Stine Sofia Korreman (til venstre) fejrede modtagelsen af JCD-prisen til fakultetets årlige PhD Day sammen med tre af sine ph.d.-studerende. Emma Skarsø Buhl, Nadine Vatterodt og Mathis Ersted Rasmussen. Sidstnævnte deltog desuden i årets Fogh-Nielsen-konkurrence, hvor han kom på en delt andenplads.
Stine Sofia Korreman (til venstre) fejrede modtagelsen af JCD-prisen til fakultetets årlige PhD Day sammen med tre af sine ph.d.-studerende. Emma Skarsø Buhl, Nadine Vatterodt og Mathis Ersted Rasmussen. Sidstnævnte deltog desuden i årets Fogh-Nielsen-konkurrence, hvor han kom på en delt andenplads. Foto: Privat.

Stine Korreman modtog den prestigefyldte JCD-pris og en hædersgave på 25.000 kr. til Healths årlige PhD Day. Prisen uddeles til årets bedste ph.d.-vejleder, og det særlige ved prisen er, at vejlederen skal indstilles af sine egne ph.d.-studerende.

I indstillingsteksten hylder de studerende Stine Korreman, ikke blot for hendes faglige kompetencer, men også for hendes enestående evne til at vejlede på det personlige plan og at skabe et trygt arbejdsmiljø. Det har gjort et stort indtryk på prismodtageren.

"JCD-prisen er nærmest den bedste pris, man overhovedet kan få. Vejledning er en kæmpe del af mit daglige arbejde og noget af det, jeg brænder allermest for, så det er virkelig stort at modtage den hæder," siger Stine Korreman.

En brobygger og interdisciplinær forsker

Stine Korreman er professor i fysik på Institut for Klinisk Medicin, tidligere institutleder på RUC, forperson for fakultetets ph.d.-udvalg og arbejder nu på at bygge bro mellem fagligheder. I mange år har hun bidraget betydeligt til at integrere ny teknologi i kræftbehandling – de senere år med særligt fokus på kunstig intelligens.

”Mit arbejde handler ultimativt om at sikre bedre behandlinger for patienterne. Det er noget af det, jeg er allermest stolt af i min karriere - at have været med til at udvikle nogle teknologier, som i dag bliver brugt i praksis og har forbedret behandlingsmetoderne for mange patienter ved at bringe teknologien ind i den medicinske verden,” siger Stine Korreman.

Stine Korreman er i dag meget engageret i udviklingen og vurderingen af AI i kræftbehandling, både på europæisk og nationalt plan. Hun er desuden en af forpersonerne i en ny arbejdsgruppe på Aarhus Universitet og i Region Midt, der beskæftiger sig med brugen af AI på sundhedsområdet.

”Kunstig intelligens er vildt spændende i sig selv, men det er endnu mere spændende for os, hvordan vi kan bruge den til at forbedre behandlinger i fremtiden. Hvad er det egentlig, vi kan gøre bedre, og hvem kan vi gøre det bedre for? At besvare de spørgsmål kræver et samspil mellem mange forskellige kompetencer og profiler, og derfor er min gruppe af ph.d.-studerende ret divers,” siger hun.

”Det handler om at se hver ph.d.-studerende som et helt menneske”

Men det er ikke kun Stine Korremans faglige kompetencer, der gør hende til en bemærkelsesværdig vejleder. Ifølge de ph.d.-studerende lykkes prismodtageren med at skabe et trygt og støttende arbejdsmiljø, hvor alle føler sig værdsat både som forskere, individer og som en del af et større fællesskab.

"Vejledning fylder omkring halvdelen af min arbejdstid, når jeg tæller det hele med. Jeg har så vidt muligt et ugentligt vejledermøde med hver enkelt af mine ph.d.-studerende og et ugentligt gruppemøde, hvor vi alle samles og snakker på tværs om vores projekter," siger Stine Korreman og fortsætter:

"Det handler om at se hver ph.d.-studerende som et helt menneske og som en del af et hele. Det lyder måske banalt, men jeg kan godt blive ærgerlig over, at man i forskningens verden har en tendens til at skabe et ideal af forskeren, som den her totale nørd, der glemmer alt omkring sig, ikke får spist og ikke har andet liv end det, der foregår i laboratoriet”.

Ifølge professoren er den stereotype opfattelse af forskerrollen en myte, hun ivrigt arbejder på at aflive. For Stine Korreman er det vigtigt, at hendes ph.d.-studerende har mulighed for at balancere arbejds- og privatliv.

”Det kan selvfølgelig godt være, at der er nogen, der trives bedst med at dedikere sig fuldt ud til forskningen, men jeg tror simpelthen ikke på, at det er et godt og sundt ideal. Selvfølgelig er det i orden at gå meget op i sit arbejde, men jeg gør det klart for mine ph.d.-studerende, at familien kommer i første række. Jeg tror på, at et sundt arbejdsmiljø med mennesker, der har balance i privatlivet, giver bedre forskning og sundere forskere,” siger Stine Korreman.

Bag om JCD-prisen

  • Er navngivet efter professor Jens Christian Djurhuus, som var institutleder på Institut for Klinisk Medicin fra 1978 til 2012.
  • Uddeles hvert år (siden 2012) af Ph.d.-foreningen på Health til en vejleder, som har gjort et ekstraordinært stykke arbejde.
  • Er bl.a. tildelt Jørgen Bjerggaard Jensen fra Institut for Klinisk Medicin (2023), Helle Terkildsen Maindal fra Institut for Folkesundhed (2021) og Christian Kanstrup Holm fra Institut for Biomedicin (2020).

Har fokus på feedback og et stærkt socialt miljø

Ifølge de ph.d.-studerendes indstilling har Stine Korreman en tilgang til vejledning, der fremmer åbenhed, tillid og samhørighed – nøgleelementer i et produktivt og sundt forskningsmiljø.

Hun ser sig selv som en form for sponsor for sine studerendes karriere og understreger vigtigheden af at give dem plads til at udforske egne interesser og mål. "Det handler om at give tillid og støtte og at skubbe dem fremad," forklarer hun og fortsætter:

”Det er vigtigt for mig at prøve at skabe en kultur, hvor det at give og modtage feedback er en konstruktiv proces. De ph.d.-studerende har ofte en klar ide om, hvor de gerne vil hen, og jeg ser det som min vigtigste opgave at give dem de muligheder, der skal til, for at de kan finde deres egen vej,” siger hun.

Det har også været vigtigt for Stine Korreman, at hendes ph.d.-studerende har det godt sammen og får et stærkt fællesskab med andre, der står samme sted i deres akademiske karriere.

”Jeg går meget op i, at vi har et stærkt gruppemiljø, og at alle føler sig som en del af noget større. Jeg tror i virkeligheden, det betyder rigtig meget, at vi faktisk arbejder sammen som gruppe, dyrker fællesskabet og hjælper hinanden. Under covid-19 havde vi en ugentlig ”cocktail hour” fredag eftermiddag, hvor vi mødtes og snakkede om løst og fast på et videoopkald. Det sociale liv bliver holdt i hævd, og de studerende tager løbende initiativ til, at vi laver sociale ting sammen. Det er jeg meget glad for,” siger Stine Korreman.

Blev helt paf til prisoverrækkelsen

Årets prismodtager fik overrakt JCD-prisen til en gallamiddag af tre af sine ph.d.-studerende i forbindelse med Healths årlige PhD Day.

”Det var meget rørende. Jeg vidste, at prisen skulle overrækkes til mig og havde forberedt mig mentalt. Men da de studerende trådte frem på rad og række og sagde nogle enormt kærlige ord, blev jeg helt mundlam. Jeg havde forberedt en hel takketale, men tabte den fuldstændig. Jeg er ellers efterhånden en rimelig erfaren taler, men der blev gulvtæppet alligevel trukket væk under mig,” siger Stine Korreman grinende og fortsætter:

”Indstillingen til sådan en pris betyder faktisk meget mere for en vejleder, end de studerende måske helt er klar over. Der er så mange områder i forskningens verden, hvor vi måler kvantiteten - hvor mange artikler vi udgiver, hvor mange citationer vi får, og hvor mange foredrag eller konferencer vi er med til. Men vejledning er et område, hvor vi sjældent ved, hvornår vi gør noget, der rent faktisk gør en forskel hos de studerende. Og når jeg får så stor en anerkendelse som JCD-prisen, bliver jeg virkelig glad og stolt”.

Du kan læse mere om PhD Day 2024 i Inside Healths artikel her.

Kontakt

Professor Stine Sofia Korreman
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin – Dansk Center for Partikelterapi (DCPT) og
Aarhus Universitetshospital, Kræftafdelingen
Mail: stine.korreman@clin.au.dk