Nytårsbrev: 2023 byder på både udfordringer og spændende udvikling på uddannelsesområdet

Udflytning, festkodeks, eksamener, internationalisering og corona. 2022 var et travlt år med både nye og gamle, inspirerende og udfordrende opgaver på uddannelsesområdet. Nu er 2023 skudt i gang, og der er udsigt til endnu et spændende år i uddannelsens tegn.

2022 var et travlt år med både nye og gamle, inspirerende og udfordrende opgaver på uddannelsesområdet. Nu er 2023 skudt i gang, og der er udsigt til endnu et spændende år i uddannelsens tegn, skriver prodekan for uddannelse, Lise Wogensen Bach i sin nytårshilsen. Foto: Lars Kruse, AU Foto

Det er januar, og vi har netop taget hul på et spritnyt år. Om få uger lander vinteroptaget af medicinstuderende på campus, og de vil fra første dag blive introduceret til et inspirerende studieliv. Dygtige undervisere, tutorer, og medstuderende står klar til at tage godt i mod og sammen hjælpe til en god uddannelsesstart. Jeg håber, de nye studerende bliver glade for at have valgt AU.

2022 var et år, som i høj grad stod i udflytningens tegn. Regeringens krav om at udflytte eller nedlukke pladser ramte også Health, hvor kandidatuddannelsen i sygepleje i Emdrup desværre blev udset til at lukke. Heldigvis lykkedes det i løbet af efteråret at lande en aftale, som betyder, at uddannelsen på Emdrup kan fortsætte som hidtil, men nu som en del af Roskilde Universitets udbud. Selvom vi naturligvis gerne havde beholdt uddannelsen hos os, er jeg glad for, at det er lykkedes at sikre medarbejderne og fremtidige studerende med den nye aftale.

Også på IOOS skal vi desværre tage afsked med uddannelser i år. Til august lukker de to erhvervsfaglige uddannelser til tandklinikassistent og tandtekniker. Det kan virke paradoksalt set i lyset af manglen på klinikassistenter, men elevtallet har i en årrække været støt faldende og er nu så lavt, at uddannelserne ikke længere kan løbe rundt hos os. Der bliver taget hånd om studerende og medarbejdere. Uddannelserne kan fortsat tilgås andre steder i landet.

Næsten tilbage til normalen

2022 startede lidt som både 2020 og 2021 sluttede – i skyggen af pandemien. Men, med (hånd)sprit, afstand og retningslinjer lykkedes det at afholde både undervisning og eksamener uden større smitteudbrud. Nu står vi heldigvis et helt andet sted, ingen nedlukning i december og foreløbig heller ingen udsigt til corona-betinget online-undervisning i horisonten. Hvis 2022 var næsten tilbage til normalen, håber jeg, vi kan se frem til et 2023 helt uden pandemitiltag og begrænsninger.

At vi har kunnet skrue ned for corona-restriktionerne betyder også, at de sociale arrangementer er vendt retur. Både for de ansatte og studerende. Under overskrifterne ”tryghed, inklusion og åbenhed” udarbejdede Healths studenterforeninger i foråret 2022 et kodeks for foreningens arrangementer på campus. Kodekset er en påmindelse om, at der også til de sociale arrangementer skal være plads og rum til alle. Samarbejdet med foreningerne var godt og inspirerende, og jeg ser frem til at fortsætte den gode og åbne dialog med de studerende i år. Ikke kun om festlige aktiviteter, men også om, hvordan vi i fællesskab skaber de gode uddannelser og et godt studie- og arbejdsliv på campus.

Udfordringer og udvikling forude

De kommende 12 måneder byder på spændende samarbejder, muligheder og udvikling på uddannelsesområdet. Uddannelsesrapporten for 2022 er netop landet og viser, at vi overordnet har nogle rigtigt gode og velfungerende uddannelser på Health. Men der er indsatsområder, hvor vi gerne vil blive endnu bedre. Blandt andet skal vi arbejde mere med forskningsintegration i undervisningen. Mange af Healths dygtige undervisere er allerede gode til at integrere den nyeste forskning i deres undervisning, lære de studerende at forholde sig kritisk til kildemateriale og stille gode spørgsmål. Men ambitionen er at blive endnu bedre. Jeg afslutter her i januar en rundtur til studienævnene, og i løbet af året følger vi op med workshops og nye tiltag, der skal styrke forskningsintegrationen. Samtidig begynder vi nu arbejdet med at uddanne vores studerende bedre til deres digitale fremtid.

”Digital Health Professionals” skal kunne forholde sig til nye teknologier, mange som vi endnu ikke har set. De skal kunne både forstå brugen af de nye digitale teknologier og have kapaciteterne til at kunne analysere og sortere i de forskellige muligheder. Der ligger en stor - og spændende - opgave i, at klæde de studerende såvel som undervisere på til en digital verden.En start er de såkaldte coding-camps der afvikles i regi af IKM og IFS i samarbejde med Tech og BSS.

Både internationalisering og akkreditering kommer også til at fylde i år. Aarhus Universitet har siden 2020 været en del af Circle U.-allicancen,  hvor ni europæsike universiteter samarbejder om både forskning og uddannelse. Ambitionen er, at halvdelen af universiteternes studerende skal have en eller anden form for international berøring under udddannelsen. Vi er allerede godt i gang, og jeg glæder mig til at se nogle af de nye tiltag her i 2023. Vi er lige nu også gået i gang med akkrediteringsprocessen, hvor Danmarks Akkrediteringsinstitution skal vurdere vores kvalitetsarbejde med udgangspunkt i tre kriterier: I Systematisk og involverende kvalitetssikringsarbejde, II: Videngrundlag og III: Niveau, indhold og tilrettelæggelse. Det er altid et spændende arbejde, som giver anledning til både stolthed og eftertanke.

Sidst men ikke mindst, står det, med dannelsen af den nye SMV-regering også klart, at en ny universitetsreform er på trapperne. Her er det kandidatuddannelserne, regeringen gerne vil korte ned. Det endelige reformudspil er ikke på plads, og vi afventer derfor forårets forhandlinger med regeringen, hvor interessenter er inviteret til at give deres besyv med.

Alt i alt tyder 2023 til at blive et spændende år på mange måder. Vi kan se frem til MatchPoints om Global Health Challenges og Solutions, hvor både undervisere, forskere og studerende fra Health vil deltage. Jeg ser også frem til samarbejdet på tværs af universitetet om fællesvalgfag, vi skal byde nye uddannelsesansvarlige velkomne og tage afsked med andre og så glæder jeg mig over, at de studerende igen har – og vil -  hyldet årets undervisere. Stort tillykke til de valgte.  

Tusinde tak for det gode samarbejde på tværs af fakultetet i 2022. Jeg ser frem til et fortsat godt samarbejde i 2023.

Lise Wogensen Bach

Prodekan for uddannelse.