Bevilling skal sætte spot på hormonsygdomme

Tanja Tvistholm Sikjær fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har modtaget en bevilling fra Det Frie Forskningsråd. Pengene skal bruges til at få mere viden om patienter med mangel på biskjoldbruskkirtelhormon.

Patienter med et defekt biskjoldbruskkirtelhormon har nedsat livskvalitet. Tanja Tvistholm Sikjær vil med mere forskning på området hjælpe de patienter.
Patienter med et defekt biskjoldbruskkirtelhormon har nedsat livskvalitet. Tanja Tvistholm Sikjær vil med mere forskning på området hjælpe de patienter.

Hun forsker i sygdomme i relation til kalkstofskiftet. Og nu har Tanja Tvistholm Sikjær netop fået en økonomisk håndsrækning fra Det Frie Forskningsråd - Sundhed og Sygdom. Bevillingen, der lyder på 327.730 kroner, betyder, at forskeren de næste to år får tid til at hellige sig forskningen.

”Mit primære fokus er patienter med mangel på biskjoldbruskkirtelhormon. Vi arbejder på at finde en mere optimal måde at hjælpe patienterne med det manglende hormon, så de kan forbedre deres livskvalitet,” forklarer hun.

Oftest er biskjoldbruskkirtelhormonet defekt, fordi patienten er blevet opereret på halsen, eller det er en medfødt sygdom.

Tanja Tvistholm Sikjær og hendes kollegaer håber at blive klogere på, hvilke effekter muskel og knoglevæv har på biskjoldbruskkirtelhormon ved at give patienterne det som injektion i låret.

”Vi vil se, hvilken påvirkning det har på kalkstofskiftet, og vi vil også arbejde videre med en forbedret administrationsform, som eksempelvis pumpebehandling med biskjoldbruskkirtelhormon, for at se, om det har en bedre effekt end ved injektion. Vi vil desuden undersøge effekten på knoglevævet med helt nye og spændende scanningsmetoder,” fortæller hun.

Forskningen er af stor betydning for de patienter, der mangler eller har nedsat produktion af biskjoldbruskkirtelhormon.

”Patienterne, der er på den aktuelle behandling med kalk og aktiv vitamin D, er ikke frie for symptomer. Der er påvist nedsat livskvalitet og muskelfunktion ved sygdommen samt en øget risiko for psykiatriske sygdomme, infektioner og nedsat nyrefuntion. Med den nye behandling håber vi at kunne forbedre patienternes hverdag og hindre, at de udvikler komplikationer til sygdommen,” siger Tanja Tvistholm Sikjær.

Yderligere oplysninger

Ph.d. Tanja Tvistholm Sikjær
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Medicinsk Endokrinologisk afdeling MEA
Direkte telefon: 8949 7740
tanja.tvistholm.sikjaer@ki.au.dk