Talent modtager hæder for sin forskning

Forskningsfonden har netop uddelt talentpriser til fem ph.d.'er på Aarhus Universitet. En af dem er Søren Dinesen Østergaard fra Health.

Hidtil har man kun haft almindelige depressionsmåleværktøjer til rådighed, når man skulle måle psykotisk depression. Og de tager ikke højde for de psykotiske symptomer. Søren Dinesen Østergaard har introduceret en ny målemetode, som kan gøre de
Hidtil har man kun haft almindelige depressionsmåleværktøjer til rådighed, når man skulle måle psykotisk depression. Og de tager ikke højde for de psykotiske symptomer. Søren Dinesen Østergaard har introduceret en ny målemetode, som kan gøre det lettere at sikre den rigtige behandling.

Han har gjort sig ganske særligt bemærket, både med sine resultater og med den måde, han har formidlet dem på. Og derfor modtog Søren Dinesen Østergaard Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-pris.

Søren Dinesen Østergaard studerede under sin ph.d. psykotisk depression, hvor patientens nedtrykte sindstilstand følges af vrangforestillinger eller endda hallucinationer. Resultat var blandt andet en ny målemetode, som kan gøre det lettere at sikre den rigtige behandling.

”Udfordringen ved at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom er, at vi kun kan måle den ved at udspørge patienten på en struktureret måde og vurdere sværhedsgraden af de enkelte symptomer. Og en metode til at måle psykotisk depression har man manglet,” forklarer Søren Dinesen Østergaard.

Han tog afsæt i eksisterende målemetoder udviklet til henholdsvis depression og psykose. Herfra udvalgte han en række af de symptomer, som er karakteristiske for netop psykotisk depression. Det helt store logistiske arbejde for Søren Dinesen Østergaard bestod derefter i at få valideret den nye måleskala på et stort antal patienter for dermed at vise, at den er tilstrækkelig følsom.

”Det er vigtigt at kunne følge psykotisk deprimerede tæt, for risikoen for selvmord er faktisk overhængende ved den sygdom,” siger Søren Dinesen Østergaard.

Yderligere oplysninger

Læge, ph.d., adjunkt, Søren Dinesen Østergaard
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Afdeling P, Risskov
Tlf: 6128 2753
soeoes@rm.dk