Studerende hjælper kræftramte børn

Børn med kræft har brug for selvværd til at komme sig oven på sygdommen. To innovative medicinstuderende har derfor taget initiativ til rehabiliteringscamps for kræftramte børn og unge.

Medicinstuderende på Aarhus Universitet Heidi Kristine Støve og Rasmus Thøger Christensen står bag Excalicare.
Medicinstuderende på Aarhus Universitet Heidi Kristine Støve og Rasmus Thøger Christensen står bag Excalicare.

Hvert år får 200 danske børn og unge en kræftdiagnose.  I dag overlever de fleste heldigvis. Men med flere og flere kræftramte børn og unge er der også et stigende behov for rehabiliteringscamps, der kan støtte børnene i deres videre forløb.

Derfor har de to medicinstuderende Rasmus Thøger Christensen og Heidi Kristine Støve på sidste år af deres uddannelse grundlagt virksomheden ExcaliCare Children’s Organisation, som gennem camps skal give børn og unge selvtillid, selvværd og selvstændighed efter kræftsygdommen.

”Formålet er i første omgang at iværksætte et pilotprojekt i form af en aktivitetsbaseret rehabiliteringscamp for 15-20 kræftramte danske unge. Hvis det går godt, håber vi på, at vi fremover kan lave camps for kræftramte yngre børn, deres søskende, familien som helhed og de efterladte” siger medicinstuderende Rasmus Thøger Christensen, som sammen med medstuderende Heidi Kristine Støve er grundlægger og leder af ExaliCare.

Den første pilotcamp - Cool Camp - løber af stablen den 12.-18. september. Initiativet er støttet af Børnecancerfonden med over en kvart million kroner.

Forskningsbaseret camp

Campen bygger på et koncept, som Heidi og Rasmus har erfaring med fra Irland. Det unikke ved konceptet er, at det er baseret på en teoretisk model kaldet ”Therapeutic Recreation”. Gennem Terapeutisk Rekreation får barnet mere selvværd, selvtillid og strategier til at håndtere og reducere stress i fremtiden:

”Gennem denne teori prøver børnene kræfter med forskellige udfordringer som klatring og bueskydning for at få nogle succesoplevelser. Via en efterfølgende faciliteret refleksionsproces oplever barnet nye sider af sig selv,” siger Heidi Kristine Støve.

Og Terapeutisk Rekreation virker, understreger hun:

 ”Yale Child Study Center har lavet research på 12 camps i 2012. 70-80 procent af børnene svarede, at de havde fået mere selvværd og var blevet mere selvstændige - også 6 mdr. efter campen. Så i modsætning til mange andre tilbud til kræftramte børn handler det ikke kun om at give dem en god her-og-nu-oplevelse, men om at styrke dem til fremtiden.”

Børnene og de unge må ikke have deres mobiltelefon med på rehabiliteringscampen. Det handler nemlig også om at få barnet til at være mere selvstændigt og bryde et eventuelt symbiotisk forhold til forældrene. Initiativet bakkes op af Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital, som er de fire steder i Danmark, der behandler kræftramte børn. Her vil personalet hjælpe med at udbrede kendskabet til campen og rekruttere deltagere.

Sygdommen som en styrke

Rasmus har selv været ramt af kræft i de tidlige ungdomsår og var i den forbindelse på en camp i Irland som deltager. Både Rasmus og Heidi har en mangeårig erfaring som frivillige på selv samme camp, og i år har de fejret hhv. 10- og 5-års jubilæum som frivillige.

”Jeg har selv været der og ved, hvad det vil sige at have været igennem et hårdt kræftforløb. Men jeg ved også, at man kan komme ud på den anden side og faktisk kan komme til at se sygdomsforløbet som en styrke og en drivkraft. Det er dét, vi gerne vil give videre med de danske camps,” siger Rasmus Thøger Christensen, som samtidig understreger vigtigheden af, at der er kommet mere fokus på rehabiliteringsindsatsen i kræftpakkerne.

 ”Det er ikke nok blot at gøre barnet raskt ud fra et behandlingsmæssigt perspektiv. Det er også vigtigt at tage hånd om de udfordringer, som børnene står over for, når behandlingen er overstået, og hverdagen melder sig. Og det er her, vores initiativ kan være med til at gøre en forskel,” uddyber han.

Rasmus Thøger Christensen og Heidi Kristine Støve har fået støtte til opstarten af ExcaliCare gennem Studentervæksthus Aarhus, som er en del af Aarhus Universitet. Som en del af Studentervæksthusets Take Off-program får de sparring fra en mentor og andre iværksættere. Målet er dog ikke at tjene penge på initiativet. Overskud vil derimod blive brugt på nye camps til for eksempel søskende eller forældre.


 

Fakta om  pilotprojektet Cool Camp

  • Campen afholdes på lejrskolen Skovly ved Ribe
  • Her er der blandt andet hytter til børnene og naturskønne omgivelser
  • Deltagerne betaler ikke for at være med på campen
  • Campen er målrettet børn og unge mellem 12-17 år
  • 24 timer i døgnet vil der være en børnekræftlæge eller -sygeplejerske til stede på campen
  • 16 frivillige er tilknyttet pilotprojektet Cool Camp

 


Læs mere

Læs mere på www.excalicare.dk  og www.facebook.com/excalicare


Kontakt

Medicinstuderende Rasmus Thøger Christensen
Telefonnummer: 29 92 75 88
E-mail: kontakt@excalicare.dk

 

Medicinstuderende Heidi Kristine Støve
Telefonnummer: 30 55 42 54
E-mail: kontakt@excalicare.dk