Ny professor vil gøre strålebehandling af kræft mere effektiv

Jan Alsner er tiltrådt en stilling som professor ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Han forsker i, hvordan strålebehandling af kræftpatienter bliver gjort mere effektiv over for ondartede kræftsvulster og mere skånsom over for det omkringliggende, raske væv.

Jan Alsner
Jan Alsner

Jan Alsner forsker i kræftcellers følsomhed over for strålebehandling samt i de skader, strålebehandlingen forårsager i det raske væv. Han undersøger, hvordan strålebehandlingen af kræftpatienter kan individualiseres med det formål at sætte hårdere ind over for de ondartede kræftsvulster samtidig med, at det raske væv i mindst muligt omfang bliver udsat for skader.

Det sker ved, at Jan Alsner og forskerteamet bag går ind og identificerer nogle biologiske parametre, som kan forudsige noget om strålebehandlingen. De biologiske parametre omfatter dels det nære mikromiljø omkring kræftcellerne, såsom hvor meget ilt, der er tilgængeligt, de specifikke genetiske forandringer, der har fundet sted i kræftcellerne under udviklingen fra normale til ondartede celler, samt de normale genetiske variationer, der findes i det raske væv hos forskellige personer.

Når de biologiske parametre er fundet, vil Jan Alsner finde måder til at måle parametrene i patienterne.

”Der er stor individuel forskel på, hvordan patienter reagerer på forskellige former for strålebehandling. Både når det gælder tumorer, men også med hensyn til risikoen for at udvikle behandlingsrelaterede skader i normalvævet. Formålet med min forskning er at gøre behandlingen mere individuel, så vi kan opnå en bedre tumorkontrol og samtidig en mere skånsom behandling,” forklarer Jan Alsner.

Og det kan gøre strålebehandlingen af kræftpatienter bedre på længere sigt. Det gælder både for kræftpatienter, der bliver behandlet med den nuværende form for stråleterapi, men også for de kræftpatienter, der kommer til at blive behandlet med en nyudviklet partikelterapi. Den nye behandlingsform bliver taget i brug, når det nationale center for partikelterapi åbner på Aarhus Universitetshospital i 2017.

Professoratet giver nye muligheder

Udnævnelsen til professor er et stort skulderklap for Jan Alsner.

”Det betyder utroligt meget for mig, at jeg er blevet udnævnt som professor. Det er en enestående mulighed for at arbejde i et meget stærkt og internationalt anerkendt forskningsmiljø, hvor både biologer, fysikere og læger arbejder tæt sammen om at forbedre strålebehandlingen af kræftpatienter,” fortæller han.

Jan Alsner holder tiltrædelsesforelæsning på Aarhus Universitetshospital fredag den 23. august 2013. Læs mere om forelæsningen i Healths interne kalender.

Jan Alsner er født den 25. januar 1964 i København og bor i dag i Højbjerg i Aarhus.

Yderligere oplysninger

Professor MSO, ph.d. Jan Alsner
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Afdeling for Eksperimentel Klinisk Onkologi
Direkte telefon: 7846 2626
Mobiltelefon: 6130 0131
jan@oncology.dk