Ny forskning viser sammenhæng mellem kræft og B12-vitamin

Et ph.d.-studie viser, at patienter med et forhøjet niveau af vitamin B12 i blodet har større risiko for at få konstateret kræft. Patienter, der behandles med B12- vitamin, har dog ikke øget risiko, ifølge forskerne.

Tilskud af B12-vitamin øger i følge forskerne ikke risikoen for kræft.
Tilskud af B12-vitamin øger ifølge forskerne ikke risikoen for kræft.

Mange danskere har prøvet at få testet kroppens indhold af det livsvigtige B12-vitamin hos deres praktiserende læge eller på hospitalet. En stor dansk registerundersøgelse kæder nu forhøjede vitamin B12-niveauer sammen med risikoen for at udvikle bestemte kræftsygdomme:

”Vores undersøgelse viser overraskende, at jo højere vitamin B12-niveau, der er i blodet, desto større risiko er der for at få konstateret kræft. Risikoen ser ud til at være størst inden for det første år efter, at man har fået målt B12-niveauet,” siger ph.d.-studerende Johan Frederik Berg Arendt.

Han og forskerkolleger fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital står bag undersøgelsen, der netop er publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift Journal of the National Cancer Institute. 

Kun risiko ved udvalgte kræftsygdomme

Gennem de danske patientregistre har forskerne fulgt danskere fra Region Midtjylland og Region Nordjylland i årene 1998-2010. 15 procent af befolkningen fik i perioden målt deres vitamin B12-niveau hos lægen. I alt har 333.667 danskere deltaget i undersøgelsen.

Johan Arendt påpeger, at sammenhængen især gælder for leukæmi og andre former for kræft i de bloddannende organer. Også ved en række kræftsygdomme forbundet med sundhedsskadelig livsstil som rygning og alkohol, fandt forskerne en sammenhæng. Det gælder for eksempel for kræft i mavesækken, lever, bugspytkirtel, lunger og nyre. 

B12-vitamin giver ikke kræft

Selvom B12-vitaminet, ligesom mange andre vitaminer, stammer fra fødevarer, mener forskerne ikke, at det skyldes for stort indtag af B12-holdige fødevarer som kød, æg og mælk. Heller ikke behandling med vitaminet bliver mistænkt for at bidrage til udvikling af krnæft:

”Vi kan ikke sige ud fra dette studie, at B12-vitamin øger risikoen for at udvikle cancer, for patienter i B12-behandling indgår ikke i studiet. Desuden viser andre studier, at denne sammenhæng er lidet sandsynlig. Vores tolkning er, at det nok snarere er omvendt. Det vil sige, at det kan være kræftsygdommen, der påvirker vitamin B12-stofskiftet, og dermed er årsagen til de forhøjede niveauer,” siger Johan Frederik Berg Arendt. 

Han understreger, at den nærmere årsag til sammenhængen mellem forhøjet B12-vitamin i blodet og kræft bør undersøges nærmere.

”Vi kan endnu ikke sige, om dette resultat bør få indflydelse på, hvordan vi diagosticerer kræft, men det vil helt sikkert være relevant at undersøge i fremtidige undersøgelser.”


Læs mere

Download den videnskabelige artikel her 


Yderligere oplysninger

Johan Frederik Berg Arendt, lægestuderende og ph.d.-studerende
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og 
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Epidemiologisk Afdeling og Klinisk Biokemisk Afdeling
Telefon: 7846 9743 / Mobil: 2097 5448 
johan.frederik.berg.arendt@sun.au.dk