Norsk fysiolog bliver adjungeret professor på AU

Alf Ottar Brubakk er ny adjungeret professor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet. Han forsker i fysiologi i ekstreme omgivelser - specielt ved dykning og højdepåvirkninger.

I sin forskning undersøger Alf Ottar Brubakk, hvilke konsekvenser de store iltpåvirkninger under ekstreme omgivelser har for kroppen.
I sin forskning undersøger Alf Ottar Brubakk, hvilke konsekvenser de store iltpåvirkninger under ekstreme omgivelser har for kroppen.

Hvordan reagerer kroppen under dykning og ved højdepåvirkninger, og hvilke konsekvenser kan disse omgivelser have for kroppens organer? Det undersøger Alf Ottar Brubakk i sin forskning. Han er netop blevet tilknyttet Aarhus Universitet som adjungeret professor.

”Jeg er glad for min nye tilknytning til Aarhus Universitet. Det giver mulighed for, at jeg fortsat kan undervise og bidrage med min videnskabelige aktivitet,” siger Alf Ottar Brubakk.

I sin forskning undersøger Alf Ottar Brubakk, hvilke konsekvenser de store iltpåvirkninger under ekstreme omgivelser har for kroppen. Under dykning bliver dykkerens væv og organer udsat for en højere tilførsel af oxygen end normalt. Det kan føre til produktion af reaktive oxygenarter (ROS). Mange undersøgelser har knyttet ROS til sygdomstilstande såsom cancer, insulinresistens og hjerte-kar sygdomme. Men ROS er også involveret i en række beskyttelsesmekanismer, f.eks. immunforsvar og antibakteriel virkning.

”Men dykning fører også til produktion af specielle mikropartikler, som vi har set i en lang række sygdomme så som cancer og degenerative hjernelidelser. Samtidig kan mikropartikler bruges i terapi af disse. Det har givet grundlag for at benytte dykning som model for, hvilke fysiologiske ændringer, der følger ved disse sygdomme,” forklarer Alf Ottar Brubakk.

Alf Ottar Brubakk er professor emeritus i anvendt fysiologi ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, NTNU, i Trondheim. Han bor i Norge og har i over 20 år ledet kurser i overlevelse og arbejdet i Arktis. Han er selv aktiv dykker i sin fritid.

Yderligere oplysninger

Professor Alf Ottar Brubakk
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Direkte telefon: +47 9320 5600
alf.o.brubakk@ntnu.no