Idræt er vild med udveksling

På idræt drager de studerende rask væk til den anden side af jorden allerede fra andet studieår. Og udenlandske studerende finder også vej til idrætsstudiet i Aarhus. Den livlige trafik er resultatet af mange års fokus på udveksling. Studielederen fortæller her om erfaringerne.

Både ind- og udgående udveksling af studerende skaber dynamik på Sektion for Idræt.
Både ind- og udgående udveksling af studerende skaber dynamik på Sektion for Idræt.

Internationalisering står højt på dagsordenen på Health og resten af Aarhus Universitet. De udenlandske studerende, som i øjeblikket udgør ti procent af de studerende på de sundhedsvidenskabelige uddannelser, skal gerne blive til flere. Det samme skal antallet af danske studerende, som tager ud i verden under deres uddannelse.

På idrætsstudiet har man i mange år haft gode erfaringer med udveksling. Hver sjette studerende tager i løbet af deres uddannelse fag i et andet land. Opbygningen af uddannelsen er en af årsagerne til den store rejseaktivitet.

”Allerede på bacheloruddannelsens andet år informerer vi vores studerende om mulighederne for at studere i udlandet. Strukturen på studiet med mange valgfag gør det muligt, at de kan tage ud allerede fra 4. semester. Ligeledes er der rig mulighed for udlandsophold på kandidatdelen,” fortæller studieleder på idræt, Jan Kahr Sørensen.

Personlige netværk baner vejen

Forskernes personlige kontakter i udlandet har resulteret i en lang række aftaler med udenlandske universiteter blandt andet i USA, Australien og New Zealand. Derudover indgår Sektion for Idræt i nordiske netværk, hvor man i mange år har arbejdet sammen omkring friluftsliv og boldspil.

Samtidig baner de mange studerende, der allerede har været på udveksling, vejen for de nye, og man er i øjeblikket ved at udarbejde en oversigt over forhåndsgodkendte kurser i udlandet. Det letter arbejdet betragteligt for både de studerende og studieadministrationen.

”Det er vores ambition at finde endnu flere gode kurser i udlandet. Men det er en udfordring, at mange uddannelser i Europa stadig kun udbydes på lokalsprog. Derfor ender de studerende ofte med at tage til engelsksprogede lande eller Skandinavien,” siger Jan Kahr Sørensen.

Gevinster overstiger besværet

Hos Sektion for Idræt arbejder man i øjeblikket på at udbyde et semester med engelsksprogede kurser for at tiltrække flere udenlandske studerende.

”Dansksproget undervisning er selvfølgelig en barriere i forhold til at få udenlandske studerende til at tage fag hos os. Derfor vil vi gerne udbyde flere fag på engelsk. Derudover har vi planer om en engelsksproget sommerskole om nordisk friluftsliv næste år. Der håber vi at kunne tiltrække studerende fra USA, Canada og Australien, der også har tradition for friluftsliv, men i en mere adventure-præget form,” siger Jan Kahr Sørensen og fortsætter:

”Både ind- og udgående udveksling er en stor gevinst for studiemiljøet, både fagligt og socialt. Samtidig er ny viden og andre måder at lære på ikke kun inspirerende for de studerende og underviserne, det er også interessant for aftagerne, fordi de studerende kommer med nye vinkler. Så udvekslingen er klart med til at skabe en dynamik, som vi gerne vil understøtte.”

Internationalt udsyn gav studerende pris

Netop en idrætsstuderende var en af modtagerne af Dronning Margrethes II’s rejselegat, som blev uddelt til Aarhus Universitets årsfest den 13. september 2013. Det blev tildelt Lisbeth Anna Karen Kronsted Lund for hendes aktive udvikling af universitetets tiltag på internationaliseringsområdet. Under sit bachelorstudium var hun på udvekslingsophold i Australien og producerede undervejs en video til inspiration for andre studerende, som overvejer et studieophold i udlandet.

Se den inspirerende video ”The world is at your feet” fra Griffith Colleger i Australien her og få udlandslængsel.

Yderligere oplysninger

Studieleder på idræt Jan Kahr Sørensen
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Sektion for Idræt
Direkte telefon: 8716 8184
Mobil: 6020 2608
kahr@sport.au.dk