Aarhusiansk hjerneforsker rejser til Stanford University

Anders Rosendal Korshøj fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har netop fået et rejselegat på 200.000 kroner af Reinholdt W. Jorck og Hustrus Fond. Pengene skal føre hjerneforskeren fra Aarhus til Stanford University i Californien, USA.

Legatmodtager Anders Rosendal Korshøj, Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital, Neurokirurgisk Afdeling NK.
Legatmodtager Anders Rosendal Korshøj, Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og Aarhus Universitetshospital, Neurokirurgisk Afdeling NK.

Anders Rosendal Korshøj forsker i behandlingen af forskellige hjernesygdomme med elektrisk og magnetisk hjernestimulation. Sammen med sit forskerteam afprøver han en ny og lovende teknologi kaldet fokuseret magnetisk hjernestimulation, som er udviklet af forskere fra det prestigefyldte Stanford University i Californien, USA.

Takket være et rejselegat fra Reinholdt W. Jorck og Hustrus Fond kan Anders Rosendal Korshøj rejse til Californien og videreudvikle metoden sammen med opfinderne af fokuseret magnetisk hjernestimulation.

”Vi vil udvikle en behandlingsmåde, som gør, at vi med stor præcision kan behandle dybt i hjernen ved at bruge avancerede hjerneskanninger. Skanningerne afdækker fysiologiske processer i hjernen hos patienten og hjælper os med at udvælge det område i hjernen, som er mest egnet til behandlingen, så vi kan skræddersy stimulationen individuelt. Det vil have stor betydning for behandlingseffekten og sikkerheden ved stimulation,” forklarer Anders Rosendal Korshøj.

Et bredt behandlingsperspektiv

Fokuseret magnetisk hjernestimulation fungerer på den måde, at det kan stimulere hjernestrukturer præcist og uden kirurgisk indgreb, og det er derfor et vigtigt redskab for de smertepatienter, som er allermest nødlidende, og som ikke har gavn af tilgængelig behandling. Det gør, at metoden har et bredt og betydningsfyldt behandlingsperspektiv.

Magnetisk hjernestimulation anvendes allerede til planlægning af hjerneoperationer, genoptræning efter slagtilfælde og behandling af depression. På længere sigt er det forventningen, at den nye teknologi gennem større præcision og rækkevidde kan gøres mere individuel, sikker og effektiv.

”De principper, som vi prøver at eftervise, vil ud over behandlingen af smertepatienter kunne anvendes til behandling af andre sygdomme. Vi planlægger blandt andet et forsøg med fokuseret magnetisk hjernestimulation som metode til at behandle de mest alvorlige former for hjernekræft”, forklarer Anders Rosendal Korshøj.

Stor personlig og strategisk betydning af rejselegatet

Rejselegatet fra Reinholdt W. Jorck og Hustrus Fond har både forskningsmæssig og personlig betydning for Anders Rosendal Korshøj.

”Jeg er stolt og taknemmelig på vegne af forskningsgruppen over anerkendelsen. Pengene gør først og fremmest, at projektet bliver en realitet, og de er en inspirerende støtte til projektet. Personligt giver legatet mig mulighed for at supplere min lægeuddannelse ved at gennemføre en spændende innovationsuddannelse kaldet Stanford Biodesign og desuden færdiggøre min civilingeniøruddannelse på et af verdens bedste universiteter,” udtaler legatmodtageren.

Rejselegatet er med til at styrke det tætte samarbejde mellem Stanford University og INNO-X Healthcare på Aarhus Universitet, som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Region Midtjylland, Aarhus Universitetshospital, MedTech Innovation Center og private virksomheder og aktører.

Prisen bliver overrakt i dag, onsdag den 11. december 2013, i Højesteret i København.

Anders Rosendal Korshøj er uddannet læge fra Aarhus Universitet i 2010 og har ud over lægestudiet taget en sideuddannelse i matematik, signalbehandling og ingeniørvidenskab fra Aarhus Universitet. Han er født den 5. november 1981 i Aarhus.

Yderligere oplysninger

Reservelæge, ph.d.-studerende Anders Rosendal Korshøj
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Neurokirurgisk Afdeling NK
akorshoej@gmail.com